Verrassend werk van jong talent op Design District

Posted by Marian Olijkan in Interieurtrends

Op de beurs Design District in Zaandam was veel te zien. Vorige keer lichtte Marian Olijkan de kunstwerken uit. Voor meer (toegepaste) kunst waren er presentaties van Jong Talent van het Hout- en Meubileringscollege (HMC). Met een kwalitatief grote opbrengst dit jaar.

HMC op Design District 2014

Beeld Presentatie HMC tijdens Design District 2014.

Kruk van drie onderdelen

Allereerst het krukje 'Toetan' van studenten Ard Heek en Mart van der Zwan, gemaakt van multiplex stroken en ontworpen op een computergestuurde freesmachine. Het krukje bestaat maar uit 3 verschillende onderdelen. Er zijn 3 kleuren: matzwart (chique, industriële look), wit en houtkleurig met wit (ingetogen tijdloos design).

Op een krukje moet je zitten, dus nemen we de proef meteen op de som. Deze zetel blijkt verrassend goed door te test te komen. Door het afvlakken van de blokjes op de hoeken en de zacht hellende hoek waarin de zitting is gebracht met luchtgevende openingen (hangmat-effect). De krukjes zijn zonder lijm, schroeven en bouten in elkaar gezet. Ontwerpers Ard en Mart verduidelijkten de technische constructie door er moeiteloos een strookje uit te tillen. Zie ook: Facebook.com/toetan.design

Ard Heek en Mart van der Zwan

Beeld Krukje Toetan van HMC-studenten Ard Heek en Mart van der Zwan.

Kruk Toetan 

Beeld De kruk met een strook eruit.

Close-up hangmateffect

Beeld De kruk heeft een 'hangmat-effect'.

Onverwachte veerkracht

Er werden meer zetels gepresenteerd: een kruk met ‘binnenvering’. De 'Woobow' van Ruud Davidse is opgebouwd uit lagen berkenmultiplex, afgewisseld met schijven celrubber in de vorm van een diabolo, wat een swingende, ergonomische zit geeft. De kruk is grotendeels hol, dus niet heel zwaar. Restmateriaal kan daardoor ingezet worden voor de smallere ringen. De bovenzijde is doorgeschuurd, waardoor je een meer organisch effect krijgt, gelijk jaarringen. Als je voor het eerst plaats neemt op deze kruk verwacht je niet dat deze zo veerkrachtig is, waardoor er na de eerste schrik en herstel van balans vaak een lach doorbreekt.

Veerkrachtige kruk Woobow

Beeld Kruk Woobow met binnenvering.

Nog een toepassing met verend rubber is het zitje met opgepompte fietsband van Koen Broersen. De kruk is een uitbreiding op zijn loungestoel van vorig jaar. De hocker heeft een zachte zit, mits bij tijd en wijle een beetje opgepept met de fietspomp. Zie Koenbroersen.nl

Kruk van Koen Broersen

Beeld Kruk van opgepompte fietsbanden van Koen Broersen.

Minimalistische stoel

Laatst (but not least) in de serie zetels is de 'L6 Chair' van Leonard Spruit. Hij was eerder te zien op de beurs in Milaan. Zijn ontwerp is licht (185 gram), stapelbaar en ziet eruit alsof het uit een cartoon geknipt is. Het is een hele basic stoel. Uitgangspunt is visie op duurzaamheid: hoe verspil ik het minste materiaal, terwijl het toch een fijne stoel om op te zitten blijft? Zonder dit denk, pas- en puzzelproces verbruik je al snel een hoeveelheid materiaal waar je nog twee extra stoelen uit kunt halen. Leonard heeft zijn doelstellingen gehaald, een opvallend minimalistische stoel met hoge- of een met lage rugleuning. De basis wordt gevormd door 6 uitgekiende L-vormige elementen, die onder spanning zijn aangebracht om de stoel stevigheid en stabiliteit te geven. Et voilà! Leonardspruit.nl

L6-stoelen

Beeld L6-stoelen: duurzaam en minimalistisch.

Leonard Spruit

Beeld Leonard Spruit zittend op zijn stevige stoel.

Houtkrul

Willem-Jan Eisbrandt Vos presenteerde zijn tafellamp 'Eisbrandt': een staande krulvorm opgebouwd uit 26 stukken taps toelopend hout, die onder een hoek zijn verlijmd. Er zijn drie houtsoorten gebruikt, mahonie, noten- en esdoorn, het kapje is essenfineer, wat het licht heel warm maakt. Persoonlijk zou ik het krulvormige staande deel in één diepe kleur houden (wengé, of wengébeits, vergrijsd eiken, zwarte beits). Dat is vast mogelijk, want het is handwerk. De lamp lijkt een zwevend golfje, een lichtbakentje. Aan de achterzijde zit een klein pootje voor de stabiliteit. Meer weten? Zie Eisbrandt.nl.

tafellamp Eisbrandt

Beeld Krulvormige houten tafellamp Eisbrandt.

HMC Design District jong talent

Beeld Eisbrandt-lamp, vooraanzicht.

[Fotografie: Kwikzilver, Leonard Spruit en AAND8]

Marian Olijkan geeft interieuradvies via AAND8 Interieurontwerp. Van restyling en optimale indeling tot kleuradvies en inkoopbegeleiding. Al deze zaken en meer deelt ze met je via Flinders Magazine.