Uitgelicht: Moooi

On posted by Sabine Meekel in Interieurtrends

Nee, we hebben de titel van dit artikel niet per ongeluk een ‘o’ teveel gegeven. Het Nederlandse designlabel Moooi weet namelijk als geen ander de aandacht te trekken. De naam van dit bijzondere merk is daar dan ook geen uitzondering op. Moooi heeft sinds de start in 2001 een indrukwekkende collectie designmeubels samengesteld met werken van topontwerpers als Marcel Wanders en Bertjan Pot. De smaakvolle, unieke en soms hilarische ontwerpen van Moooi zie je terug in de duurste restaurants en hotels over de hele wereld. Reden genoeg dus om dit design merk van eigen bodem eens in de schijnwerpers te zetten!

Moooi in restaurant Aria
Beeld Verlichting van Moooi in Restaurant Aria in Toronto, Canada.

Moooie combinatie

Toen topontwerper Marcel Wanders en geboren marketeer Casper Vissers in 2001 de handen ineen sloegen, was het nog maar een kleine stap naar het succesvolle Moooi zoals wij dat nu kennen. De combinatie van Marcel Wanders, gedreven ontwerper met een neus voor zaken, en Casper Vissers, strateeg in hart en nieren, bleek goud. Designlabel B&B Italia zag potentie in het nog jonge Moooi en kocht zich in voor maar liefst 50 procent. Eigenzinnig als zij zijn, besloten eigenaren Wanders en Vissers in 2012 om deze aandelen terug te kopen en geheel op eigen benen te gaan staan. Een slimme zet. Met vier showrooms in Amsterdam, Londen, Milaan en New York kan ook de rest van de wereld inmiddels niet meer om dit schoolvoorbeeld van ‘Dutch Design’ heen. 

Showroom Moooi
Beeld De showrooms van Moooi in Amsterdam (links) en Londen (rechts) zijn een kunstwerk op zich. 

Moooi Random Light hanglamp
Beeld De Random Light hanglamp van Bertjan Pot was één van de eerste ontwerpen in de collectie van Moooi. Inmiddels is deze lamp een echte designklassieker. 

‘Dutch Design’

Moooi is, zoals gezegd, typerend voor wat men ‘Dutch Design’ noemt. Dutch Design meubels zijn van Nederlandse bodem en worden vaak als grappig, onconventioneel en innovatief omschreven. De ontwerpen van Moooi voldoen stuk voor stuk aan deze beschrijving. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Rabbit lamp en Horse lamp? De combinatie van een dier en lampenkap is op zijn minst grappig te noemen, zo niet hilarisch. Mocht je de serie compleet willen maken maar al voldoende licht hebben, kun je ook nog kiezen voor de Pig Table bijzettafel. 

Moooi Rabbit Horse Pig Table
Beeld Van boven naar beneden: Moooi Rabbit tafellamp, Moooi Horse vloerlamp en Moooi Pig Table bijzettafel. Deze items zijn ontworpen door designertrio Front. 

Onconventioneel, dat zijn de ontwerpen van Moooi ook. Met onconventioneel bedoelen we dat iets anders is dan je zou verwachten. Neem nu onderstaande foto. Wat voor soort product is hier afgebeeld? 

Moooi Carpet Nr. 01
Beeld Je zou denken dat het een Delfts blauw bordje is…

Moooi Carpet Nr. 01
Beeld … maar het is het Moooi Carpet Nr. 01 vloerkleed, ontworpen door Marcel Wanders himself.

Moooi heeft kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dit zie je terug in de innovatieve Prop Light hanglampen. Deze eye-catchers zijn ontworpen door Bertjan Pot en bestaan volledig uit ledlampen. De Prop Light serie kent maar liefst negen verschillende lampen die je letterlijk tegen het plafond of de wand kunt proppen. Nog ruimtebesparend ook, dus!

Moooi Prop Light
Beeld De Moooi Prop Light serie is een goed voorbeeld van innovatief design. 

Designers

In bovenstaande tekst heb je al ontwerpen voorbij zien komen van onder andere Marcel Wanders, Bertjan Pot en Front. Maar Moooi heeft nog veel meer fantastische designers aan zich weten te binden! We stellen er nog drie aan je voor. Om het af te leren. 

#1 Studio Job

Studio Job bestaat uit Nynke Tynagel en Job Smeets. Deze Nederlandse en Vlaamse ontwerpers zijn beiden afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. In tegenstelling tot de meeste designers van nu richten zij zich niet op industrieel, modern design, maar gaan zij liever terug in de tijd. De ontwerpen van Studio Job worden dan ook gekenmerkt door een cartoonachtige, bijna primitieve stijl. De Paper serie is hier een prachtig voorbeeld van.

Moooi Paper serie
Beeld Prachtig plaatje van bijna alle design producten uit de Moooi Paper serie. Van de Paper vloerlamp tot de Paper Chandelier kroonluchter: Flinders is fan. 

#2 Neri & Hu

Designerduo Neri & Hu bestaat uit Lyndon Neri en Rossana Hu. Deze Chinese ontwerpers hebben al vele prijzen in ontvangst genomen op het gebied van interieurdesign, architectuur, planologie en product design. Neri & Hu werken onder andere met glas, bamboe, staal en aluminium. Hun ontwerpen zijn dan ook een combinatie van Azië en industrie en hebben een mysterieuze uitstraling. Wat vind jij bijvoorbeeld van de Moooi Common Comrades serie

Moooi Common Comrades serie
Beeld De bijzettafels van Neri & Hu weerspiegelen op eigenzinnige wijze het plattelandsleven. Zet jij jouw glas neer op de boer, koopman, geleerde, naaister of keizer?

#3 Nika Zupanc

Zoet. Dat zijn de ontwerpen van Nika Zupanc. Met haar Lolita lampen en Golden Chair stoel, weet zij de door mannen geregisseerde designbranche op z’n kop te zetten. Door de meest uiteenlopende materialen met elkaar te combineren, zoekt Nika Zupanc steeds weer de grenzen van de industrie op. Haar ontwerpen worden wereldwijd geroemd en omschreven als “punk elegance” en “techno chic”. Kijk en oordeel zelf!

Nika Zupanc voor Moooi

Beeld Links de Moooi Golden Chair stoel van Nika Zupanc. Op het bureau (zowel links als rechts) staat de Moooi Lolita tafellamp

Kortom, Moooi is niet meer weg te denken uit de internationale designbranche. Wij begrijpen wel waarom! Kom naar de Flinders winkel en ontdek zelf de humoristische, stijlvolle en originele ontwerpen van dit prachtige designlabel van eigen bodem.