Trendspots 4: New brands

On posted by Laura Dufour in Interieurtrends

Flinders houdt je op de hoogte van alle trends op interieurgebied. Hiervoor bezoeken we nationale en internationale designbeurzen. We nemen ook regelmatig een kijkje op academies. We houden ontwerpers in de gaten waarvan wij denken dat het nog eens ‘een hele grote’ kan worden. En onze Crisp-stylisten houden voor Flinders een oogje in ’t veld open, en vuren hun woontips op ons af. Al dat nieuws delen we graag met jou in TrendSpots.


Nederlandse merken gespot

Trendspots - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Botanica, Studio Forma Fantasma.

Wie onlangs de Elle Design Week op IJburg heeft bezocht, kon niet om duurzaam en verantwoord heen. In het ELLE d'ECO-pop up hotel waren zelfs alle producten duurzaam gefabriceerd. Van de vloerkleden tot het terrasmeubilair. Niet raar dus dat het Nederlandse ontwerpbureau Forma Fantasma geheel in deze traditie – want dat kunnen we inmiddels duurzaam ontwerpen wel noemen – past. Andrea Trimarchi en Simone Farresin ontmoetten elkaar op de Design Academy in Eindhoven en ze werkten samen aan een eindexamenproject.

Trendspots - Flinders - Design voor ieder interieur

Trendspots - Flinders - Design voor ieder interieur

Hun voorliefde voor vakmanschap heeft geleid tot het analyseren en het herinterpreteren van de relatie tussen plaatselijke cultuur in wereldwijde context. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt mee. Ze zoeken in hun werk naar manieren om het verleden in plek in het hedendaagse te geven. Zo maakten ze voor de Italiaanse stichting Flart, het project Botanical. Flart houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek naar het behoud van kunstwerken en design gemaakt van plastic.

Forma Fantasma herinterpreteerde plastic, een materiaal dat tot de olie nog oneindig leek te vloeien, een redelijk sexy imago had. Maar nu wij weten dat het ooit uit is met de oliepret, heeft plastic te kampen met een imagoprobleem. De serie Botanica bestaat uit producten waarbij plastic gebruikt wordt alsof het een luxeproduct is. De rest van de materialen is bijvoorbeeld natuurlijk rubber, of Bois Durci; een materiaal uit de 19e eeuw dat gemaakt is van stof en dierenbloed. Forma Fantasma draait met hun producten onze perceptie van materialen om. Het geeft een andere kijk op de dingen om ons heen die zo vanzelfsprekend lijken. 

Website: www.formafantasma.com

Design uit Zweden

Onze noorderburen pakken het iets anders aan. Die zetten de natuur minder voorop – misschien omdat ze er zoveel van hebben - maar laten de filosofische overweging meer spreken, zoals de Zweed David Ericsson dat doet.

Trendspots - Flinders - Design voor ieder interieur

Ericsson heeft voor zichzelf een manifest gemaakt waarnaar hij ontwerpt naar humanistische overwegingen. Hij stelt zichzelf altijd vragen over het materiaalgebruik, het ontwerpproces en de keuze voor het product. Ericsson zegt: "Design gaat niet over 'minder is meer'. Design gaat over duidelijkheid.". Hij combineert de toekomst, het heden en het verleden om verkeerde keuzes tijdens het proces te vermijden. "Just live with it and make room for all differenties", is zijn motto. Als je zijn producten ziet, dan is geen woord gelogen.

 

 

Trendspots - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Ontwerpen van David Ericsson.

Het lampje lijkt zo simpel dat je je bijna niet kunt voorstellen dat er niet al eerder een precies zo is gemaakt. Het zachte leer op het harde hout, beiden natuurlijke materialen, maken dit een object dat in ieder huis thuis is.

Trendspots - Flinders - Design voor ieder interieur

De tafel met de simpele poten en de hangen papierbak er aan vast; daar kun je toch weinig bezwaar tegen maken...Dat is gewoon wat het is: heel duidelijk.

Uiteindelijk toch nog duurzaam, want Ericsson gebruikt materialen die de gebruiker aan het einde van zijn leven - zonder gewetensbezwaar - op de composthoop kan storten: hout, linnen en natuurlijk gekleurd leer.

Of je nu in oud- of nieuwbouw woont. De producten van Ericsson passen wel erg in een basic woonstijl, maar misstaan ook niet in een strakke inrichting.

Website: www.davidericsson.se

Italië: Lanzavecchia + Wai

Vanuit het zuiden waait een andere wind. Lanzavecchia + Wai houden tegenwoordig kantoor in Italië en Singapore, maar zijn geschoold in onder andere Milaan en ons eigen land. Onder Droog-oprichter Gijs Bakker studeerden ze af in Eindhoven aan de Design Academy.

Trendspots - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Francesca Lanzavecchia en Hunn Wai.

Lanzavecchia houdt zich bezig met de relatie die objecten hebben met het menselijke lichaam. Wai is gefascineerd door het gebruik van verschillende materialen in een object. Samen staan ze sterk. Want desondanks – of dankzij – hun verschillende achtergrond creëren ze producten die helemaal in balans zijn.

Trendspots - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Our Chair.

Zo is de ‘Our Chair’ uit de serie ‘Speziale Series’ een stoel van hout met daaromheen stof gespannen. Het combineert verschillende elementen. De vorm van de gespannen stof is sensueel en rond en doet vrouwelijk aan. De rechte, harde houten balken van de stoel zijn mannelijker. Het is licht, donker, vloeibaar en rigide tegelijk. En zoals het stel erin duikt op de foto, lijkt het ook nog heel comfortabel.

Trendspots - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Boekenkast Single and Double Units.

De ‘Single and Double Units’ uit dezelfde serie zijn boekenkasten die ook weer omspannen zijn met stof. Ook hier worden rigide objecten ineens zachtaardig. Bovendien laten de boeken een indruk achter, en hopelijk niet alleen op de kast…

Trendspots - Flinders - Design voor ieder interieur

De commode uit de Speziale Series is er net zo een. Een commode is normaliter een object waar je gewoon spullen instopt. Maar Lanzavecchia + Wai maken er een object van dat je spullen gewoonweg inslikt. En jou erachteraan, als je niet uitkijkt!

Trendspots - Flinders - Design voor ieder interieur

Website: www.lanzavecchia-wai.com