Trendspots 5: New Designers

On posted by Laura Dufour in Interieurtrends

Natuurlijk Fries

Op de Inside Design beurs 2011 kon je te midden van alle heftige nieuwbouw op het Amsterdamse IJburg even tot rust komen. Want daar stond in een stoere loods Christien Starkenburg met haar producten van SlowWood. De Nederlandse – of beter gezegd; de Friese ontwerpster is de oprichtster van Slowwood en de naam zegt het al: haar producten hebben te maken met langzaam en duurzaam en ze gebruikt uitsluitend natuurlijke materialen.

Trendspots: New Designers - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: inrichting SlowWood

Rustgevende kleuren en tinten

Starkenburg wil met haar producten wat rust in de haast van alledag bieden. Ze gebruikt hout om ons contact met de natuur te herstellen, ijzer om een stoere en eigentijdse look & feel te geven en natuurlijke verf die geen impact heeft op het milieu. Die verf is gemaakt van minerale pigmenten. De kleuren zoals okergeel en waterblauw doen er soms wel een week over om op te drogen, maar het effect is dat de kleuren er heel natuurlijk uitzien en hierdoor iets rustgevends krijgen.

Duurzaamheid en eenvoud

Alle producten van SlowWood worden ambachtelijk en in ons eigen Friesland gemaakt, dus zorgen over compensatie voor de co2 uitstoot van het transport hoef je nauwelijks te hebben. De producten zijn als tafels, bankjes of krukjes te gebruiken, precies zoals je wilt. Het ontwerp is zo elegant in zijn eenvoud, dat je je kunt voorstellen er niet snel op uitgekeken te zijn. En dat is pas echt duurzaam; als een product eindeloos lang meegaat.

Trendspots: New Designers - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Christien Starkenburg

SlowWood

Niet alleen aan de producten zie je af dat er met liefde gewerkt wordt bij SlowWood. Van de maakster zelf straalt een positieve energie uit, en een natuurlijke rust. Wel zo verfrissend in de drukke Randstad. Wie weet geeft een product van SlowWood in huis ook wel een vleugje landelijke rust.

Trendspots: New Designers - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: SlowWood

Voor wie de Friese taal beheerst, lees hier alles over Slowwood. En voor wiens Fries’ een tikkie roestig is; ze heeft de tekst ook ‘gewoon’ in het Engels opgeschreven.

Uitgebalanceerde vrolijkheid

Waar onze Friezin het allemaal sober en effen houdt met haar kleuren en producten, doet een overbuurvrouw van haar dat net even anders. De Zweedse Tina Backman heeft gestudeerd aan de prestigieuze Central Saint Martins school in Londen, waar zij de grafisch ontwerp richting koos. We kennen de beroemde prints van het Finse Marimekko, maar Backman gaat nog een stapje verder. Marimekko houdt het vaak abstract en grafisch, maar Backman maakt het menselijk. Ten eerste gebruikt ze veel kleur. Heel veel kleur…

Trendspots: New Designers - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Tina Backman

Van de felste tinten uit het kleurenwiel, zoals deze serie:

Trendspots: New Designers - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Servies Formgivning

Maar ook de iets warmere tinten komen aan bod, zoals hier:

Trendspots: New Designers - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Bord Tray Design

En hier gebruikt ze koele tinten, waar overal wat blauw in is gemengd:

Trendspots: New Designers - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Behang 'time for tea'

Daarin is ze een echte professional, want alle tinten passen per dessin in hetzelfde kleurenpalet. Hierdoor lijken haar dessins – ondanks de drukte – niet hysterisch. Ergens zit er een systeem in, en dat komt door het juiste kleurgebruik. Maar niet alleen haar kleurgebruik maakt haar ontwerpen bijzonder.

I'm a little teapot

Want wie geen kakofonie aan kleuren wil, kan hiertoe besluiten:

Trendspots: New Designers - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: theedoek 'I'm a little teapot'

Deze theedoek maakt een strakke indruk door het gitzwart en het spierwit. Maar de frivole tekeningen maken het weer gezellig en vrolijk. Backman heeft een goed oog voor kleurgebruik en een evenwichtige stijl van tekenen. Waar ze zoete of felle kleuren gebruikt past ze haar vormen aan en maakt ze die minder frivool. Waar ze rustige tinten gebruikt wordt ze wilder met haar dessins.
Daarnaast is Backman niet van gisteren en behoorlijk Zweeds, want lekker praktisch. De posters die ze ontwerpt hebben precies het formaat van de Ikea ‘Ribba’ lijst, dus je schuift zo een ‘echte’ Backman in een ‘echte’ Ikea.

Je eigen tijd

De Spaanse ontwerper Martí Guixé is geen vreemde, althans niet voor Alessi. Voor dit gerenommeerde merk heeft Guixé al een aantal succesvolle producten ontworpen, waaronder de ‘Desk Organiser’.

Trendspots: New Designers - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Marti Guixé

Desk Organiser

Hoe simpel kun je het verzinnen, maar toch een glimlach op je lippen krijgen? De metalen ‘bloempot’ bevat een houten boompje waaraan je al je belangrijke to-do’s kunt plakken. Of een elastiekje om kunt knopen, tijdens een saaie conference call. 

Trenspots: New Designers - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Desk Organiser

Maar een beetje gek is het wel om Guixé ontwerper te noemen; hij heeft zichzelf namelijk omgedoopt tot ‘ex-ontwerper’. Even uitleggen. Guixé beschrijft zijn producten als middelen om de realiteit van het alledaagse te benadrukken. Hij wil met zijn producten juist de interactie tussen mensen bevorderen. Dit betekent dat zijn ontwerpen aan voortdurende interactie met de gebruiker en verandering onderhevig zijn. 

Food Design

Een nieuwe terrein dat hij hiervoor onderzoekt is food design. Niets veranderlijker dat eten, immers. In het Graphic Design Museum in Breda heeft gast curator Erik Kessels Guixé uitgenodigd om een werk te laten zien dat hier over gaat. Zijn werk ‘Visual Farming’ in de Graphic Detour Tentoonstelling schept een nieuw licht op eten. Wij hoeven voedsel niet meer als een eerste levensbehoefte te beschouwen, en wat gebeurt er dan met dat voedsel? Kijken we misschien anders tegen een plant aan?

Blank Wall clock

De Spanjaard laat ons ook anders kijken naar tijd, zoals met zijn Blank Wall klok.

Trenspots: New Designers - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Blank Wall klok

Hier laat de ‘ex-ontwerper’ Guixé zien hoe wij als gebruiker een relatie met onze producten kunnen aangaan. Het idee is zo simpel, en nodigt op zo een vrije manier uit om mee te spelen, dat je dit niet alleen jezelf maar ook met plezier een ander cadeau doet. Wat roepen cijfers, wijzers, tijden en dagdelen eigenlijk bij je op? Schrijf het op de Blank Wall. Visualiseer de tijd – of juist niet – met woorden of tekeningen. Laat je uitdagen om de tijd zelf in te kleuren.