Zeven woontrends op Salone del Mobile 2014

Posted by Getty van der Weij in Interieurtrends

Op designbeurs Salone del Mobile 2014 in Milaan lanceerden vele merken hun nieuwste collectie. Styliste Getty van der Weij signaleerde zeven woontrends. Bekijk ze hieronder.

 

1. Rond, blond hout

Veel te zien zijn stoelen en bijzettafels met bezemsteelpoten. Bijvoorbeeld de stoel die Hella Jongerius ontwierp voor Vitra.

Salone del Mobile 2014 - rond blond hout

 

2. Koper

Het lijkt toch echt een blijvertje, vooral Tom Dixon liet prachtige ontwerpen zien: kandelaars, tafels en lampen. Maar ook Kartell ging helemaal los!

Salone del Mobile 2014 - koper

 

3. Eiffeltoren

Ik zag bij zowel Tom Dixon als bij jonge ontwerpers onderstellen van bijvoorbeeld tafels in een Eiffeltoren-achtige constructie.

Salone del Mobile 2014 - Eiffeltoren

 

4. Pastellen

Pastellen lijken, net als koper, een blijvertje. Wel zijn de kleuren iets feller dan voorheen.

Salone del Mobile 2014 - Pastellen

5. Vlechtwerk

Gevlochten constructies zag ik op verschillende plekken. Bijvoorbeeld stroken in stoelen. Of gevlochten materialen zoals metaal, riet en hout. Ook zag ik vlechtwerkachtige dessins op textiel, zoals bij de presentatie van Patricia Urquiola's karpetten (prachtig).

Salone del Mobile 2014 - Vlechtwerk

6. Geel

De kleur geel blijft oppoppen. De consument wil er maar niet aan, maar op beurzen blijven de ontwerpers ze gebruiken. Ik zag geel veelvuldig voorkomen in combinatie met zwart-wit.

Salone del Mobile 2014 - Geel

 

7. Kasten met open vakken

Ik zag opvallend veel openvakkenkasten in jaren '50 stijl. Veel in blank hout (met natuurlijk weer de bezemsteelpoten) maar ook in metaal, in combinaties en zelfs met canvas (met magneten erin verwerkt, zodat je ze kunt oprollen).

Salone del Mobile 2014 - Openvakkenkasten

Getty van der Weij is interieurstylist bij StijlburoSPOT. Ze gaat graag samen met klanten op zoek naar samenhang, rust en eigenheid. En dan een ontwerp voorstellen dat net iets verder gaat, maar helemaal past. Meer informatie vind je op haar website Stijlburospot.nl.