Verlichting en muziek gaan samen: Joris Petterson

On posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat productontwerper Joris Petterson centraal in Jong Talent: "Mood of Music versterkt de ervaring van het luisteren naar muziek".

Joris Petterson portret
Naam Joris Petterson
Geboortedatum 20 december 1991
Opleiding Bachelor of Design (DAE)
Afgestudeerd
Juni 2014
Werkuren p/w 40-50 uur
Website  www.jorispetterson.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“Conceptueel en onderzoeksgericht ontwerp waarbij de ervaring van de gebruiker centraal staat. Ik geef de consument graag kennis over en inzicht in het product. Er moet een leuke interactie ontstaan tussen gebruiker en product. Het geeft mij dan ook een kick wanneer een ontwerp de industrie of gebruiker inspireert en laat nadenken over het product.”

Mood of Music transparant
Beeld Mood of Music transparant.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Het bijzondere aan inspiratie is dat het zit in kleine dingetjes. Van een pakkende TED-talk tot een verrassende architectonische ruimte tot de vormen van de wolken in de lucht, noem het maar op. Inspiratie is overal. Zolang je alle zintuigen er maar voor open zet word je continu geprikkeld.”

Mood of Music blauw
Beeld Mood of Music blauw.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

“In beide onderzoeken voor mijn afstudeerwerken liep ik tegen het fenomeen van een ‘doosje’ aan. Vormgeving van bijvoorbeeld versterkers, luidsprekers en moderne koffiemachines bestaat vaak uit het om-kasten van techniek. Hierbij krijgt soms zelfs alleen een frontje daadwerkelijk een gezicht/uiterlijk. Echter probeer ik in zo’n geval te kijken naar de alternatieven en me daardoor te laten inspireren in plaats van me te irriteren aan die ‘doosjes’.”

Home Barista
Beeld Home Barista.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“In mijn projecten Home Barista en Mood of Music heb ik meer dan ooit mijn eigen visie en werkwijze kunnen leggen.

Home Barista is een conceptuele productserie die ons de romantiek van oma’s bakkie met de kwaliteit en mogelijkheden van een professionele barista geeft. Het modulaire systeem geeft inzicht, creativiteit en eigenheid aan de consument. Het koffiezetapparaat is opengehaald en iedere functie is verwerkt in een eigen element. Door deze te koppelen middels de bajonet sluiting bouw je de gewenste koffiemaker op. Daarbij zijn transparante materialen toegepast om het proces zo inzichtelijk mogelijk te maken. Zodoende ontstaat er een leerzaam, leuk en smakelijk ritueel waarin de gewenste koffie bereid wordt, en de consument zich niet meer hoeft te beperken tot één enkele zetmethode. Speel, ontdek en leer wat er meer te halen valt uit dit eeuwenoude drankje!

Mood of Music; “muziek is meer dan alleen geluid. Muziek is een beleving; het creëert een sfeer.” Nu albums en platenspelers plaats maken voor digitale afspeellijsten, missen we een tastbare en visuele context wanneer we in huiselijke omgeving naar muziek luisteren. In reactie hierop nam ik de thema’s waarop afspeellijsten zijn samengesteld als startpunt voor Mood of Music. De transparante luidspreker in de vorm van een oude grammofoon laat niet meer alleen de sfeer horen, want naast geluid produceert de installatie ook licht, kleur en geur. En dat allemaal afgestemd op de geselecteerde muziek en sfeer. Mood of Music versterkt de ervaring van het luisteren naar muziek door het prikkelen van meerdere zintuigen. Zo kan de consument de sfeer van een Harlemse jazz club nabootsen of het gevoel van een picknick in het park creëren.“

Mood of Music app en licht
Beeld Mood of Music, een muziekinstallatie die afgestemd is op de muziek die wordt afgespeeld.

 

Wat is je ultieme droom?

“Momenteel lijkt het me heerlijk om een ontwerpstudio annex koffiehuisje te beginnen. Beneden de energie, geuren en gezelligheid van koffie en op een open eerste etage mijn ontwerpstudio/lab waar ik met vrienden en collega’s inspirerende onderzoeken doe, concepten ontwikkel en producten ontwerp.”

Home Barista
Beeld Home Barista.

Mood of Music schematisch
Beeld Mood of Music met de app.

 

Wat vind je van de producten van Joris?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Joris. Heeft hij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.