Naar boven

De uitslag: wat is de mooiste tuinstoel van 2014?

Op gepost door Ilse Severijnen in Keuzegids

De stemmen zijn geteld. Nederland heeft besloten: de Hee Lounge stoel van HAY is de mooiste tuinstoel van 2014. Een maand lang kon gestemd worden op de dertig meest populaire stoelen uit de buitencollectie van Flinders. Uit de resultaten kunnen we een aantal trends afleiden.

Tuinstoelen - Hay Hee Lounge Chair

Beeld De winnaar van de verkiezing van de mooiste tuinstoel van het jaar: de Hee Lounge-stoel van HAY, ontworpen door Hee Welling.

De top tien mooiste tuinstoelen

Op de Hee Lounge-stoel van het Deense merk HAY werd het meeste gestemd. Dit is een brede stoel die eenvoud en klasse uitstraalt. De simplistische, functionele vormgeving van de stoel past precies in de Scandinavische stijl die de laatste jaren zo populair is. Na de Hee Lounge-stoel volgt de Star Armchair van EMU. Een elegante stoel met zo min mogelijk poespas. Op de derde plek eindigt de Masters Chair die Philippe Starck voor Kartell ontwierp. In zijn ontwerp verwerkte hij drie designklassiekers en smolt deze samen tot een nieuwe stoel. Bekijk hieronder de volledige top tien:

Mooiste Tuinstoelen 2014

Beeld Winaars Flinders Tuinstoelenverkiezing 2014: op 1. staat de Hee Lounge Chair (HAY), op 2. de Star Armchair (EMU), en op 3. de Masters Chair (Kartell).

Mooiste Tuinstoelen 2014

Beeld Overige tuinstoelen uit de top tien mooiste tuinstoelen van 2014: op 4. staat de Panton Char (Vitra), op 5. de Vegetal Chair (Vitra), op 6. de Snooze Lounge Chair (EMU), op 7. de Chair One (Magis), op 8. de Re-Trouvé (EMU), op 9. de Eames Plastic DSR (Vitra) en op 10. de Arc en Ciel klapstoel (EMU).

 

De beste merken in tuinmeubelen: EMU en Vitra

Het merk EMU is het beste vertegenwoordigd in de top tien meest populaire tuinstoelen: vier tuinstoelen zijn geproduceerd door dit Italiaanse merk. Dat is niet onverwacht, want EMU staat al sinds 1951 voor duurzaamheid en kwaliteit. Het label werkt samen met topontwerpers, zoals Arik Levy en Patricia Urquiola. Fraai vormgegeven tuintafels, -banken en -stoelen, die praktisch zijn in gebruik, en bovendien zeer onderhoudsvriendelijk. Een all-time favourite is de Star Armchair (nummer twee): mooi, degelijk en elegant. Ook de Snooze Loungestoel (nummer zes), een heerlijke ligstoel met bijpassend voetenbankje, blijft jaar in jaar uit geliefd. De serie Arc en Ciel (nummer tien) is welhaast een klassieker te noemen. Als je denkt aan een tuinset, dan denk je aan twee klapstoeltjes en een tafel. Arc en Ciel is van slijtvast materiaal gemaakt en verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. 

Tuinstoelen - EMU Star Armchair  

Beeld Star-stoel met armleuningen, EMU.

Ook Vitra levert meedere winnende exemplaren. Het Zwitserse Vitra is een bijzonder merk, omdat het zowel oude designklassiekers (her)produceert als moderne ontwerpen van nieuw designtalent. Op de vijfde plek staat de Vegetal-stoel. Met deze stoel probeerden de ontwerpers – de gebroeders Bouroullec – zo natuurgetrouw mogelijk de structuur van een plant na te bootsen. De Vegetal-stoel stamt uit 2008 en is dus relatief nieuw op de markt. De Panton Chair (nummer vier) en de Eames Plastic Chair (nummer negen) daarentegen, komen uit de tweede helft van de vorige eeuw. De Panton Chair was in 1967 de eerste kunststof stoel die volledig uit één stuk gefabriceerd werd. De Eames Plastic Chairs gaan nog verder terug. Het wereldberoemde duo Charles & Ray Eames ontwierp hun serie Plastic Chairs in de jaren '50. Nog altijd zijn de kunststof stoelen razend populair. Met een speciale poedercoating voor het onderstel is de Plastic Chair ook zeer geschikt als tuinstoel. 

De meest populaire materialen: metaal en kunststof

De meeste tuinstoelen zijn van metaal, kunststof of hout. Van onze winnende top tien zijn zes stoelen gemaakt van metaal en vier van kunststof. Het materiaal hout komt er niet in voor. Raakt hout uit de gratie bij de liefhebbers van designtuinmeubelen? In het algemeen geeft hout een klassieke uitstraling aan een tuinstoel, terwijl metaal en kunststof moderner lijken. Het antwoord kan ook te maken hebben met de voordelen van het onderhoud van kunststof en metaal. Stalen (gepoedercoate) tuinmeubelen hebben niet veel onderhoud nodig. Simpelweg een sopje met allesreiniger of vloeibare zeep is genoeg. Ook tuinmeubelen van plastic zijn gemakkelijk af te nemen met een doekje. Houten tuinmeubelen vergen meer moeite. Om hout mooi te houden, moet je eens in de zoveel tijd in de weer met tuinmeubelolie en houtreiniger.  

Tuinstoelen - Kartell Masters Chair

Beeld Masters Chair, Kartell.

De verkiezing van de mooiste tuinstoel van 2014

Bijna vijfhonderd mensen beslisten mee wat de mooiste tuinstoel van het jaar is. Op Facebook brachten ze hun stem uit op hun favoriete tuinstoel door een van de dertig foto's te liken. Uit alle deelnemers is een winnaar getrokken die een Arc en Ciel-set gewonnen heeft.

Tuinstoelen - EMU Arc en Ciel

Beeld Arc en Ciel klapstoelen en -tafel, EMU.

Heb je zin gekregen om je eigen tuin, terras of balkon een boost te geven met een van deze tien winnende tuinmeubelen? Klik dan snel verder naar al onze tuinstoelen.