Trendspots 3: woontrends juli 2011

On posted by Laura Dufour in Interieurtrends

Flinders houdt je op de hoogte van alle trends op interieurgebied. Hiervoor bezoeken we nationale en internationale designbeurzen. We nemen ook regelmatig een kijkje op academies. We houden ontwerpers in de gaten waarvan wij denken dat het nog eens ‘een hele grote’ kan worden. En onze Crisp-stylisten houden voor Flinders een oogje in ’t veld open, en vuren hun woontips op ons af. Al dat nieuws delen we graag met jou in TrendSpots.


Met gepaste nieuwsgierigheid zien we weer een paar flinke tegenstellingen voorbijkomen. De retro-trend zet nog goed door, met daar tegenover staat een minimalistische Japanse trend. Trendforecaster Lidewij Edelkoort heeft gesproken en we zijn benieuwd wat we ook echt terug gaan zien van haar voorspellingen in de toekomst.

Trend 1: Vintage interieur

Alles komt ooit terug. Dat wat we ooit afzworen, vormt met gemak nu weer een onderdeel van ons dagelijkse bestaan. De mode is daar een goed voorbeeld van. Denk even terug aan de jaren tachtig met de leggings en de schoudervullingen, bijvoorbeeld. Hadden we die daarna niet strikt verbannen? Nu hangen de winkels er weer vol mee. En wellicht ook menig kledingkast…

Maar de mode-industrie is niet van gisteren. Die herinterpreteert die kledingstukken zodanig, dat ze net even anders zijn dan toen.

Zo geldt dat ook met het interieur. De kleurencombinatie van bruin & oranje bijvoorbeeld. Tien jaar geleden kon je echt je ramen niet verduisteren met gordijnen in die kleurencombinatie. Dat ‘kon’ gewoon niet meer. Anno 2011 is het hartstikke bon-ton om die vintage trend in je huis toe te passen. Maar wel net even anders.

Het hoort in de categorie ‘vintage’, en vintage = goed. Vintage is verantwoord: want hergebruik vormt weinig belasting voor het milieu. Vintage getuigt van een klassieke smaak: je laat je niet leiden door de mode, maar volgt je eigen pad. Vintage is uniek want er is vaak maar 1 exemplaar.

Wie geen oude gordijnen van grootmoeder op zolder heeft liggen, of toch iets minder muffe spullen in huis wil halen, kan nu prima vintage shoppen. Modemerk G-Star heeft meubels van de oude meester ontwerper Jean Prouvé (1901-1984) in een nieuw jasje gestoken. De bijzondere meubels in de Prouvé RAW collectie zien er nu stoer en aantrekkelijk uit door het stofgebruik van G-Star.

Flinders - Woontrends - Design voor ieder interieur

 Foto: Prouvé stoel.

Modehuis Hermès doet hetzelfde, maar dan met Jean-Michel Frank (1895–1941). De minimalistische meubels van deze Franse ontwerper spraken het luxe Hermès zo aan, dat het een hele lijn op de markt heeft gebracht.

Flinders - Woontrends - Design voor ieder interieur

Foto: Minimalistische meubels van Hermés.

Trend 2: Less is more

Naast de vintage trend die veel hout en donkere kleuren kent, zien we aan de andere kant heel verfijnd oosters minimalisme. De Japanners zijn bij uitstek meesters in het weglaten. De simpele vormen van hun design zijn nooit saai.

Grote designmerken zoals Cappellini, Alessi en Conran huren steeds vaker Japanse ontwerpers in om hun kunsten te vertonen. Het Japanse Nendo (Nendo is Japans voor ‘klei’) is hier een voorbeeld van. Nendo heeft voor Cappellini de Ribbon Stool serie gemaakt. De grappige kruk met Micky Mouse oren doet misschien niet direct heel erg zen-achtig aan, maar de vorm is simpel zonder saai te zijn. Je kunt je de kruk voorstellen in een kinderkamer, maar ook aan een bar in de keuken.

Flinders - Woontrends - Design voor ieder interieur

Foto: Nendo.

Flinders - Woontrends - Design voor ieder interieur

Minimalisme

Voor Ligne Roset ontwierp Kensaku Oshiro de Clover Pot. De vorm doet denken aan de Savoy Vase van Alvar Aalto. De Clover Pot is echter van keramiek gemaakt, en het idee is zo simpel dat je je afvraagt waarom het niet eerder is gemaakt.

Flinders - Woontrends - Design voor ieder interieur

Foto: Savoy Vase.

Flinders - Woontrends - Design voor ieder interieur

Foto: Clover Pot.

Eriko Horiki

Nog meer minimalistisch en zen-achtig is het werk van Eriko Horiki. Deze Japanse maakt papier van 20 meter zonder dat er ergens naden te zien zijn. Ze heeft een gepatenteerde methode waarbij het papier laag op laag wordt opgebouwd. Horiki combineert hiermee de Japanse traditionele manier van papier maken, met de moderne technologie waarmee ze de gigantische oppervlakten maakt. Ze maakt 3D producten, zoals papieren lampen of sculpturen.

Flinders - Woontrends - Design voor ieder interieur

Foto: Horiki.

Trend 3: Zachte vormen

Hier lees je het verslag van Geert-Jan Smits over de lezing van Lidewij Edelkoort op de conferentie What Design Can Do. Als aanvulling hierop heeft Edelkoort ook een trendforecasting over de vorm van producten.

Daar ligt volgens Edelkoort een psychologische factor aan ten grondslag. Even uitleggen.

Onze huidige maatschappij is zo ingericht dat vaders steeds meer tijd met hun kinderen doorbrengen. Denk maar aan de papadag en de vader die allang niet meer alleen op zondag het vlees snijdt. Het gevolg van deze aanwezige vaders, is dat kinderen met meer mannelijke affectie in aanraking komen, niet alleen maar met de vrouwelijke affectie van hun moeders. Jongens ontwikkelen door deze affectie veel meer hun zachte kant. Deze jongens worden straks mannen die veel feminiene smaak zullen hebben.

Edelkoort adviseert bedrijven en ontwerpers dan ook om rekening te houden met deze ‘nieuwe man’. Hij zal zich straks namelijk meer tot ronde, zachte, aaibare en natuurlijke producten aangetrokken voelen.

De stoel Nemo van Driade is misschien alvast een stap in de goede richting…

Flinders - Woontrends - Design voor ieder interieur

Foto: Nemo Driade. 

Tip van de Stylist:

Flinders - Woontrends - Design voor ieder interieur“Heb je nog een oud stoeltje van grootmoeder, of een poefje van opa staan? Bekleedt het opnieuw met een bijzondere stof en je hebt een uniek vintage exemplaar met nostalgische waarde. Helemaal volgens de vintage trend. Mooie stoffen zijn verkrijgbaar bij Osborne & Little.”