Van droom naar realiteit: Studio Mieke Meijer

On posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Deze keer in Jong Talent staan productontwerpers Mieke Meijer en Roy Letterlé van Studio Mieke Meijer centraal: "We werken continu van droom naar realiteit".

 

Mieke Meijer portret
Naam Mieke Meijer
Geboortedatum 20 januari 1982
Opleiding Design (Design Academy Eindhoven)               
Afgestudeerd
2006
Werkuren p/w 60+
Website  www.miekemeijer.nl

 

Roy Letterlé portret
Naam Roy Letterlé
Geboortedatum 27 juli 1978
Opleiding Pedagogisch Technische Hogeschool (Fontys)
Afgestudeerd
2004
Werkuren p/w 60+
Website  www.miekemeijer.nl

 

Wat kenmerkt jullie stijl van ontwerpen?

“Kenmerkend voor ons werk zijn de constructieve beeldtaal, het elegante lijnenspel en het industriële karakter. Passie voor materiaal en detaillering dragen bij aan een sterk, herkenbaar signatuur. Onze ontwerpen zijn nooit zuiver functioneel maar bieden de gebruiker ruimte een eigen invulling te geven aan functie. Daardoor behouden ze een autonoom karakter. De ontwerpen worden grotendeels met de hand gemaakt in eigen beheer. Vakmanschap en afwerkingsniveau zijn daarbij van essentieel belang.”

Studio Mieke Meijer

Beeld De studio / werkplaats van Mieke Meijer en Roy Letterlé.

 

Wie of wat is jullie grote inspiratiebron en waarom?

“Inspiratie voor ons werk komt vaak uit de wereld van de industrie. Industriële architectuur is zelden bedoeld om mooi te zijn. Vaak worden oplossingen gekozen die het eenvoudigst, het efficiëntst, materiaalbesparend en daardoor goedkoop zijn. Vorm is het gevolg van functionaliteit. Wij zien daar een bepaalde schoonheid in en vertalen dat in producten voor het interieur.”

Hanglamp Cooling Tower

Beeld Hanglamp Cooling Tower. 

 

Wat is jullie grootste irritatie in designland?

“Design is een woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt, waarschijnlijk omdat er eigenlijk geen goed Nederlands woord voor is. Het design waar wij ons mee bezig houden staat ver af van de design-radiator uit de reclamefolder van de lokale bouwmarkt. Voor ons is het verhaal vaak belangrijker dan de functie of de vorm die het ontwerp uiteindelijk krijgt. Dat is voor veel mensen (buiten het vakgebied) moeilijk te begrijpen.”

Objet élevé systeem

Beeld Objet Élevé.

 

Kunnen jullie twee producten noemen waar jullie trots op zijn?

“‘Objet élevé’ is een project dat we dit jaar hebben gerealiseerd. Het is een driedelige installatie die naast de functie van het verbinden van twee etages ook ruimte biedt aan werken, verzamelen en opbergen. Het project werd ontworpen in opdracht van Just Haasnoot voor zijn woonhuis in Wassenaar. Met dit project hebben we onze eigen grenzen verlegd van product naar ruimtelijk ontwerp.

‘Vakwerken’ is de naam van een systeem gebaseerd op vakwerkconstructies; uiterst lichte maar sterke constructies opgebouwd uit driehoeken. Hiermee kunnen grote overspanningen gerealiseerd worden met minimaal materiaalgebruik. Het ontwerp heeft een industrieel maar ook elegant karakter waardoor het goed past binnen onze collectie. Een van onze handelsmerken, hout in combinatie met de zwarte details, maakt het een herkenbaar ontwerp. Productietechnisch is het ontwerp veel ‘slimmer’ dan eerdere eigen ontwerpen. We hebben het productieproces dusdanig geoptimaliseerd dat we altijd snel kunnen leveren.”

Kast Vakwerken Frameworks

Beeld Kast Vakwerken / Frameworks.

 

Wat is jullie ultieme droom?

“Vooral doorgaan met wat we aan het doen zijn, daar beleven we veel plezier aan! We groeien ieder jaar, dat geeft veel voldoening. We maken af en toe een lijstje van wat we graag nog zouden willen bereiken. Zo werken we continu van droom naar realiteit.”

 Kast Gravel Plant

Beeld Kast Gravel Plant.

 

Wat vinden jullie van de producten van Mieke en Roy?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Mieke en Roy. Hebben zij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.