UitgeLICHT: Philips hue

Posted by Sabine Meekel in Interieurtrends

Maak kennis met Philips hue: de nieuwste innovatie op het gebied van led-verlichting. Dankzij een intelligent besturingssysteem kun jij met één tik op het scherm van je smartphone of tablet tot vijftig lampen in huis bedienen. En dan hebben we het niet over simpelweg aan- en uitschakelen van je lampen. Philips hue maakt het mogelijk om iedere lamp een oneindig aantal kleuren en lichtsterktes te geven. Zo kun je gemakkelijk variëren tussen sfeerverlichting en helder daglicht, maar ook gebruik maken van vooraf ingestelde scènes om bijvoorbeeld goed te kunnen lezen of een energy boost op te doen. Vergeet ook de timerfunctie, draadloze updates en de hue-jukebox niet. Kortom, met Philips hue zijn de mogelijkheden eindeloos!

Philips hue kleur- en wittinten
Beeld Met Philips hue kun je varieren tussen wit licht (links) en alle kleuren uit het spectrum (rechts). 

Achtergrond(verlichting)

De inrichting van onze woning is er de afgelopen eeuw flink op vooruit gegaan. Designmeubels, interieurblogs en woningstylistes zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook hebben we diverse technische snufjes toegevoegd aan ons interieur en het huishouden. Alleen verlichting heeft deze ontwikkeling niet doorgemaakt. Philips hue brengt daar eindelijk verandering in! Met de verlichting van nu schakel je niet alleen lampen aan en uit, maar beveilig je ook je huis, geef je zomaar een discofeestje en verhoog je je concentratie wanneer je dat nodig hebt. Hoe zit dat?

Philips hue starterskit
Beeld Let's get hue started!

Hue werkt het?

Philips hue is een combinatie van energiezuinige led-verlichting en een intelligent besturingssysteem. Om aan de slag te kunnen met Philips hue heb je een starterspakket, WiFi-verbinding en smartphone of tablet met Android of iOS besturingssysteem nodig. In het starterspakket zitten twee of drie led-lampen en een zogenaamde ‘bridge’. De bridge, een soort modem, is als het ware het hart van het systeem. Je verbindt de bridge met de router van het draadloos netwerk in huis. Vervolgens kun je door middel van de gratis hue-app tot maar liefst vijftig lampen aan deze bridge koppelen. De lichtbronnen hebben een normale fitting (E27) en kunnen gemakkelijk in iedere lamp gedraaid worden.

Philips hue bridge
Beeld De bridge (links) is het hart van alle Philips hue-lampen. Koppel hem aan je router (rechts) en je kunt aan de slag! 

Philips hue starterspakketten
Beeld Bij Flinders kun alle hue-starterskits kopen. Hier zie je:

1. hue E27 9W A60 LED starterset
2. hue Beyond plafondlamp LED starterset
3. hue Beyond tafellamp LED starterset
4. hue LUX E27 9W A19 LED starterset
5. hue GU10 6,5W LED starterset

In scène gezet

Als je Philips hue eenmaal hebt geïnstalleerd, zijn de mogelijkheden eindeloos. De gratis hue-app, die verkrijgbaar is voor zowel Android als iOS, maakt van jouw smartphone of tablet de afstandsbediening van alle lampen in huis. Met één tik op de app heb je toegang tot alle tinten wit licht en het complete kleurenspectrum. Het bijzondere is dat je zowel individuele lampen als de gehele verlichting van kleur kunt veranderen. Kies een vooraf ingestelde scène, zoals ‘strand’, ‘ski’ of ‘zonsondergang’, en ontdek hoe de lampen zich stuk voor stuk aanpassen naar de gekozen sfeer. Maak je verlichting nog persoonlijker door je favoriete foto naar de app te slepen. Wauw! De lampen nemen de kleur van het beeld over. En jij beleeft het moment all over again

Philips hue app
Beeld Met de Philips hue-app verander je de sfeer in huis gemakkelijk van diepblauwe zee naar een regenboogkleurige scène.  

Philips hue TAP afstandsbediening
Beeld
Geen telefoon of tablet bij de hand? Met de los verkrijgbare Philips hue TAP afstandsbediening kun je je verlichting ook aanpassen. 

Prachtig, maar ook praktisch

De verlichting van Philips hue is niet alleen heel mooi, maar ook nog eens voor vele doeleinden te gebruiken. Met de vooraf ingestelde ‘lichtrecepten’, bijvoorbeeld, kies je gemakkelijk de juiste verlichting voor een specifieke handeling. Zo helpt hue je bij het opstaan met koelblauw licht en, wanneer je gaat slapen, met warmgeel licht. Ook kun je kiezen voor leeslicht, ontspannende verlichting en lichtkleuren waarbij je je goed kunt concentreren. Philips hue zorgt er ook voor dat er op geregelde tijdstippen licht brandt in huis als je op vakantie bent. Of het licht gaat aan zodra jij thuis komt. Dankzij de hue alarmen, timers en waarschuwingen stem je je verlichting af op jouw leven.

Philips hue beveiliging
Beeld Beveilig je woning met Philips hue door op afstand de lampen aan te doen. Zo lijkt het alsof je toch thuis bent. 

IF This, Then That (IFTTT)

Als je denkt dat je alles hebt gehad, dan heb je het mis. Dankzij IFTTT kun je je hue verlichting aan allerlei externe apps koppelen, zoals het weer, berichten en e-mail. Formuleer een eigen lichtrecept door de zin ‘als.. dan…’ in te vullen en hue zal je instructies opvolgen. Gaat het regenen? Hue kleurt blauw. Scoort je favoriete voetbalclub? Hue knippert met de lichten. Tijd om op te staan? Hue wordt langzaamaan steeds feller. De techniek staat voor niets.

Philips hue IFTTT

Beeld Maak je eigen lichtrecepten volgens het ‘If This, Then That’-principe.

Kortom, verlichting is veranderd. Met Philips hue zet je de stemming naar jouw hand. Wil je nog meer sfeer creëren? Breid je hue-familie uit met een Philips hue Bloom tafellamp LED, Philips Iris tafellamp LED of een Philips LightStrips lichtsnoer LED voor een spectaculair effect. Alle producten zijn verkrijgbaar in de Flinders webshop, dus waar wacht je nog op?