Verslag van de Dutch Design Week 2013 - deel I

Posted by Marian Olijkan in Interieurtrends

Marian Olijkan doet voor Flinders verslag van de Dutch Design Week 2013. Lees hier het eerste deel over de Design Awards Exhibition.

De 12e Dutch Design week is tot enorme proporties uitgegroeid, een evenement waar je eigenlijk wel een week door kunt brengen... Door de bank genomen ontbreekt die tijd meestal en zul je een poging moeten doen om een goede selectie te maken. Vooraf kon je aardig wat informatie van de site en andere media vergaren. De locaties waren verdeeld over Strijp Area, de Binnenstad en omgeving. Van de 30 gratis beschikbare en speciaal opgetuigde Mini’s werd gretig gebruik gemaakt om de voeten enigszins te sparen. Of anders was er een scooter, een bijzondere huurfiets of een pendelbus om de enorme aanwas aan bezoekers op weg te helpen.

Dutch Design Week 2013

Foto Speciaal opgetuigde Mini's waarmee je tijdens DDW '13 door Eindhoven vervoerd werd.

Dutch Design Week: Now Future

De slogan ‘Now Future’ werd onderstreept met quotes van ontwerpers als Mieke Meijer “Giving meaning to structure, form, line and equipment” en Maarten Baptist “A designer should surprise people and make them discover new pastures”.

Hoe werd dit vormgegeven in de Dutch Design Week? Alles begint bij het concept. De zin of onzin van een product, medium, zienswijze aan de kaak stellen. Form follows function. Hoe was het gesteld met slimme oplossingen en inventief design? Een combinatie van weldoordachte originaliteit uitgevoerd in sterke visuele beelden blijft zeldzaam. Het leidende voorbeeld is (de winnaar van de INDEX Award 2013 & CNN People’s Choice Award) Daan Roosegaarde, ambassadeur van de Dutch Design Week. Een inspirerende ontwerper, kunstenaar, ondernemer en tech-poëet, met verfrissend speelse prestaties zoals het lichtgevende fietspad in Nuenen, het interactieve LED-korenveld en de smogzuiger.

Dutch Design Awards Exhibition 2013

Op de Dutch Design Awards Exhibition was het overzicht van de winnaars en finalisten van de DDW 2013 in Gebouw Gerard te bezichtigen. Een greep uit de winnaars:

Christien Meindertsma verzamelde vijfhonderd truien die de Rotterdamse Loes Veenstra breide vanaf 1955. Museum Rotterdam ontdekte de collectie nooit gedragen truien. Meindertsma verwerkte deze collectie tot een boek en maakte er een blijmoedige flashmob mee in de wijk van Rotterdamse breister.

Dutch Design Week 2013

Foto Truienverzameling Christien Meindertsma.

Fabrique ontwikkelde de nieuwe website voor het Rijksmuseum. De opmaak geeft een goed overzicht van de gehele collectie van het museum. De vormgeving met speelse duimdikke knoppen en brede navigatiebalken zijn makkelijk voor het gebruik op smartphone en tablet.

Dutch Design Week 2013

Beeld Rijksstudio, onderdeel van de nieuwe website van het Rijksmuseum.

De Piet Zwart Prijs ging naar Textiel- en interieurontwerper Ulf Moritz, een kroon op zijn ruim vijftigjarige carrière, waarin hij ook lesgaf op de Design Academy.

Heijmans was verkozen tot de beste innoverende opdrachtgever en bouwt het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM).

Dutch Design Week 2013

Foto Best innoverende opdrachtgever: Heijmans.

De MINI Young Designer Award ging naar Femke Herregraven. Zij gebruikt grafisch ontwerp om onze complexe samenleving en de daarin aanwezige machtsstructuren onder de loep te nemen. Bij 'Taxodus' spoort Herregraven het publiek aan om door middel van een online spel na te denken over belastingontduiking. 

Voor Future Concepts ging de prijs naar Arne Hendriks met zijn "The Incredible Shrinking Man”. Hij beziet de steeds langer wordende mens in de Westerse maatschappij - iets wat welvaart symboliseert, maar in conflict is met duurzaam leven. Zou de mens 50 cm lang zijn, dan zouden er meer mensen op hetzelfde oppervlak passen en bovendien verbruiken ze veel minder. Volgens de jury een out-of-the-box denkwijze, waarbij een metafoor naar een hoger niveau is getild.

Dutch Design Week 2013

Beeld The incredible shrinking man, door Arne Hendriks.

Meer DDW? Lees ook deel II en deel III van het verslag in Flinders Magazine.

Marian Olijkan geeft interieuradvies via AAND8 Interieurontwerp. Van restyling en optimale indeling tot kleuradvies en inkoopbegeleiding. Al deze zaken en meer deelt ze met je via Flinders Magazine.