Woontrend Noorderlicht: Scandinavisch design in de schijnwerpers

Posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

Scandinavisch design laat zich kenmerken door drie kernwaarden: eenvoud, minimalisme en functionaliteit. Al sinds 1950 staat het Hoge Noorden bekend om een bijzondere designtraditie. Designklassiekers van oude meesters in het vak – zoals Arne Jacobsen – worden nog steeds geproduceerd. Daarnaast is er een nieuwe lichting jonge, hippe designlabels opgestaan. De ontwerpers van deze merken laten zich inspireren door de Scandinavische traditie én zijn gericht op innovatie. Dit leidt tot prachtige designproducten.

Scandinavisch design

Scandinavisch design: naturel + pastel

Hay, Muuto, Normann Copenhagen, House Doctor, Ferm Living, By Nord en &tradition zijn jonge merken uit Scandinavië. Hoewel deze merken alle een eigen handtekening hebben, is er een overkoepelende Scandinavische stijl te definiëren. De vormgeving van de producten is simpel, strak en functioneel. Daarnaast voeren (blank) hout en pasteltinten de boventoon, net als archetypische vormen en grafische accenten. Deze mooie, frisse stijl is tot ver over de Scandinavische grenzen geliefd. 

Scandinavisch design - naturel + pastel

 

Scandinavisch design - naturel + pastel

 

1. Salontafel Tray van Hay heeft een geometrische vorm (€ 156), 2. Tijdloos, functioneel en ergonomisch: de Muuto Visu Lounge Chair van gebogen hout (€ 599), 3. Planttas Urban Garden voor wat groen in huis (€ 119), 4. Innovatief ontwerp van verpulverde eierdozen, tafellamp trashME van &tradition (€ 83), 5. Het zachte House Doctor Vertical vloerkleed is van wol en katoen gemaakt (vanaf € 134), 6. Een lege fles als kandelaar, maar dan alleen de lijnen Perlei Bottle kandelaar (€ 70), 7. Kussen Mountain Lake met mooie grafische print, waar Ferm Living bekend om staat (€ 54), 8. Minimalistisch en toch royaal, de houten LCW Loungestoel van Vitra (€ 1.356), 9. Bank Rest van het Finse merk Muuto, ontworpen door het getalenteerde duo Anderssen & Voll.

Simpel en functioneel met een twist

De basis van het Scandinavische interieur wordt gevormd door grijs- en natureltinten. Deze worden tot leven gewekt door (grafische) accenten in pastelkleuren. Dit beginsel schept vele combinatiemogelijkheden. In de styling kies je zelf of je de focus legt op donker, door te combineren met grijs en paarstinten, of lichter, door toevoeging van roze, beige en blank hout.

Scandinavisch design - simpel en functioneel

 Scandinavisch design - simpel en functioneel

Scandinavisch design - simpel en functioneel

Scandinavisch design - simpel en functioneel

Scandinavisch design - simpel en functioneel

1. Strak en stijlvol: stoel AAC12 van Hay (€ 199), 2. Het Deense merk By Nord maakt textiel met prachtige prints van de natuur. Zoals dit kussen met een baby-pinguïn (€ 40), 3. De Wood tafellamp van Muuto lijkt uit het juist hout gesneden (€ 149), 4. De onderkant van essenhout; de bovenkant van handgeblazen glas. De Muuto Elevated vaas is er in groen, roze en grijs (€ 99). 5. Kussen Remix met blauwe grafische prints van Ferm Living (€ 67,50). 6. Multifunctionele stalen mand Wire van Ferm Living. Te gebruiken als opbergmand of, met een deksel erop, als bijzettafeltje (€ 58), 7. Hay J104 stoel is een herproductie van een ontwerp uit de jaren '60, gemaakt van beukenhout (€ 172), 8. Bijzettafel Tor van Montis met handvat, zodat je hem letterlijk altijd bij de hand hebt (€ 151), 9. Houten bankje Bench Wood van Functionals straalt eenvoud en ambacht uit.

De Noorderlicht-trend in 5 stappen

Kleuren: Naturel- en grijstinten leven op in combinatie met pastelkleuren. Om te voorkomen dat het geheel al te zoet en flets wordt, kun je er wat vollere kleuren doorheen gooien. Zo wordt lichtroze interessant met framboos- of wijnrood. Mintgroen lijkt minder lieflijk in combinatie met groene planten.

Meubelen: Scandinaviërs maken de mooiste stoelen. Altijd staan functie, vorm en comfort voorop. Verdiep je in designklassiekers of ga op zoek naar (betaalbare) moderne reproducties en vintage vondsten.

Materialen: Kies voor innovatieve, duurzame materialen, die toch huiselijk aanvoelen. De Noorderlingen staan voor het gebruik van eerlijke materialen, die ambachtelijk worden toegepast.

Dessins: Textiel en accessoires met grafische prints brengen meteen een dosis hippe Scandinavische je ne sais quoi met zich mee. Denk aan ruit- en diamantvormen, met hier en daar een fotoprint van een dier.

Styling: Bij het decoreren van je ruimte luidt het credo: form follows funtion. Loze versiering kennen de Scandinaviërs niet – zelfs accessoires hebben een functie. Zoals opbergoplossingen die zowel praktisch als decoratief zijn.

Scandinavisch design - Noorderlicht-trend in 5 stappen

Credits Woonmodetrend Noorderlicht van Perscentrum Wonen, fotografie: Alexander van Berge, productie: Dutch Style Company, tekst: Dewi Pinath, meer informatie en foto’s: Woonmodetrends.nl.