Trendspots 6: New Colors

On posted by Laura Dufour in Interieurtrends

Flinders houdt je op de hoogte van alle trends op interieurgebied. Hiervoor bezoeken we nationale en internationale designbeurzen. We nemen ook regelmatig een kijkje op academies. We houden ontwerpers in de gaten waarvan wij denken dat het nog eens ‘een hele grote’ kan worden. En onze Crisp-stylisten houden voor Flinders een oogje in ’t veld open, en vuren hun woontips op ons af. Al dat nieuws delen we graag met jou in TrendSpots.


Kleur & Maatschappij

Wie wil weten hoe de maatschappij er voor staat en waar het heen gaat, hoeft vaak maar naar de mode te kijken. Die schrijft ons twee seizoenen vooruit voor hoe we er bij gaan lopen.

Alle mode komt ooit een keer terug, zij het in een aangepaste vorm. Zo zijn er op dit moment twee terugkerende elementen in de mode, die op hun beurt weer vertaald worden in het interieur. Het sentiment uit de jaren tachtig leeft in de modekleuren al een tijdje, en sijpelt door naar het interieur, maar qua kleuren wel met een iets andere insteek.

Wie had bijvoorbeeld gedacht dat we ons ooit (weer!) in een legging zouden hijsen? Toch draagt bijna iedereen het handige basis kledingstuk, ook de fervente tegenstanders ervan. En het past ook bij de huidige tijdsgeest: we willen - moeten zelfs - flexibel zijn. Wat beter dan een basisstuk waar je mee uit de voeten kunt?

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieur

Foto: Collectie leggings.

Hetzelfde geldt voor de stevige schoudervullingen die de jaren tachtig teisterden: ook weer terug. Toen maakten die lappen deel uit van het strijdtenue waarin vrouwen hun eerste schreden op de werkvloer zetten. Nu hebben we onze plaats in de kantoortuin inmiddels wel veroverd, alleen zet de huidige economische situatie iedereen weer op scherp. En dan zetten we onze schouders eronder en wat helpt daarbij beter dan een paar stevige lappen erop?

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieur

Foto: De schoudervullingen zijn weer terug.

In het interieur spelen deze twee stromingen ook op. Enerzijds de basistinten: neutraal en ingetogen. Anderzijds de uitbundige kleuren: fel en krachtig, als accent.

Basistinten

In het interieur uit de jaren tachtig en begin negentig was chique & sleek, zoals de film Wall Street zo mooi laat zien. Hier ondergaat hoofdrolspeler Charlie Sheen een metamorfose in zijn interieur naarmate zijn carrière vordert. Zijn liefje en tevens interieurarchitect Darryl Hannah verandert zijn loft in een strak, minimalistisch gebeuren met veel chroom, wapperende gordijnen en laat de typische New Yorkse bakstenen muur in tact.

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieur

Foto: Film Wall Street.

De kleuren zijn grijs, wit, beige en er glanst veel. Helemaal passend bij de tijd: het interieur ziet er rijk uit. Sterker nog: het schreeuwt geld, maar op een redelijk ingetogen manier.

In onze huidige tijd is geld niet meer de heilige koe, en patsen met je centen is niet helemaal bon-ton. Nee, wel geld hebben is natuurlijk nog steeds niet vies, maar ermee patsen doen we anno 2011 op een veel ingetogener manier. We besteden bijvoorbeeld ons geld aan biologisch eten, zonder dat we geitenwollen sokken zijn. Of we maken een mooie reis. Niet eindeloos dobberend op een cruiseboot, maar wel een rondreis door Afrika.

De mode vertaalt dit in poederachtige, leverkleurige tinten. De kleuren zijn hetzelfde als in het 'Wall Street' tijdperk, maar ze schreeuwen niet om rijkdom, ze glanzen niet maar zijn dof. Het palet is wel net zo chique.

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieur

Foto: Trends Bottega Veneta.

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieurIn ons interieur pakken we het op dezelfde manier aan. We zetten niet ons hele huis vol met show-stoppers en heftig design, maar kiezen een paar goede stukken uit en werken verder met ingetogen kleuren die niet glimmen en glanzen.

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieur

Foto: Trendkleuren Pantone.

Met een paar kleine accenten breng je zo poeder in je interieur:

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieur

Foto: Trendy kussens van Hay (€75).

Uitbundige kleuren

Modehuis Versace ontwierp voor H&M een uitbundige collectie. Veel bloemenprints en de jaren tachtig neon kleuren kwamen op de rokjes en jurkjes tevoorschijn.

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieur

Foto: Versace voor H&M.

Of we hier al weer helemaal in geloven, is maar de vraag gezien de niet-uitverkochte collectie. Maar de wil om weer te 'knallen', is schijnbaar aanwezig. Of wordt in ieder geval aangewakkerd met deze modetrend. Het interieur gaat hierin mee, zij het iets minder neon- als wel felgekleurd.

Niet zozeer dit:

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieur

Eerder dit:

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieur

Foto: Trend Eclectic Color.

Rijmen

De twee uitgesproken trends staan zichtbaar tegenover elkaar. Maar ze laten zich uitstekend verenigen in een ruimte.

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieur

Foto: Als je durft - felle kleuren in je interieur.

Felle tinten in een interieur moet je wel durven toe te passen. Een felrode bank is een grotere stap dan een felrood kussen op een witte bank bijvoorbeeld. Maar de poederachtige ingetogen kleuren vragen wel om een beetje pit. En het nieuwe jaar staat voor de deur, dus er is een 'nieuwe start' vibe die best gevoerd mag worden.

Wie de poederachtige en ingetogen tinten als basis neemt in het interieur, kan met een paar accenten uitstekend een vleugje 2012 toevoegen.

Flinders - Trendspots - Design voor ieder interieur

Foto: Kussens van Ferm Living bij Flinders.

Hoe onze economische situatie er volgend jaar uitziet, is nog maar de vraag. In ieder geval schrijft de mode ons een stevige, solide basis toe met ingetogen, chique kleuren (economisch zal het beter gaan) met een vrolijke energie door felle accent kleuren (creativiteit is onontbeerlijk om er economisch weer bovenop te komen).

Dit vertaalt zich 1-op-1 in het interieur. Hou de basis sober, maar blijf niet bij veilig wit hangen. Kies voor rijke leverachtige tinten, ton-sur-ton en met een poederachtige basis. Voel vervolgens welke kleuren energie geven en waar je vrolijk van wordt. Verdiep je misschien eens in de betekenis van kleuren, om beslagen ten ijs te komen. En als de muurkleur toch niet blijkt te passen, verf je 'm gewoon weer over. Perfect klusje voor in de kerstvakantie.