Uitgelicht: Petite Friture

Posted by Sabine Meekel in Interieurtrends

Petite Friture: nieuw bij Flinders

Liefde op het eerste gezicht. Het openvallen van je mond. Een vonk die overslaat. Nee, dit is geen reclame voor de nieuwste datingsite, maar een artikel over designlabel Petite Friture. Dit relatief jonge merk van Franse afkomst ontwerpt de meest verbazingwekkende designproducten die perfect in jouw dagelijks leven passen. Van hanglamp tot voorraadpot en van behang tot bijzettafel: laat je verrassen door de uitgebreide collectie van dit fascinerende designlabel!

Petite Friture Drapée stoel
Beeld "Op deze foto zie je de Petite Friture Drapée". Je zou denken dat daarmee de muurslinger wordt bedoeld, maar niets is minder waar. Het is de Petite Friture Drapée stoel!

Uitgelicht: Petite Friture

Net iets spannender

Het Franse designlabel Petite Friture is in 2009 opgericht door Amélie du Passage. Haar missie? Luister eens écht naar verschillende designers en zorg dat er geen talent verspild wordt. Het was haar namelijk opgevallen dat de consument wel degelijk interesse had in design en dat het ook met de meubelproductie wel goed zat, alleen moesten die twee nog met elkaar verbonden worden. Met de oprichting van Petite Friture heeft Amélie du Passage die taak op zich genomen. Het uitgangspunt van ieder ontwerp is een product dat net een beetje spannender is dan de rest, zonder de functie ervan uit het oog te verliezen. Op die manier voldoet een designproduct aan de verwachtingen van de klant: mooi, maar evengoed gebruiksvriendelijk.

Petite Friture Tidelight tafellamp
Beeld De Petite Friture Tidelight tafellamp is prachtig om te zien en gemakkelijk in gebruik. Dankzij het extra stevige glas kun je hem zelfs op de grond plaatsen.

Dagelijks design

Het meest bijzondere aan de collectie van Petite Friture vind ik de verhalen achter de producten. De materialen, kleuren en vormen van alle ontwerpen zijn namelijk gebaseerd op de dagelijkse ervaringen van de designer. En er zijn meer dan dertig individuele ontwerpers verbonden aan Petite Friture, dus je kunt je voorstellen dat er dan een uiteenlopende collectie ontstaat! Zo is de Petite Friture Lanterna hanglamp van ontwerper Sam Baron geinspireerd op een klassieke lantaarn, waarbij de gouden binnenkant van de kap het licht op een unieke manier weerkaatst. Minstens zo origineel is de Minera karaf met een 'uitgesleten' schenktuit. Bij het zien van deze waterkan kun je niet anders dan denken aan stromend water en een rotspartij. 

Petite Friture Minera waterkan 
Beeld De Petit Friture Minera karaf brengt een glas water tot leven.  

Petite Friture Market
Beeld Kun jij raden waarop de stoelen en bank uit de Petite Friture Market serie zijn geïnspireerd?

Petite Friture Gradissant kandelaar
Beeld De Gradissant kandelaar van Petite Friture heeft de vorm van een boom. Je past 'm naar eigen inzicht aan door de ‘takken’ in een andere constructie met elkaar te verbinden. Et voilà, een nieuwe kandelaar!

De Vertigo-vonk

Dan gaan we nu nog even terug naar de start van dit artikel. Liefde op het eerste gezicht, het openvallen van je mond, enzovoorts. Weet je het weer? Goed, kijk nu even naar onderstaande foto. 

Petite Friture Vertigo hanglamp
Beeld Petite Friture Vertigo hanglamp. 

Heb je ooit zo'n gave hanglamp gezien? Het is de Petite Friture Vertigo lamp met een diameter van maar liefst 200 centimeter. Dit prachtexemplaar is ontworpen door Costance Guisset en weegt bijna niets dankzij zijn geraamte van fiberglas. De hanglampen uit de Petite Friture Vertigo serie waaien dan ook rustig met alle winden mee. Is er behalve wind ook nog een beetje zon, dan krijg je helemaal een bijzonder schouwspel te zien. De sierlijke, bewegende contouren van de lamp zorgen namelijk voor een interessante schaduwwerking. Need I say more?

Petite Friture Vertigo
Beeld De Vertigo leent zich alleen niet voor de woonkamer, slaapkamer of keuken, maar staat ook fantastisch in een werkruimte. 

Van de hand van dezelfde ontwerper is ook de Petite Friture Nubilo bank. Deze wolk van een zitbank neemt z'n eigen kussens mee als hij bij jou komt wonen. Gelukkig zitten ze met elastiek en klittenband vast, dus je kunt ze gemakkelijk herschikken. De Nubilo bank is in verschillende kleuren verkrijgbaar en gemaakt van materialen van de hoogste kwaliteit. Met zijn breedte van 155 centimeter is hij bovendien zeer geschikt voor een plekje in de hal, slaapkamer of de kleinere woonkamer. Dat zijn de voordelen van een petite bank!

Petite Friture Nubilo bank
Beeld De Nubilo bank is er ook in multicolour uitvoeringen. 

Zoals je hebt kunnen zien, weet de collectie van Petite Friture steeds weer te verrassen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de spiegels, bijzettafels, wandhaken, salontafels, klokken, behang en nog véél meer... Kortom, redenen zat om de designproducten van dit Franse merk in real life te komen bekijken in de Flinders WinkelAu revoir!