Verslag van de Dutch Design Week 2013 - deel II

Posted by Marian Olijkan in Interieurtrends

Marian Olijkan doet voor Flinders verslag van de Dutch Design Week 2013. Lees hier het tweede deel over de exposities in het Klokgebouw.

In deel I van het DWW-verslag lees je over de Dutch Design Awards Exhibition. Ook het Klokgebouw had een aantal interessante exposanten. Een selectie volgt hieronder.

Philip Stroomberg met de Cube Calender: een kubus waarvan je elke dag een kaartje scheurt met een spreuk, zoals “It always seems impossible until it’s done” van Nelson Mandela. Door dagelijks scheuren zie je fysiek de tijd voortschrijden; tijd krijgt vorm.

Dutch Design Week 2013

Foto Cube Calender, ontworpen door Philip Stroomberg.

Maarten Olden maakte een opstaptrapje annex stoel voor Altrex, genaamd ‘Usit’. Een hoge en een lage variant met twee (stoelhoogte) of drie (barkrukhoogte) treden.

Dutch Design Week 2013

Foto Project Usit, ontworpen door Maarten Olden.

Joris de Groot ontwierp voor Dolfing Druten (producent van waterbedden, werk- en regenkleding) een gevouwen serie tassen van PVC met een hoogfrequente lastechniek.

Dutch Design Week 2013

Foto Tassenserie PVC, ontworpen door Joris de Groot.

WineTANGLES: een enorme schakelketting blijkt een wandvullend flexibel wijnrek.

Dutch Design Week 2013

Foto Wijnrek Winetangles.

Ook de Perspex pendel “Dorothy” van Maarten Voorhuis, met Led verlichting, is gerealiseerd door van der Hoorn buigtechniek.

Dutch Design Week 2013

Foto Lichtinstallatie van Maarten Voorhuis.

Dashed Lights: lampjes met als inspiratie de stippellijn van Léon de Lange / i.s.m. Vij5, waarbij de lampjes in RVS plaat zijn gevouwen en het licht door de lijntjes naar buiten sijpelt. Remko Verhagen maakte voor Blooey een hobbelpaardje van gebogen staal in elke kleur die je maar wilt.

Dutch Design Week 2013

Foto links Dashed Lights lampen van Léon de Lange. Foto rechts Hobbelpaard Remko Verhagen.

Vrijling & Geluk ontwierpen van stroken metaal een tafel, stoelen en krukjes in een kleine oplage, die geen grote investeringen of complexe productielijnen vergen, maar wel wereldwijd met hetzelfde computerbestand geproduceerd kunnen worden; de sh*t collection.

Dutch Design Week 2013

Foto Krukjes uit de Sh*it Collection van Vrijling & Geluk.

De Chair Wear collectie van Bernotat & CO heeft een originele en praktische prêt-à-porter serie stoelhoezen, geïnspireerd op het uiterlijk van een rekbaar netje dat gebruikt wordt om een mango te beschermen: the knit net. Hoes met achterzakken: Pique Pocket; met een capuchon: Hoodini, of de Big Baggy, met een heleboel bergruimte voor je iPad en iPhone uitgevoerd in diverse stofvariaties.

Dutch Design Week 2013

Foto Prêt-à-porter voor stoelen, ontwopren door Bernotat & CO

Jeroen van Loon bedacht een hartvormige wandinstallatie: “Kill your darlings”. De installatie is opgebouwd uit digitale LCD sleutelkettinghartjes met portretten van lieve meisjes, die niet zulke lieve dingen blijken te tweeten. Schijn bedriegt, de getwitterde boodschappen die de meisjes achter de lieftallige portretten afgeven, zijn gruwelijk ongeremd en haatdragend. Er worden per dag 35.000 dreigtweets verstuurd.

Dutch Design Week 2013

Foto Installatie Kill your darlings door Jeroen van Loon.

Natuur- en kunstschilder Marc Mulders maakte in samenwerking met Desso wandtapijten stillevens, zoals het enorme herfstblad. Voor SMOOL had Robert Bronwasser diverse designproducten tentoongesteld, waaronder keukenapparatuur en gestoffeerde kapstokvariaties. Maar ook het koele LCD-scherm werd door hem in een warmer jasje geholpen. Een losstaand beeldscherm in een vervilte wollen, maar strakke jas. Meer warme huiselijkheid voor de buis.

Dutch Design Week 2013

Foto links Wandtapijt met herfstblad, ontworpen door Marc Mulders. Foto rechts LCD-scherm in een SMOOL-jasje, ontworpen door Robert Bronwasser.

Tonone is een nieuw merk met lampenlijn “Bolt”. Voor het design is goed gekeken naar de Artemide, de Spider en de Jielde juwelierslampen, waardoor de lamp erg bekend voorkomt. Eigen toevoeging is het gekleurde sleuteltje waarmee je de lampen in elkaar zet of verstelt, te kiezen in je favoriete tint. De eenvoudige mechanica pleit voor de lamp, alle modellen zijn zwart en met dezelfde kappen en onderdelen. Ze zijn overal te plaatsen, boven het bed, boven de tafel, aan de wand.

Iris van Herpen en Jólan van der Wiel hebben jurken gemaakt door middel van magnetisme. Ze hebben een sponsachtige, organische verschijningsvorm.

Dutch Design Week 2013

Foto links Bewegende Bolt-lampen van Tonone. Foto rechts Jurk van Iris van Herpen en Jólan van der Wiel.

De iwaku van Jochem Reijndorp bereidt je lichaam voor op het moment van wakker worden door langzaam toenemende lichtsterkte. De iwaku kan je slaapcyclus controleren en aangeven wanneer je het best kunt gaan slapen. â€¨â€¨Door de warmte van je hand kun je de lamp dimmen of helder laten stralen. Aangesloten op je smartphone, laat de iwaku app je slaapcyclus volgen; de lamp wekt je dan tijdens de lichtste slaapfase vlak voor de wektijd. Met zijn specifieke lichtspectrum en hoge lichtintensiteit kan de iwaku dus ook als lichttherapie werken.

Dutch Design Week 2013

 Foto Iwaku, ontworpen door Jochem Reijndorp

Eerder zag ik interactieve lampen van Arno Hoogland: Nymphea en Echeveria, een pendel als een waterlie en een staande vetplantachtige lamp in een schaal. Door sensoren reageren de lampen op veranderingen. Bij veel beweging neemt de lichtafgifte af. De lampen reageren op aanraken en praten, daardoor geven ze je het gevoel alsof je een huisdier hebt. Jaime Hayon is de ontwerper van de nieuwste fauteuil van Fritz Hansen.

 ’Ro’ betekent rust in het Deens. De fauteuil is iets breder, zodat je eenvoudig een andere houding aan kunt nemen, of je tas kwijt kunt. De stoel heeft een elegante vloeiende belijning en is in Farrow and Ball-achtige tinten verkrijgbaar.

Dutch Design Week 2013

Foto links Interactieve lamp van Arno Hoogland. Foto rechts Fauteuil ontworpen door Jaime Hayon.

Designer Angela Jansen en haar team presenteerden nieuwe versies van de zwevende Eclipse-lamp. Met mooie details zoals de stofbeklede snoerkabel en de touch schakelaar. Het besturingssysteem en magnetische componenten bepalen het zweefeffect.

Dutch Design Week 2013

 Foto De zwevende Eclipse lamp van Angela Jansen. Het zwarte exemplaar is de nieuwste versie.

Boven in het Klokgebouw exposeerden meubelontwerpers. Erik Hoedemakers van Atelier 4D toonde een collectie stoelen, tafels, staande houten lampen en een ranke kast gemaakt van een zelfgerooide walnootboom, waarvan het hout zonder zijn tussenkomst zeer waarschijnlijk in de open haard was verdwenen.

Dutch Design Week 2013

Foto Houten meubels van Erik Hoedemakers.

Meubelontwerper Eric Mertens presenteerde ondermeer een ladekastje in diagonale zebraprint en een strakke wandttafel in een L-vorm.

Dutch Design Week 2013

Foto Ladekast en wandtafel, ontworpen door Eric Mertens.

Meer DDW? Lees ook deel I en  deel III van het verslag in Flinders Magazine.


Marian Olijkan geeft interieuradvies via AAND8 Interieurontwerp. Van restyling en optimale indeling tot kleuradvies en inkoopbegeleiding. Al deze zaken en meer deelt ze met je via Flinders Magazine.