Hoe kies je de juiste verlichting in huis?          

Op gepost door Ilse Severijnen in Keuzegids

Hoe kies je de juiste verlichting? Niet alle lampen hebben hetzelfde lichteffect op een ruimte. Bedenk daarom van tevoren wat je met verlichting wilt bereiken.

Wil je een bepaald object uitlichten, goed kunnen werken onder de lamp of juist op sfeervolle wijze tafelen? De verlichting van een ruimte is vaak het samenspel van verschillende lampen, die zo de ruimte optimaal verlichten. Bij Flinders onderscheiden we basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting, gerichte verlichting en decoratieve verlichting.

Basisverlichting

Basisverlichting is de algemene verlichting in huis. De lampen die je als eerste aandoet als je de kamer binnenkomt. Ze voorzien de ruimte van gelijkmatig licht, zodat je goed kunt zien wat je doet. Vaak bestaat basisverlichting uit ingebouwde plafondspots, of uit hanglampen en plafondlampen. De lichtval komt direct uit de lampenkap, waardoor de verlichting relatief fel is. Met een dimmer kan basisverlichting ook sfeerverlichting worden.

 Basisverlichting Rock hanglamp

Beeld Een lamp met een grote, felle lichtbundel Diesel Rock hanglamp.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is een aanvulling op de basisverlichting in huis. Dit zijn de lampen die je aandoet om meer sfeer in huis te creëren. Sfeerverlichting is vaak diffuus: dit betekent dat de lichtval je indirect bereikt. De lampenkap is dicht en laat het licht er geleidelijk doorheen komen. Of het licht weerkaatst tegen muur of plafond, voordat het je bereikt.

Beeld Het licht van wandlamp Big Bang van Foscarini wordt weerkaatst door de muur.

Functionele verlichting

De categorie functionele verlichting bestaat uit leeslampen of bureaulampen. Goede, felle verlichting is onontbeerlijk als je goed zicht wilt hebben op waar je mee bezig bent. Je kunt ervoor kiezen om een basislamp te gebruiken, maar het is altijd handig om een extra lamp te hebben op de plek waar je veel leest of werkt.

Leeslamp Leaf van Muuto

Beeld Leeslamp met dimmer: Leaf van Muuto.

Bureaulamp Tolomeo

Beeld Bureaulamp Tolomeo Mini Halo van Artemide.

Gerichte verlichting

Gerichte verlichting is verlichting die een object uitlicht of een bepaalde plek verlicht. Denk aan een tl-buis boven het aanrecht of een spotje gericht op een schilderij. Vaak heeft een (klem)spot een beweegbare arm, waarmee je hem zelf de gewenste richting op kunt bewegen.

Gericht licht Artemide

Beeld Artemide Tolomeo Micro Pinza wandlamp.

Decoratieve verlichting

Bij decoratieve verlichting kun je denken aan lichtsnoeren en lichtgevende objecten. Vaak hebben ze kleine lampjes en stralen ze gekleurd licht of geel licht uit. De naam zegt het al: de lampen zijn vooral ter decoratie. Met dergelijke verlichting kun je niet per se goed zien wat je doet – maar het maakt de ruimte des te mooier.

Decoratieve verlichting Neon Art

Beeld Neon Art lamp van Seletti (Beeld Perscentrum Wonen).

Decoratieve verlichting Bella Vista

Beeld Lichtsnoer Bella Vista van Seletti.

Voor elke ruimte in huis gelden andere gewenste lichteffecten. Waar je in woon- en slaapkamer sfeer zoekt, moet het licht in keuken en badkamer vooral functioneel zijn. Een goede stelregel is: begin met de basisverlichting en voeg vervolgens andere (sfeervolle) lichtbronnen toe. Wil je meer informatie over het kiezen van verlichting in huis? Bekijk onze verlichtingsmodule.

Over de auteur

Ilse Severijnen

Ilse Severijnen

Ilse is webredacteur bij Flinders en schrijft voor de website en het Flinders Magazine. Hiervoor is ze altijd op zoek naar de nieuwste producten en trends in de wereld van design.

Naar boven