Van vilt tot fruitboom: Celine van Raamt

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze week staat industrieel ontwerper Celine van Raamt centraal: "Niks op de huidige markt komt in de buurt van mijn fruitboom."

 

Celine van Raamt portret
Geboortedatum 12 november 1981
Opleiding BSc Industrial Design Engeneering (TU Delft) en Postgraduate Industrial Design (KABK Den Haag)
Afgestudeerd in 2007 en 2008
Werkuren p/w
30
Website Celinevanraamt.nl en Kaaartjes.nl
   

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

"Mijn stijl vind ik zelf nog moeilijk te omschrijven. Ik werk graag met verschillende materialen en met mijn naaimachine. De afgelopen tijd heb ik met vilt gewerkt en nu ben ik bezig met papier maken. Ik probeer de eigenschappen van het materiaal te gebruiken. Bijvoorbeeld: vilt is een uniek materiaal dat stijf is en makkelijk onder de naaimachine kan. Ik werk graag vanuit een vorm, dat is ook een van de redenen dat ik lampen ontwerp. Je kunt er zo veel kanten mee op. Dus, als ik nu mijn stijl zou moeten omschrijven dan zou dat zijn: kijken naar materialen en ze gebruiken op een originele manier."

Celine aan het werk

Beeld Celine aan het werk op haar naaimachine.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

"Ik heb meerdere inspiratiebronnen. Fiep Westendorp qua tekenstijl. ik ontwerp namelijk ook (persoonlijke) kaartjes. Luigi Colani om zijn prachtig organisch vormgegeven futuristische voorwerpen. Mijn vader voor het buiten de gebaande paden lopen in het leven. Overal om me heen zie ik vormen en materialen die interessant zijn om terug te laten komen in mijn producten. En ik zie ook veel andere producten waarvan ik had gehoopt dat ik het had bedacht."

Bell hanglamp

Beeld Bell-lampen van vilt.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

"Niet iedereen realiseert zich het, maar er vindt momenteel een verandering plaats in het productieproces van ontwerpen. Veel zelfstandige ontwerpers maken hun eigen producten. Deels omdat het niet haalbaar is om het in China te laten maken, en deels omdat het leuk en interessant is om terug te gaan naar de ambacht. En er zijn veel en steeds meer kleine zelfstandige ontwerpers. Op zich is dit iets goeds: producten worden eerlijker gemaakt en zorgen voor minder belasting van het milieu. Het nadeel is alleen dat het wel duurder is van de maker, en dat realiseert de consument niet altijd even goed."

Wandlamp Wallamp

Beeld Walllamp van vilt.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

"Ik ben begonnen met het in productie brengen van mijn fruitboom. Deze is gemaakt van keramiek. Ik ben er vooral trots op omdat ik nergens iets gezien heb op de markt dat ook maar in de buurt komt. En het is mijn eerste ontwerp waar ik nog steeds erg leuke reacties op krijg. Mijn Walllampen zijn muurlampen die als een soort tegel of strip op de muur bevestigd worden. Deze lampen kun je leuk in serie hangen of, zoals ik in opdracht wel eens maak, aan een lange strip met meerdere kappen erin. Het leuke aan deze lampen vind ik de variaties die ermee mogelijk zijn en het gebruik van lampen als versiering voor je muur."

Fruitboom

Beeld Fruitboom van keramiek.

 

Wat is je ultieme droom?

"Ik hoef niet speciaal heel erg beroemd te worden met mijn producten of heel rijk te worden. Ik zou vooral heel graag willen dat ik de vrijheid heb om alleen maar met ontwerpen bezig te zijn. Zodat ik dan de tijd krijg om al mijn ideeën uit te proberen en nog met allemaal andere soorten materialen aan de slag te gaan, zoals beton en keramiek."


Wat is jouw tip aan Celine?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Celine. Heeft zij goud in handen? Wat zou je haar als tip voor de toekomst willen meegeven?


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.