Uiterst intuïtief: Jennifer de Jonge

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze week staat productontwerper Jennifer de Jonge centraal: "Ik werk uiterst intuïtief".

 

Jennifer de Jonge portret
Naam Jennifer de Jonge
Geboortedatum 18 februari 1981
Opleiding Applied Arts (Sandberg Instituut)
Afgestudeerd
2012
Werkuren p/w 20
Website  www.jenniferdejonge.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“In mijn werk onderzoek ik in de breedste zin van het woord. Het onderzoek richt zich op de eigenschappen, kwaliteit, werking, bruikbaarheid en eigenaardigheden van uiteenlopende materialen. Mijn werkwijze is onder te verdelen in drie aspecten:

1. Ambacht en nieuwe bewerkingsmanieren
2. Bewustwording
3. Menselijke interactie en bruikbaarheid

Samenvattend werk ik uiterst intuïtief, vanuit ambacht en materiaal. Met een herkenbaar concept of voorwerp dat mensen prikkelt om zelf te onderzoeken, te vragen of simpelweg te ervaren. De herkenning in eerste instantie, maakt zo de weg vrij voor een nieuwe beleving."

De werkplek van Jennifer de Jonge

Beeld: De werkplek van Jennifer.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Ik ben altijd al erg oplettend geweest in mensen en hun handelingen en gedrag zowel op straat als in thuis. Hoe gaan we om met de objecten waarmee we ons omringen? Er zijn zo veel verschillende handelingen die we dagelijks uitvoeren in combinatie met gebruiksobjecten. We kiezen dan voor een bepaalde houding of manier van handelen wanneer we zitten, eten, liggen of staan. Maar ik vraag me af waarom? Het feit dat er vanuit onze intuïtie een gemene deler lijkt te zijn fascineert me.”

Nori

Beeld: Nori Ceramics.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

“Gemakzucht. Bij ontwerpen komt meer kijken dan sommige mensen denken. Bij een goed ontwerp is het niet zo dat je dan denkt: "Oh, dat kan ik thuis ook wel maken". De goede ontwerpen zijn allemaal met een bepaalde visie ontworpen waardoor het namaken ervan moeilijk is. Ook vinden sommige mensen een product alleen mooi als het in de bladen staat, zonder oog te hebben voor andere, unieke ontwerpen.”

Yana

Beeld: Yana.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“Allereerst Yana. Waar men eerst onder bomen of in grotten leefde en simpelweg een plek zocht om te schuilen, bood de Yurt (ook wel "joert", traditionele tentsoort, red.) voor het eerst echt een warm, zacht en geborgen ‘thuis’. Datzelfde gevoel in combinatie met de handelingen en gedraging van de mens is het uitgangspunt van ‘Yana’. Ik was uit op een ontwerp waarbij je op een intuïtieve manier kunt bepalen hoe je zit, zoals je ook de schouder van een ander als steun zou gebruiken. De installatie biedt een vorm van beschutting, isolatie en geborgenheid, evenals de mogelijkheid om er in te zitten, hangen en liggen.

Symon is ook een product waar ik trots op ben. Ik vroeg me af: 'wat maakt een meubel een goed gebruiksvoorwerp'? Het antwoord was: bijna alle maten zijn te herleiden tot een Module van 15. Symon is het resultaat van dat antwoord: een systeem waar je ieder meubelstuk zelf mee kunt maken: tafels, stoelen, kasten of trappen. Je kunt er grafisch mee spelen in de ruimte. Sterk als een huis. “

Modulair Meubel Symon

Beeld: Modulair meubel Symon. 

 

Wat is je ultieme droom?

“Een loods naast mijn boerderij vol apparatuur, gezellige creatievelingen, kasten vol materiaal, een fikse keuken en een moestuin met fruitboomgaard erachter.”

 Yana

Beeld: Yana.

 

Wat is jouw tip aan Jennifer?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Jennifer. Heeft zij goud in handen? Wat zou je haar als tip voor de toekomst willen meegeven?


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.