Alles over de meubelstoffen van Kvadrat

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Flinders verkoopt een groot aantal designmeubelen waarbij je de keuze hebt uit diverse stofsoorten. Zo kun je voor de meeste banken, beklede stoelen en poefs de stofsoort en kleur uitkiezen die jij het mooiste vindt. Een groot deel van deze meubelstoffen komt uit de Kvadrat-fabriek. Hier worden oneindig veel stoffen geproduceerd van hoge kwaliteit. Omdat het vaak lastig is om te kiezen uit alle stofsoorten van Kvadrat, hebben wij de meest populaire collecties voor je op een rijtje gezet: Divina MD, Divina Melange, Hallingdal, Steelcut en Steelcut Trio.

Het Deense Kvadrat

Kvadrat is Europa’s meest toonaangevende producent van design textiel. De stoffen worden in maar liefst 20 weverijen door heel Europa geproduceerd, waarna Kvadrat ze levert aan vele meubelfabrieken en winkels. Het Deense bedrijf produceert stoffen met een grote zorg voor het milieu. De meubelstoffen zijn zo onderscheidend door de kwaliteit en het moderne design.

Divina MD

Divina MD is gemaakt van 100% wol en verkrijgbaar in 27 kleuren. De meubelstof is zacht, comfortabel, duurzaam en sterk. De weverij maakt namelijk gebruik van de effen binding. Dit betekent dat het draad zo wordt ingeven dat er een simpel kruispatroon ontstaat. Daarna krimpt men de stof bij hoge temperaturen, waardoor een viltachtige look ontstaat. De stof is glad en daarom ideaal voor meubels met ronde vormen. Ook komen de kleuren door het gladde oppervlak echt tot leven.

Stofsoort Divina MD van KvadratBeeld Stofsoort Divina MD van Kvadrat.

Het kleurenpalet bestaat uit rustige, klassieke kleuren met een twist. Wanneer je van een afstand kijkt, lijkt de stof eenkleurig te zijn. Maar als je dichterbij komt, zie je dat de kleur een mengsel van verschillende tinten is. De ontwerper van Divina MD heeft zich laten inspireren door klassieke olieverfschilderijen. Om in zo’n schilderij schaduwen te maken moet je kleurtinten proberen te vinden die samen een mooi effect creëren. Divina MD heeft dat ook. Zo is er donker marineblauw met roze, grijs met marineblauwe tinten en camel met rood of marineblauw.

Tip: combineer de stof met accessoires in dezelfde kleurtinten. Op die manier valt de stof mooi op en komt het tot zijn rechtBeeld Tip: combineer de stof met accessoires in dezelfde kleurtinten. Op die manier valt de stof mooi op en komt het tot zijn recht.

Divina Melange

Kvadrat introduceerde de van scheerwol gemaakte Divina Melange in 1999. Wegens succes kreeg de stof in 2004 extra (neon) kleuren en is deze nu in 24 verschillende tinten leverbaar. Kenmerkend voor Divina Melange is het donzige en pluizige effect van de stof. Het geeft de kleur extra kracht.

Stofsoort Divina Melange van KvadratBeeld Stofsoort Divina Melange van Kvadrat.

Melange betekent mengsel en dat bevat deze stof zeker. De 6 tinten grijs en de kleur beige kwamen tot stand door verschillende hoeveelheden zwart of bruin met witte wol te mengen.  De nieuwe kleurtjes zijn ontstaan door de basiskleuren onder te dompelen in dikke, bijna lichtgevende pigmenten.  

Tussen de kleuren van Divini Melange vind je ook een aantal neonkleurenBeeld Tussen de kleuren van Divini Melange vind je ook een aantal neonkleuren.

Hallingdal

De eerste stof van Kvadrat was Hallingdal. Deze duurzame stofsoort werd in 1965 ontworpen door Nanna Ditzel en is inmiddels uitgegroeid tot het archetype voor wollen stofsoorten en textiel. De ontwerpster van deze stof heeft in 2001 zelfs de Danish Design Centre’s Classic Prize gewonnen. Nog steeds is het de bestverkopende stofsoort en is Hallingdal vooral te vinden in bijvoorbeeld interieurs van particuliere woningen, ziekenhuizen, luchthavens en treinen.

Stofsoort Hallingdal van KvadratBeeld Stofsoort Hallingdal van Kvadrat.

In 2011 is het kleurenpalet van de Hallingdal stof uitgebreid met 22 kleuren, wat het totaal aantal kleuren op 58 bracht. Het kleurenpalet bestaat uit neutrale en sterke primaire kleuren. Ook vind je de favoriete kleuren van de ontwerpster erin terug: roze en turquoise. Sommige Hallingdal stoffen zijn eenkleurig, andere bevatten twee verschillende garens. Hallingdal stof is gemaakt van 70% wol, wat zorgt voor een grote flexibiliteit, en 30% viscose. Dankzij de viscose heeft de stof een mooie glans.

In de Hallingdal collectie vind je maar liefst 58 verschillende kleurenBeeld In de Hallingdal collectie vind je maar liefst 58 verschillende kleuren.

Steelcut

De slijtvaste stofsoort Steelcut is het resultaat van een samenwerking tussen de Nederlandse ontwerper Frans Dijkmeijer en de Italiaanse kleurenspecialist Giulio Ridolfo. Steelcut ziet er eenvoudig uit, maar heeft een ingewikkelde weeftechniek. De stof lijkt uit kleine piramides te bestaan en heeft daarom een 3D-effect. Grappig genoeg is Steelcut ontstaan uit een mislukt project van Frans Dijkmeijer, die eigenlijk werkte aan een design met verticale strepen. Toen dat niet lukte zette hij zijn eerste plan uit zijn hoofd en werkte verder aan de stof die uiteindelijk de Steelcut werd.

Stofsoort Steelcut van KvadratBeeld Stofsoort Steelcut van Kvadrat.

In 2011 werden maar liefst 21 nieuwe kleuren toegevoegd aan de Steelcut-collectie. Het aantal kleuren komt daarmee op 37. De meest recente kleuren variëren van de levendige tonen van een bos bloemen tot een aantal aardetinten. Daarom worden ze vaak geassocieerd met elementen als lucht en grond.

In 2011 werden er 21 kleuren aan het palet van Steelcut toegevoegdBeeld In 2011 werden er 21 kleuren aan het palet van Steelcut toegevoegd.

Steelcut Trio

Steelcut Trio heeft hetzelfde innovatieve weefsel als Steelcut. Het verschil zit in de kleur: Steelcut is eenkleurig, terwijl Steelcut Trio drie verschillende tinten garens heeft. Door deze combinatie valt het driedimensionale weefsel extra op. Ook wordt de stof levendig. Van veraf zie je één kleur en naarmate je dichterbij komt vallen de verschillende tinten op. De ontwerper van Steelcut Trio vond zijn inspiratie in verschillen tinten van licht. Hij wilde een regenboogeffect creëren bij meubelstoffen en elke tint levendig maken.

Stofsoort Steelcut Trio van KvadratBeeld Stofsoort Steelcut Trio van Kvadrat.

Ook aan het kleurenpalet van Steelcut Trio zijn in 2011 allerlei nieuwe tinten toegevoegd. Nu kun je kiezen uit maar liefst 49 kleuren, die variëren van wit en nude tinten tot donker indigo en zwart. Tip: combineer de twee meubelstoffen Steelcut en Steelcut Trio met elkaar. Bekleed bijvoorbeeld de zitting van je meubel met Steelcut en de achterkant met Steelcut Trio. Zo krijg je een uniek meubel met een speelse uitstraling.

Omdat de stoffen van Steelcut Trio uit drie verschillende garens zijn geweven, zijn er eigenlijk nog veel meer kleuren dan de 49 die je hier zietBeeld Omdat de stoffen van Steelcut Trio uit drie verschillende garens zijn geweven, zijn er eigenlijk nog veel meer kleuren dan de 49 die je hier ziet. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de stofsoorten van Kvadrat? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.