Uit Milaan: de nieuwe lichting lampen

Posted by Jelena Brillenburg Wurth-Visser in Interieurtrends

Drie dagen heb ik inspiratie en ideeën opgedaan tijdens dé meubelbeurs in Milaan. Het was genieten! Bekijk hieronder wat mij op viel bij de jonge ontwerpers op het gebied van verlichting.

Gegroepeerd licht

Kleine hanglampen zijn terug. Waar voorheen verschillende eetkamerstoelen bij elkaar rondom de tafel stonden, hangen we nu verschillende hanglampen uit één serie bij elkaar boven de tafel of, óók leuk; in het trapgat of de hal. 

Flinders - Uit Milaan, de nieuwe lichting lampen - Design voor ieder interieur
Foto: Fuse hanglamp van Note Design Studio voor E-xt.

Fuse is een hanglamp die het Italiaanse ambacht verenigt met Scandinavische eenvoud. Bij deze lamp speelt tactiliteit een grote rol, het matte porselein wordt geaccentueerd door een houten hanger. Samen versterken zij de warme gloed van het licht.

De hanglamp Drawstring op de foto hieronder is gemaakt van gerecycled textiel. Duurzaamheid is bijna niet meer weg te denken bij de ontwerpers van nu, maar gelukkig ligt de nadruk weer op het mooie ontwerp en niet slechts op de duurzaamheid ervan.

Flinders - Uit Milaan, de nieuwe lichting lampen - Design voor ieder interieur
Foto: Drawstring lamp, Design Stories.

Indirect licht

Een nieuwe generatie lampen toonde zich in Milaan: armaturen waarbij de weerkaatsing van het licht de lichtbron is. Een van mijn favorieten was deze lamp van Studio WM. Een mix van keramiek en glas in subtiele poedertinten. Studio WM was onderdeel van het succesvolle collectief 010-020. Zeven jonge ontwerpstudio’s uit Amsterdam en Rotterdam die voor deze gelegenheid samen optrokken. 

Flinders - Uit Milaan, de nieuwe lichting lampen - Design voor ieder interieur             Foto: Studio WM

Alsof een zonsverduistering op de wand plaatsvindt. Dat is het effect van de wandlamp van Catellani & Smith. De schijf, die is bedekt met bladkoper, is te verschuiven tot een totale verduistering of een volle ‘zon’. De collectie van dit merk bestaat overigens al jaren uit armaturen waarvan de reflectie van het licht fungeert als de lichtbron. 

Flinders - Uit Milaan, de nieuwe lichting lampen - Design voor ieder interieur
Foto: Lamp links Studio Vit en lamp rechts Lederam 1, Catellani & Smith

De lamp van Studio Vit bestaat uit een grote witte schaal die het licht uit het kleine witte porseleinen armatuurtje reflecteert, eenvoud siert. Net als de lampen hieronder presenteerde Studio Vit zich op Salone Satellite, dé plek waar jonge ontwerpers zich kunnen profileren.


Flinders - Uit Milaan, de nieuwe lichting lampen - Design voor ieder interieur
Foto: Moa Lamps van Kristine Five Melvaer (links), ‘Ripple’ light by Poetic Lab + Studio Shikai (midden).

Helder glas

Een aantal van de ontwerpen hierboven laat het al zien: er gebeurt veel met helder glas. En dat geeft mij de gelegenheid nog een klein bruggetje te maken naar nog een van mijn favorieten. Het is altijd fijn om te zien als een populair product opnieuw wordt uitgevonden. De Stocking Vessels van Karoline Fesser vervangen de stolp op een prachtige manier en in deze 'flessen' kun je nog veel meer van je schatten laten zien.

Flinders - Uit Milaan, de nieuwe lichting lampen - Design voor ieder interieur
Foto: Karoline Fesser, glass and wood stocking vessels.


Jelena is interieur professional bij Ruim. Daarnaast geeft ze workshops, trainingen en bezoekt ze beurzen. Haar ervaringen op het gebied van inrichting en nieuwe woontrends deelt ze met je via Flinders Magazine.