Trendspots 1: Trends voorjaar 2011

On posted by Laura Dufour in Interieurtrends

In Trendspots houdt Flinders je op de hoogte van de trends op het gebied van interieur en design. Hiervoor bezoeken we nationale en internationale designbeurzen. We nemen regelmatig een kijkje op designacademies. We houden ontwerpers in de gaten waarvan wij denken dat het nog eens ‘een hele grote’ kan worden. En onze Crisp-stylisten houden voor Flinders een oogje in ’t veld open, en geven inside-tips.

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieur


Trends spotten in Stockholm

In februari heeft Flinders de stoere stad Stockholm bezocht. In Flinders in the City lees je hier alles over. Het was de Stockholm Design Week, en Flinders heeft natuurlijk kilometers gemaakt op de Design Beurs. Hier lees je de trends die we in Stockholm hebben gespot, en de trends die we in ons eigen land zien.

Trend 1: Kleur

Als we kleur kiezen voor in ons interieur, gaan we vaak voor veilig. De meest voorkomende kleur muur is wit of een variant daarvan. En dat is logisch, want wit vormt een ideale basis voor ieder interieur.

Flinders - Trends tinten wit - Design voor ieder interieur

Foto: Verschillende tintenwit is een interieurtrend.

Maar we zien nu veel verschillende tinten wit, en dan specifiek koel wit. In een koele tint wit zit een druppel blauw of zwart. Het effect daarvan is een vergrijsde tint wit. Die tint vormt een goede basis voor de andere kleurentrend die we nu tegenkomen: geel en blauw.

Het geel dat we zien is fel en diep. Denk aan citroengeel, okergeel en mosterdgeel.

Flinders - Trends geeltinten - Design voor ieder interieur

Foto: Kleurentrend geel.

Onze styliste Marjoleine Verspoor kwam onlangs op de beurs Maison & Objet in Parijs veel blauw tegen. En dan specifiek: pauwenblauw en kobaltblauw.

Flinders - Trends blauwtinten - Design voor ieder interieur

Foto: Kleurentrend blauw.

De combinatie van een vergrijsde basis met een fel kleuraccent frist een interieur direct op. De felle kleuraccenten zien we overigens alleen in kleine oppervlakten. Zoals bijvoorbeeld een citroengeel kussen op de bank, een pauwenblauw plaid of een okergele lampenkap.

Het gaat bij de felle kleuren echt om een accent in het interieur.

Flinders - Trends kleurenmix - Design voor ieder interieur

Foto: Een kleurenmix voor een fijn accent in huis.

Het effect van die kleurencombinatie is zacht & stoer tegelijk. En die trend van tegenstellingen komen we vaker tegen. Bijvoorbeeld in materialen.

Trend 2: Materialen

We zien twee sterke stromingen in materialen. Aan de ene kant rijke, glanzende stoffen en materialen. En aan de andere kant natuurlijke stoffen en materialen.

Vooral de accentkleuren felblauw en geel komen terug in glanzende materialen. In stoffen zoals zijde, taftzijde en satijn. In materialen zoals plastic en staal.

Flinders - Trends bank - Design voor ieder interieur

Foto: Een bank met staal.

De natuurlijke tinten grijs en bruin zien we veel in natuurlijke materialen zoals riet, jute en linnen. Maar ook hout heeft een opleving en mag onbehandeld in de kamer staan.

Hout in combinatie met een 'rijk' materiaal benadrukt ook weer de tegenstelling, zoals je ziet bij de tafel hieronder. De scharnieren zijn van glimmend koper, en dat materiaal vormt een contrast met het onbehandelde hout van de poten en het blad.

Flinders - Trends houten tafel - Design voor ieder interieur

Foto: Een combinatie van onbehandeld hout en glimmend koper.

Je moet er even niet aan denken: zitten op compost...Maar een voorbeeld van hoe jonge ontwerpers op dit moment natuurlijke materialen toepassen, is deze stoel. Hij is gemaakt van bewerkte compost:

Flinders - Trends stoel - Design voor ieder interieur

Foto: Compoststoel.

Trend 3: Stijl

Die tegenstellingen in kleur en materiaal geven een hele eigen stijl. Zacht & Theatraal, Stoer & Knus, Klassiek & Modern. Dat is goed te zien bij deze bank:

Flinders - Trends bank - Design voor ieder interieur

Foto: Een bank met een eigen stijl.

De bank oogt klassiek doordat de leuning gecapitonneerd is. Maar tegelijkertijd heeft het een modern en stoer detail: de leren riem.

Interieurtips: wat je moet doen/houden/laten

Het wordt belangrijker dan ooit om een persoonlijke touch in je interieur te laten zien.

Flinders - Trends stylist Jelena- Design voor ieder interieur

Foto: Styliste Jelena aan het werk.

"Zo'n plek waar je niet langs kan lopen zonder te glimlachen. Dat kan een mooi object van je favoriete ontwerper zijn maar ook het knutselwerkje van je kind en een steen uit Frankrijk." Jelena van Ruim Interieuradvies (info@ruimadvies.nl)

Doen:

Tegenstellingen in kleuren en materialen.

Houden:

Meubels met een geschiedenis, zoals de oude houten kast van grootmoeder.

Laten:

Weg met 'van alles twee exemplaren'.

TIP van onze stylisten:

Schoolbord verf is er in allerlei tinten. Kies eens een andere kleur!

Flinders - Trends schoolbordverf - Design voor ieder interieur

Foto: Schoolbordverf.

Klein Geluk

Waar wordt iedereen blij van in huis? Styliste Marie-Gon van Stijl en Detail (mg@stijlendetail.nl): "Met tinten geef je je huis een jas, er is zoveel mogelijk!"

Flinders - Trends stylist Marie-Gon - Design voor ieder interieur

Foto: Styliste Marie-Gon.

Trendspots conclusie

Tegenstellingen creëren een spannend interieur. De rode kunststof stoel aan de klassieke houten tafel. Het okergele gordijn tegen de kalkwitte muur. Het pauwenblauwe zijde kussen op de grijze linnen bank.

Het laat zien hoe expressief en creatief de bewoner is. Het devies hierin blijft: als je het doet, doe het dan goed. Dus geen half werk maar lekker met lef!