Verslag van de Dutch Design Week 2013 - deel III

On posted by Marian Olijkan in Interieurtrends

Marian Olijkan doet voor Flinders verslag van de Dutch Design Week 2013. Lees hier het derde deel over de Graduation Show op de Design Academy Eindhoven.

Dutch Design Week 2013: de afstudeerpresentaties

'Self Unself’ ('zelf onzelfbewuste') was het thema van de Design Academy Eindhoven (DAE). Het nodigt de bezoeker uit om de spanningen tussen ‘ik’ en ‘wij’ in hedendaags design te verkennen. De opbrengst van deze speurtocht was terug te vinden in het Van Abbemuseum en in de Witte Dame, waar de afstudeerders van de Design Academy exposeerden.

De tentoonstelling van het examenwerk dit jaar is niet uitzinnig experimenteel. De tendens is dat ontwerpers iets nuttigs willen maken dat iets toevoegt aan onze wereld. Dat is op zich een goed uitgangspunt. Zo kom je op onderwerpen die te maken hebben met duurzame materialen en recycling, maar ook sociale media zijn veel gebruikt in de thesis. Een selectie:

Invisible manifestations of a Wireless World. Lissa Zengerink: wat weten we eigenlijk van het alom tegenwoordige netwerk en de bijbehorende straling? Wat gebeurt er precies onder de oppervlakte van je telefoon, tablet en laptop? Lissa vertaalt verschillende verklaringen van de onzichtbare datastromen in een visueel verhaal dat feiten met fictie vermengd.

Dutch Design Week 2013

Foto Invisible manifestations of a Wireless World van Lissa Zengerink.

The Rejection. Juliette Schraauwers stelde een bizar en rauw geïllustreerd boek samen: “Het grote sex boek” -Samen neuken, samen leren-. Ze geeft met het boek een voorbeeld wat een kind kan tegenkomen aan seksuele uitspattingen op het web en hoe dat kan bijdragen in het vervormde beeld van pubers over seks.

Dutch Design Week 2013

Foto The Rejection van Julliette Schraauwers.

Daughterland. Peggy de Bruin heeft de systematische gender discriminatie van meisjes baby’s in India aan de kaak gesteld. 50 miljoen vrouwen zijn ‘vermist’, lees: meestal gedood kort na de geboorte. Deze verborgen genocide wordt door middel van luciferdoosjes gecommuniceerd. Ze kosten maar één rupee en kunnen zodoende de massa informeren.

Dutch Design Week 2013

Foto Daughterland door Peggy de Bruin.

Splendour Lender. Jelle Mastenbroek ontwierp een kast, die na inwerpen van een euro een jodelbaan-effect geeft met het uitgestalde porselein in de kast. Deze gratis jukebox (eerder te zien onder meer op de Salone del Mobile) stelt de rol van geld aan de orde in tijden van crisis. Pronkkasten gaven vroeger de status aan van de familie. De boodschap van de maker is: Geld moet een middel zijn, niet een doel. De munt komt retour om te onderstrepen dat bij de vraag naar wat geld doet en kan doen het antwoord in wezen altijd bij de mens zelf ligt.

Dutch Design Week 2013

Foto Splendour Lender door Jelle Mastenbroek.

Home Mixology van Sophia Altekamp krijgt een vermelding wegens het niet direct vernieuwende maar wel wonderschoon design. Ze heeft een cocktailset ontworpen die door ingetogen details als gekleurde belijning eenvoudig in gebruik is.

Dutch Design Week 2013

Foto Home Mixology door Sophia Altekamp.

Michelle Baggerman maakt deel uit van de CRISP Smart Textile Services project, dat onderzoek doet naar sociale toepassingen van stoffen in combinatie met technologie. Zo kwam "Previous Waste" tot stand, een textiel gemaakt van gebruikte tassen die gesponnen zijn tot fijne garens en daarna tot een nieuwe stof worden geweven. Dit materiaal is sterk en mooi en gaat veel langer mee. Er zijn geen chemicaliën, verhitting, of elektriciteit aan te pas gekomen en het afval is geheel recyclebaar.

Dutch Design Week 2013

Foto Previous Waste door Michelle Baggerman.

Escapism ’13. De film en fotoserie van Matthijs Holland laten zien dat wat mannelijk of vrouwelijk is nog steeds vast ligt in tamelijk onwrikbare sociale normen. Wat daarbuiten valt, veroorzaakt vrees en afwijzing. We vinden gevoelige mannen geen echte mannen en dominante vrouwen zijn kenaus. Elke tijd heeft daarin zijn eigen afspiegeling. Hatshepsut die het ondenkbare deed in een door mannen gedomineerde maatschappij: zichzelf tot farao kroonde. Paus Joan die zich als man voordeed in de Middeleeuwen en zo erkenning kreeg voor haar talenten. De Japanse acteur die het rolmodel voor Geisha’s werd. Henry de III and Charlotte von Mahlsdorf die uit de kast kwamen, en vele anderen voor ons bevestigen dat gender identiteit een vraag van alle tijden is. Een vraagstuk waar we niet direct een oplossing voor hebben. Nog steeds moet er gevochten worden voor gelijke rechten voor vrouwen, en homoseksuelen lijden onder geweld of krijgen zelfs de doodstraf. Transgenders worden immer als een curiositeit beschouwd. Matthijs laat zien dat onze verbeelding ons de beste ontsnapping biedt aan de hedendaagse werkelijkheid.

Dutch Design Week 2013

Dutch Design Week 2013

Foto's Escapism '13 door Matthijs Holland.

The Travelling Cat. Regina Mol heeft een oplossing bedacht om de kat reisvaardiger te maken. Het gevecht met de bench of mand behoort tot de verleden tijd. In dit zachte model kan de kat zijn dagelijkse dutje doen. Door het huiselijke luchtje zal het dier zich veiliger voelen als hij in dezelfde mand, maar dan dichtgeritst, op weg gaat naar de dierenarts. Er zijn diverse varianten en kleuren verkrijgbaar, op maat voor zowel modelletje theemuts als ook de meer gestroomlijnde modellen.

Dutch Design Week 2013

Foto The Travelling Cat door Regina Mol.

The Alchemist van Nina van Bart gaat over de wellness industrie, waarbij we alchemisten zijn geworden in onze vraag naar ultieme schoonheid en welzijn, met de badkamer als ons lab. Alleen de crisis kan bewerkstelligen dat we ervoor kiezen om beter voor onszelf te gaan zorgen, aldus Nina.

Dutch Design Week 2013

Dutch Design Week 2013

Foto's The Alchemist door Nina van Bart.

Sleep Over van Lisa Lagemaat: het veelvoorkomend euvel dat je als student altijd tijd tekort komt om te slapen en vaak veel moet reizen, bracht Lisa op het idee om een tas te maken waarop je een dutje kunt doen. Lekker snurken, terwijl je spullen veilig zijn.

Dutch Design Week 2013

Foto Sleep Over van Lisa Lagemaat.

Subjectivity of Design van Vytautus Ge�as gaat over de rol van subjectiviteit in design. De taak van het leven bestaat uit zoveel mogelijk jezelf te worden, je te ontwikkelen tot wie je in potentie kunt zijn. In het geval van design, hoe zou dat voor het dagelijks object gelden, zoals een wasrekje of een kast?

Dutch Design Week 2013

Foto Subjectivity of Design door Vytautus Ge�as.

Leather Nudes van Renske Verbeek zijn organisch ogende rollen van dikke, gerimpelde in natuurlijke kleuren onbehandelde leren tassen. Het simpele gevouwen leer geeft de illusie van menselijke huid, die, gedragen dicht op het lichaam een nieuwe deel gaat vormen van dat lichaam, als een ledemaat.

Dutch Design Week 2013

Foto Leather Nudes door Renske Verbeek.

Single Spark. Luc van Hoeckel. Designmoe keek Luc naar getraumatiseerde invalide oorlogsslachtoffers in Noord Oeganda, die zich geen design kunnen veroorloven. Inspelend op het starterprobleem voor bedrijven, ontwierp hij ondermeer een doe-het-zelf pakket voor startende ondernemers. In mini-fabriekjes kan een productie gemaakt worden voor bijvoorbeeld zalf, wat inkomen genereert en dus onafhankelijkheid en daarmee het gevoel voor eigenwaarde stimuleert. En Luc persoonlijk levert het sociaal design meer energie op. Een briljant idee, dat diverse nominaties ontving.

Dutch Design Week 2013

Foto Single Spark door Luc van Hoeckel.

Ambulance playground: op een verlaten parkeerterrein veranderde Luc van Hoeckel met Pim van Baarsen een parkeerterrein in een speelplaats.

Dutch Design Week 2013

Foto Ambulance playground door Luc van Hoeckel met Pim van Baarsen.

Lees meer over de Dutch Design Week in deel I en deel II van het verslag van Marian Olijkan.

 

Marian Olijkan geeft interieuradvies via AAND8 Interieurontwerp. Van restyling en optimale indeling tot kleuradvies en inkoopbegeleiding. Al deze zaken en meer deelt ze met je via Flinders Magazine.