Woontrends 2013 volgens Kvadrat

On posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

De trends qua meubels, inrichtingen en kleuren zijn uitvoerig besproken in Flinders magazine. Maar wat zijn nou de trends qua stoffen? Bekende ontwerpers en design merken als Hay en Magis werken met de stoffen van Kvadrat. Kvadrat is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige en moderne design meubelstoffen. Voor Flinders een reden om Kvadrat op te zoeken en te vragen naar de woontrends voor 2013. Het resultaat is een verhelderend gesprek met Michael Lieshout, sales manager bij Kvadrat.

Stoffen van nu en toen

Wat is het verschil tussen de stoffen van nu en die van tien jaar geleden?

“Voornamelijk het kleurgebruik is veranderd in de afgelopen tien jaar. We werken nu met intensere kleuren. Vroeger waren de kleuren primair, nu zie je gedekte en verzadigde kleuren. Er is meer melange. Ik denk dat dit komt omdat we anno 2013 een huiselijk gevoel willen creëren.”

Flinders - In gesprek met: Kvadrat - Flinders design voor ieder interieur

Foto: De primaire kleuren van tien jaar geleden.

Flinders - In gesprek met: Kvadrat - Flinders design voor ieder interieur

Foto:De nieuwe trend, melange in kleuren.

Hoe wordt die melange aan kleuren gecreëerd?

“Een goed voorbeeld hiervan zijn de stoffen van de Italiaanse ontwerper Giulio Ridolfo. Hij werkt met meerdere kleuren garen in de ketting, en met wolgeverfde garen in de inslag. Om en om worden deze geweven. Dit wil zeggen dat wanneer je het samenvoegt er meerdere kleuren ontstaan in de stof zelf. Hiermee creëer je een rijkheid aan kleuren binnen één primaire kleur. Daardoor wordt het een zachter geheel.”

Flinders - In gesprek met: Kvadrat - Flinders design voor ieder interieur

Foto: De stoffen van Giulio Ridolfo.

Woontrends 2013

Nog meer nieuwe woontrends?

“Subtiele patronen. Ontwerpster Hella Jongerius werkt hier bijvoorbeeld mee. Zij maakt haar stoffen met gerecycled acryl en viscose. Het viscose zorgt voor een glans. Hierdoor wordt er een 3D effect gecreëerd op de stof zelf. Het lijkt alsof het patroon naar voren komt. Maar ook zij houdt de kleuren weer zacht. Vooral pasteltinten zie je in haar collectie terug.”

Flinders - In gesprek met: Kvadrat - Flinders design voor ieder interieur

Foto: De stoffen met patronen van Hella Jongerius.

Kleurtrends voor 2013 in vier zinnen?

"Dan worden dat: rustige kleuren die verzadigd en gedekt zijn. We gaan multicolor zien, door dat er gewerkt wordt met mooi gemêleerd garen. Toch blijft het geheel rustig in zijn kleur. Natuurlijke tinten worden belangrijk in 2013."

Trends op het gebied van wonen en werken?

"Het is overduidelijk dat wonen en werken dichter bij elkaar gaan liggen. Het werk wordt thuis gedaan en wanneer we op het werk zijn willen we het gevoel van thuis hebben. Er gaat de komende tijd veel textiel gebruikt worden in de kantooromgeving. Hierdoor zullen we de huiselijkheid van thuis voelen op het kantoor."