Trendspots 2: Trends mei 2011

On posted by Laura Dufour in Interieurtrends

Flinders houdt je op de hoogte van alle trends op interieurgebied. Hiervoor bezoeken we nationale en internationale designbeurzen. We nemen ook regelmatig een kijkje op academies. We houden ontwerpers in de gaten waarvan wij denken dat het nog eens ‘een hele grote’ kan worden. En onze Crisp-stylisten houden voor Flinders een oogje in ’t veld open, en vuren hun woontips op ons af. Al dat nieuws delen we graag met jou in TrendSpots.

Trends spotten in Milaan

In april heeft Flinders de grootste Designbeurs ter wereld bezocht: de 'Salone del Mobile' in Milaan. In Flinders in the City kun je alles over deze stad lezen. Hier lees je de trends die we in Milaan hebben gespot.

Trend 1: 3D-Printing

Het tijdschrift Wallpaper heeft in het Brera gebied in het gigantisch grote Brioni House een eigen tentoonstelling. Het tijdschrift vroeg ontwerpers om –naast het ontwerp van een product – het product ook zelf te maken. Dat hoef je aan de jongens van FOC geen twee keer te vragen. FOC staat voor Freedom Of Creation, en is een bedrijf gespecialiseerd in 3D-printing. Als je daar niet direct een voorstelling van kunt maken; je bent niet de enige. Het concept wordt pas echt helder als je naast een 3D-printer staat, en je ziet er langzaam een lampenkap uitrollen, of een schoen...

Flinders - FOC-shoes - Design voor ieder interieur

Foto: FOC-shoes uit de printer.

Flinders - FOC - Design voor ieder interieur

Even uitleggen. Men neme een speciale 3D-printer. Het ontwerp van bijvoorbeeld de lampenkap, is in een CAD document gegoten. De 3D-printer leest het document. Men drukt vervolgens op de 'print' knop, de printer doet zijn werk en even later rolt de lampenkap er uit.

 

 

 

Zelf ontwerper spelen

Met behulp van een 3D-printer kan iedereen Tom Dixon of Philippe Starck zijn. Je hebt immers alleen het ontwerp en de printer nodig. Naast de creatieve impuls die deze techniek ons biedt, is het ook een mooie manier om duurzaam te produceren. Want in plaats van containers vol lampenkappen die je moet proberen te slijten, kun je met 3D-Printing 'on demand' produceren. Heb je maar 15 stuks nodig? Druk 15 keer op de knop. Nog een extra? Geen probleem. Binnen een mum van tijd heb je een extra product.

Maar wie geen geboren ontwerper is, kan bij Droog terecht. Droog heeft geanticipeerd op die trend en toonde in Milaan hun tentoonstelling 'Design for Download'. Precies wat we nodig hebben: online CAD documenten van ontwerpers die we downloaden en thuis op onze eigen 3D-printer uitprinten.

Flinders - Droog - Design voor ieder interieur

Foto: Eenvoudig je eigen bloemen printen.

Flinders - Droog - Design voor ieder interieur

Foto: Droog bloemenontwerp uit de 3D-printer.

Op dit moment is de techniek nog niet zo ver dat wij thuis makkelijk en goedkoop een 3d-printer kunnen aanschaffen. Maar de 3D-printer zet door, en zal – net als de computer – op een gegeven moment niet meer weg te denken zijn uit ons eigen interieur.

En als zo'n ding bij ons thuis komt te staan, is het natuurlijk wel zaak dat die een beetje verantwoord design is. Wie maakt een mooi ontwerp voor een 3D-printer..?

Trend 2: Materialen

Leer

In Milaan zagen we heel veel leer. Niet alleen aan de voeten van de dames en heren die in de chique winkelstraat Via Spiga wandelden. We zagen vooral veel leren banken. En wie direct een associatie krijgt van sigaarrokende heren op Chesterfield banken, of koude billen op de Ikea bank; anno 2011 is een leren bank een heel ander object.

Het begint al met het soort leer. Het gladde, ietwat kil aandoende leer is passé. Het is iets ruwer en stugger leer dat we zien. Nubuckachtig en met een 'gebruikte' en 'gedragen' look. De structuur is grof waardoor het een veel warmere en uitnodigende uitstraling krijgt dan glad leer. Dat uitnodigende komt ook door de trend van lage, loungeachtige banken. Korte pootjes, een diepe zitting en een lage rugleuning zorgen voor een ontspannen houding.

Flinders - Montis - Design voor ieder interieur

Foto: Lerenbank van Montis.

Textiel

Liefhebbers van stoffen kunnen voorlopig ook goed uit de voeten, als het aan trendforecaster Lidewij Edelkoort ligt. Zij vertelt het met textiel. In haar tentoonstelling stonden banken, stoelen, tafels en kleden opgesteld waar je soms even op in moest zoemen. Want dan pas zag je het bijzondere textielgebruik.

Flinders - Maarten Baas - Design voor ieder interieur

Maarten Baas ontwikkelde in samenwerking met het Audax Textielmuseum in Tilburg 'Animal Skin'. Het is een tapijt geïnspireerd door de gedachte om Fake Fur terug aan het dier te geven. De vorm van het kleed is die van een niet-bestaand dier. De 'huid' is ook een niet bestaande huid. Hiermee neemt Baas fake fur wel heel erg letterlijk, en zet de kijker even op een ander been. Bekijk het filmpje.

 

 Ander spannend materiaalgebruik zagen we bij Moroso. Patricia Urquiola ontwierp de Biknit stoel: een uitvergrote breipartij. Weliswaar iets minder subtiel dan bij Baas, maar toch elegant door de dunne draden waarmee gewerkt is.

Flinders - Montis - Design voor ieder interieur

Foto: Moroso.

Trend: Ontwerper Pieke Bergmans

Dat technologie een steeds grotere rol speelt in design laat ook de Nederlandse Pieke Bergmans zien. Zij ontwierp samen met Lustlab de installatie 'Res Sapiens'.

Flinders - Res Sapiens - Design voor ieder interieur

Foto: Res Sapiens.

In een kleine ruimte staan op een tafel eenvoudige Ikea bureaulampen bij elkaar. De lampen zijn verbonden met een computer. Lustlab heeft een programma ontwikkeld die de tweets over de Salone del Mobile vertaalt in positieve en negatieve woorden. Die destillatie staat in verbinding met het computerprogramma, dat vervolgens een signaal geeft aan de lampen. De lampen gaan op hun beurt vervolgens plots bewegen. Ze dimmen hun licht of laten het juist feller schijnen. De sfeer van de mensen wordt direct vertaald in producten, die een eigen leven lijken te lijden. Bekijk het filmpje.

Bergmans maakte ook al indruk op de Salone in 2009 met haar lampen de Light Blubs. Ze gaat gestaag door. We kijken uit naar wat ze volgend jaar in Milaan laat zien.

Flinders - Pieke Bergmans - Design voor ieder interieur

Foto: Pieke Bergmans LightBlub.

Tip van de Stylist:

Waar wordt iedereen blij van in huis?

"Kunst. Dat kun je ook zelf maken. Eigenlijk moet je je bij alles wat je in huis tegen komt afvragen of het je blij maakt of ergert. Inspireert het je niet dan weg ermee." Birgitte van Os, www.binnenzinnig.nl