Uitgelicht: Pastoe

Posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

Sommige meubelmerken hebben zo'n rijke geschiedenis, dat je er boeken vol over kunt schrijven. Pastoe is één van die merken. En nog van Nederlandse afkomst ook! Deze Utrechtse onderneming is van een eenvoudige meubelwinkel uitgegroeid tot een modern designlabel, zonder dat de kwaiteit ook maar enigszins verloren is gegaan. Hoe dit kan? Je leest het in deze blog.  

Uitgelicht: Pastoe

Rijke geschiedenis 

Het verhaal van Pastoe gaat meer dan honderd jaar terug. In 1913 begon ondernemer Frits Loeb een meubelwinkel aan de Ganzenmarkt in Utrecht. Hij besloot om naast het runnen van de winkel, ook zelf meubels te gaan maken. Loeb begon met het ontwerpen van stoelen en om deze te produceren, had hij een kleine ambachtelijke timmerfabriek nodig. Dit werd de Utrechtsche Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS). Maar de productie werd steeds groter en er ontstond ruimtetekort in de kleine fabriek. Het bedrijf verplaatste zich daarom in 1918 naar het Rotsoord in Utrecht, waar het nu nog steeds zit.

Pastoe
Beeld Het begin van Pastoe: de oude fabriek UMS.

Utrecht of Amsterdam?

In het begin maakte UMS een reeks meubels die een breed publiek aansprak. Ontwerper en bedrijfsleider D.L. Braakman (1885-1966) dacht daar begin jaren 20 echter anders over. Hij wilde het liefst vernieuwen en gaan ontwerpen zoals de Amsterdamse School dat deed. Helaas vond het grote publiek dit nog niet interessant genoeg, maar toch zette Braakman door. Bovendien liet hij zich inspireren door art deco, een stijlbeweging die tussen 1920 en 1939 populair was, en Scandinavisch design. Op aandringen van Braakman probeerde UMS steeds meer vernieuwende meubels te produceren, maar het publiek bleek er niet in geinteresseerd.

Amsterdamse School stijl
Beeld Voorbeeld van een woning in Amsterdamse School stijl. "Interieur, overzicht van de voorkamer" uit het archief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Via Wikimedia Commons.

Pastoe Landscape
Beeld De Pastoe Landscape wandkast is strak en minimalistisch vormgegeven. Meubels geïnspireerd op deze Scandinavische stijl vallen inmiddels wel in de smaak. 

Het roer om

Na de Tweede Wereldoorlog ging het roer dan echt om: vanaf nu werden er alleen minimalistische en functionele meubels gemaakt. Er moest een heldere collectie komen die geschikt was voor uiteenlopende woonsituaties. Dit ‘passe partout'-principe werd verwerkt in de nieuwe merknaam PasToe, waarmee het bedrijf in binnen- en buitenland een grote reputatie verwierf als producent van eigentijds meubilair.

Pastoe Amsterdammer
Beeld De functionele Pastoe A'dammer kast in twee kleuren. Dit is één van de best verkochte Nederlandse meubels ooit, niet in de laatste plaats omdat je hem voor zoveel doeleinden kunt gebruiken.

Meubelen op Maat

In 1948 nam Cees Braakman (1917-1995) het inmiddels succesvolle bedrijf over van zijn vader. In tegenstelling tot zijn vader werd de jonge Braakman beïnvloed door de baanbrekende meubelen van Charles en Ray Eames. Hij wist de directie te overtuigen van deze nieuwe productiemethode, waarbij gebruik wordt gemaakt van gebogen multiplex. Ook ontwikkelde Braakman een serie kastelementen die, gebaseerd op de kleine Nederlandse woningen, door de consument zelf geschakeld kunnen worden. Dit heeft geleid tot de geboorte van de ‘Meubelen-naar-maat-serie’ in 1955. Het zelf samenstellen van een kast was in die tijd erg nieuw en werd al gauw populair in zowel binnen- als buitenland. 

Pastoe Totem
Beeld De Pastoe Totem kast was één van de eerste kasten die je zelf kunt samenstellen. Kies bijvoorbeeld de hoogte, kleuren en of je er een draaiplateau onder bevestigd wilt hebben. 

Pastoe Totem kast
Beeld Wie zegt dat je deze Pastoe kast niet als bijzettafel, leestafel of salontafel kunt gebruiken?

Pastoe Vision en Boxes
Beeld Ook met de Vision en Boxes wandkast van Pastoe kun je alle kanten op. De samenstelling die je hier ziet is specifiek bedacht door de creatief directeur van Pastoe, Joost. 

Rechttoe, rechtaan

Ondanks het succes van de Meubelen op Maat brengt Pastoe vanaf eind jaren 50 ook weer conventionele kasten op de markt. Dat wil zeggen: waar je niets aan kunt veranderen als consument zijnde. En dat is ook wel eens fijn, met al die keuzes die je al maakt op een dag! Het Pastoe Frame dressoir is hier een mooi voorbeeld van. Deze kast heeft een ingetogen en sobere vormgeving, wat inmiddels het handelsmerk van Pastoe is geworden. Tot slot heeft Pastoe ook diverse designklassiekers op het gebied van stoelen en krukken uitgebracht, zoals de SM05 stoel en FM06 fauteuil. Deze hebben evenals de populaire kasten een gestroomlijnde en pure vormgeving. 

Pastoe Frame dressoir
Beeld Het Frame dressoir heeft een standaardafmeting en is beschikbaar in één kleur: Amerikaans notenhout.

Pastoe FM06
Beeld De Pastoe FM06 fauteuil is een designicoon geworden.

Weer een update

Anno 2015 blijft Pastoe vernieuwen. Zo is de bekende Wire Collection, waar de FM06 fauteuil en de SM05 stoel ook deel van uitmaken, sinds kort in maar liefst zes kleuren verkrijgbaar. Naast de standaard witte en zwarte versie kun je vanaf nu ook kiezen voor rood, blauw, groen en grijs. Ook zit je nu nóg lekkerder op de (bar)krukken uit de Wire Collection dankzij de nieuwe, los leverbare KM zitkussens. En wat vind je van de Wire Table bijzettafel die sinds kort deel uitmaakt van de collectie?

Bovendien zijn veel modellen vanaf nu op voorraad bij Pastoe in Utrecht. Dat betekent dat je nieuwe stoel of kast wel heel snel leverbaar is! 

Pastoe Wire Collection
Beeld De nieuwe kleuren van de Wire Collection. 

Pastoe Wire Table
Beeld Mooie combinatie hè, staal en walnoot! Dit is de nieuwe Wire Table bijzettafel.

Kortom, een natuurlijke uitstraling, ambachtelijke productiekwaliteit en het streven naar technische innovatie, zijn dé kenmerken van het Utrechtse meubelmerk Pastoe. Al meer dan honderd jaar brengen zij dit op fantastische wijze in de praktijk. Ben je benieuwd naar alle producten van dit merk? Neem dan eens een kijkje in de Flinders webshop.