UitgeLICHT: Luceplan

On posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

Alle goede dingen komen in drieën, is het niet? Voor designlabel Luceplan geldt dat in ieder geval wel. Toen in 1978 drie architecten de handen ineensloegen, was het namelijk al vrij snel duidelijk: de verlichting van Luceplan werd een regelrechte hit. Wat is er zo bijzonder aan deze lampen van Italiaanse afkomst? En wat heeft het Nederlandse Philips met Luceplan te maken? Je weet het binnen een paar minuten! Psst… Lees vooral verder, want onderaan vind je een fantastische kortingsactie.

Luceplan Hope vloerlamp
Beeld Korting op de Luceplan Hope serie? Lees dan vooral even verder!

Arte Luce Plan

Je kent ze vast wel: die reclamespotjes waarin een grote Italiaanse familie bij elkaar komt voor een heerlijk bord pasta onder de Mediterrane zon. Grappig is dat het met de Italiaanse verlichtingsmerken ongeveer hetzelfde werkt. Ontwerpers, ideeën en technieken worden onderling uitgewisseld alsof het één grote familie is. Neem Luceplan. Het ontstaan van dit designlabel is een combinatie van drie Italiaanse architecten en de ervaring die zij hadden opgedaan bij Gino Sarfatti, oprichter en eigenaar van Arteluce. Arteluce werd in 1936 opgericht, maakte naam en faam met moderne meubels en lampen en werd in 1974 onderdeel van de welbekende Flos Group, een andere grote speler op Italiaans verlichtingsgebied.

Arteluce
Beeld
Een aantal van de ontwerpen van Arteluce maken deel uit van een permanente tentoonstelling in het Museum of Modern Art (New York).

Arteluce 
Beeld Twee vloerlampen, ontworpen door Gino Sarfatti zelf.

Kort nadat de Flos Group Arteluce had ‘ingelijfd’, richtten architecten Riccardo Sarfatti, Paolo Razzotti en Sandra Severi het nieuwe verlichtingsmerk Luceplan (1978) op. Vanaf dat moment volgde het ene hoogtepunt het andere op. Van de Titania hanglamp uit 1989 tot de Tango vloerlamp uit 2014: bijna ieder ontwerp van Luceplan groeide uit tot een designklassieker. Om ervoor te zorgen dat Luceplan een vooruitstrevend merk blijft, is het merk in 2010 een samenwerking aangegaan met het Nederlandse Philips. De combinatie van hoogwaardig design (Luceplan) en gedetailleerde kennis (Philips) zal de positie van Luceplan op de wereldmarkt alleen maar versterken, aldus oprichter Riccardo Sarfatti.

Luceplan TitaniaBeeld Dankzij de meegeleverde kleurenfilters kun je zelf bepalen hoe jouw Titania hanglamp eruit komt te zien.

Costanza Philips hueBeeld Samenwerking tussen Philips en Luceplan: de Costanza vloerlamp telescopisch met aan-/uitschakelaar en Philips hue.

Laat LED maar aan Luceplan over

Fantastisch natuurlijk, zoveel keus tussen al die Italiaanse merken, maar wat maakt de verlichting van Luceplan dan zo bijzonder? Het zit ‘m in de duurzaamheid van de ontwerpen. Onderzoek en innovatie zijn namelijk twee factoren die ieder jaar en iedere collectie weer terugkeren. Luceplan was bijvoorbeeld het eerste bedrijf dat met materialen en technologieën op de proppen kwam die voldeden aan de milieueisen. En wat dacht je van ledverlichting? Luceplan ontwikkelde een led-lichtbron die niet alleen weinig energie verbruikte, maar ook licht verspreidde dat gelijk was aan de traditionele gloeilamp. Het zal je niet verbazen dat dit designlabel vele prijzen op het gebied van duurzaam design heeft gewonnen.

Luceplan CurlBeeld Een mooi voorbeeld van ledverlichting is de Curl tafellamp LED, die ook nog eens dimbaar is.

Luceplan Mix tafellamp
Beeld
De Mix tafellamp werd bekroond met maar liefst vier awards.

Runs in the family

Zoals het een goede Italiaan betaamt, heeft ook Luceplan familie hoog zitten. De Costanza serie, bijvoorbeeld, stamt al uit 1986 en wordt nog steeds gekoesterd. Met meer dan dertig familieleden die verschillen in kleur, formaat en toepassing, is dit de grootste productfamilie van Luceplan. Zo kun je kiezen voor de klassieke Luceplan Costanza vloerlamp met aan/uitschakelaar, maar ook voor een Grande Costanza hanglamp met dimmer of een Lady Costanza vloerlamp met dimmer. En dan hebben we het nog niet eens over de Costanzina’s gehad!

Luceplan CostanzaBeeld Familiebijeenkomst van de Luceplan Costanza serie.

Ook de Miranda collectie is er eentje waar je niet omheen kunt als je het over Luceplan hebt. Alle vloerlampen, hanglampen en tafellampen uit deze serie zijn gemaakt van aluminium en handgeblazen glas. Dit geeft ze een modern en tegelijkertijd klassiek uiterlijk. De lampenkap van de Luceplan Miranda verlichting is bovendien een wel heel bijzondere. Hierin zijn namelijk de lichtbron, dimmer, diffuser en de verbinding met de voet verstopt.

Luceplan Miranda vloerlampBeeld De multifunctionele lampenkap van de Luceplan Miranda vloerlamp bevindt zich op haast eenzame hoogte.

Er is nog hoop

Tot slot een lamp voor de liefhebbers: de Luceplan Hope. Deze collectie bestaat uit een drietal schitterende lampen die hebben gestudeerd voor kroonluchter. Alleen zijn de wandlamp, hanglamp en plafondlamp uit de Luceplan Hope serie niet van kristal gemaakt, maar van kunststof. De ragfijne lenzen verstrooien het licht steeds weer op een andere manier, waardoor je naar de Hope lamp kunt blijven kijken. Het moge duidelijk zijn: de Luceplan Hope collectie geeft glans aan je leven. En om het allemaal nóg iets mooier te maken, krijg je van maandag 9 november t/m zondag 15 november 2015 maar liefst 20% korting op alle lampen uit de Luceplan Hope serie!

Luceplan HopeBeeld De vroegere kristallen zijn vervangen door kunststof lenzen.

Luceplan HopeBeeld de Luceplan Hope hanglamp is verkrijgbaar in vier verschillende formaten.

Kortom, voor bewuste en bella verlichting ben je bij Luceplan aan het juiste adres!