Trends spotten op de Woonbeurs 2011

On posted by Lieve Gorter in Interieurtrends

Ook op de woonbeurs gingen de interieurtrends niet aan Flinders voorbij. We volgden een presentatie van Mei-Lan Tjoa waarin zij vertelde welke trends haar zijn opgevallen tijdens de woonbeurs in Milaan (Salone Internazionale del Mobile).

Digitalisering

Door de toenemende digitalisering, verandert niet alleen het dagelijks leven, maar ook onze visie op interieur en trends. Designers kijken met de kennis en technieken die ze al hadden opnieuw naar ontwerpen en materialen. Ze ontwerpen en maken duurzame producten die passen of zelfs vooruitlopen op de economische en maatschappelijke trends. Zoals Mei-Lan tijdens de presentatie zei: bezinning is innovatie.

De lampen, Res Sapiens, van Pieke Bergmans zijn daar een goed voorbeeld van. Zo op het eerste gezicht lijken deze lampen heel normaal, maar vanbinnen hebben ze een extra functie gekregen. Ze zijn namelijk verbonden met het internet. Elke keer als er nieuws op het internet wordt gepubliceerd reageren de lampen daarop. Goed nieuws betekent dat de lampen recht staan en helder licht geven. Slecht nieuws betekent hangende lampen en gedimd licht.

Trends spotten op de Woonbeurs 2011 - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Lampen van Pieke Bergmans (in samenwerking met Lustlab) op de Salone del Mobile in Milaan

Herwaardering van ontwerpen

Ontwerpen van vroeger, die altijd al succesvol zijn geweest, worden in een nieuw jasje gestoken. Denk hierbij aan oude ontwerpen, met elkaar gecombineerd. Ouderwets wordt weer nieuwerwets.

Trends spotten op de Woonbeurs 2011

Foto: Stoel met kapstok van Vroonland

Nieuwe ambachten

De trend nieuwe ambachten zijn, net als de trend 'Herwaardering van ontwerpen', van vroeger. Maar ook hier hebben wel een aantal vernieuwingen plaatsgevonden. Zo zijn de gebreide poefen van Christien Meindertsma een trend. Ook het viltwerk van Claudy Jongstra is erg populair. Oude materiaalsoorten worden duurzamer bewerkt en afgewerkt.

Trends spotten op de Woonbeurs 2011 - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Poefen van Christien Meindertsma

Trends spotten op de Woonbeurs 2011- Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Vilt van Claudy Jongstra

Do It Yourself: 3D printing

In de individualistische wereld waarin we leven wordt er van ons verwacht dat we het zelf doen. De techniek zal meer samensmelten met de mens. Zo is er de 3D-printer. Deze print voorwerpen driedimensionaal die je gewoon kunt gebruiken. Zo kan iedereen bijvoorbeeld zijn of haar eigen meubels printen. Klik hier voor een introductiefilmpje over de 3D printer.

Trends spotten op de Woonbeurs 2011 - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Meubilair geprint door een 3D printer

Interieurtrend: Natuur

We kunnen niet meer om de natuur heen. En dan met name het gebruik van duurzaam hout is veel terug te zien in designland. Ook micro gardening valt op binnen de trend Natuur. Je hebt geen daadwerkelijke tuin nodig om planten te hebben en te verzorgen. Je hebt werkelijk alleen een muur nodig en een paar schroeven. En leuke plantjes om erin te zetten natuurlijk ;). Flinders is ook op de trend van micro gardening voorbereid. Neem de Herb Garden en Herb Stand. Kleiner van formaat, maar erg handig om te hebben als je geen groene vingers hebt.

Trends spotten op de Woonbeurs 2011 - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto:
1. Herb Garden van Royal VKB ( €34,95)
2. Herb Stand van Normann Copenhagen ( €34,-)

Trends spotten op de Woonbeurs 2011 - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Micro gardening

Kleuren en accenten

De kleurtrend van dit jaar zijn warme kleuren. Denk aan grijs- en bruintinten met felle kleuraccenten. En ook pastellen die je met heldere kleuren combineert. Meer over deze trend vind je in het artikel van Flinders: Woontrends 2012.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van de presentatie van Mei Lan Tjoa op de Woonbeurs 2011. Wil je meer weten over de trends die op de Woonbeurs te zien waren of aan bod kwamen tijdens de presentatie? Neem gerust contact met ons op via: 020 30 30 630 of mail ons info@flinders.nl