Trends spotten op de Heimtextil in Frankfurt

On posted by Ellentine van Elderen in Interieurtrends

De Heimtextil in Frankfurt (12 t/m 15 januari 2011) zit er weer op. Samen met styliste Marie-Gon heb ik de beurs bezocht. Een aantal jaren geleden zijn we ook geweest. De beurs is groot en uitgebreid. We zijn er 1,5 dag geweest, dit heb je minimaal nodig om een goede indruk en inspiratie te krijgen.

Flinders - Heimtextil - Design voor ieder interieur

Interieurtrends

Tijdens de Heimtextil werden er vier Trends gepresenteerd in het Trend Forum voor het jaar 2011-2012. De presentatie was erg inspirerend. Deze Trends zijn samengesteld door zes verschillende internationale trendbureau's waar onder het Stijlinstituut uit Amsterdam. Anne Marie Commandeur was ook aanwezig tijdens de trendpresentatie.

De trends zijn: Sobriety, Mix Mash, Utility en Wilderness. Hierbij kort toegelicht.

Sobriety, in plaats van ‘little and often’ is nu het motto ‘fewer but better’. Een reactie op de overvloedige consumptie van de afgelopen jaren. De vormen zijn eenvoudig en organisch. We kiezen producten die emoties oproepen. Eerlijk en puur, minimale luxe.

Mix Mash, een mix van culturen. Je ziet dit terug in de dessins, kleurgebruik en de ambachtelijkheid die verwerkt is in de vormgeving van de producten.

Utility, nuttige producten. Geen glitter en glamour maar wezenlijke producten. Authentieke, tijdloze producten die hun waarde behouden.

Wilderness, opzoek naar de basis van de natuur en de mensheid. Primitieve vormen en oude technieken worden toegepast in de ontwerpen. Het toepassen van handwerk speelt hier ook een grote rol. Grove materialen en natuurlijk vormen.

Flinders - Heimtextil - Design voor ieder interieur

De presentatie leek op een doolhof van touwen en elastiek, je werd langs alle producten geleid die per trend waren gepresenteerd. Kleur, structuur, materiaal en verschillende nieuwe technieken geven de stoffen iets extra's en nieuws.

Beddinghoude, van Es en Eiffinger

Zeer verrassend waren de producten uit Portugal en India. De producten uit Portugal eenvoudig en puur. Veel mooie, natuurlijke materialen op een bijzondere manier verwerkt. Uit India veel kleur en dessins op een moderne, grafische manier verwerkt.

Natuurlijk waren de Nederlanders ook goed vertegenwoordigd en hadden een mooie productpresentatie. Zoals Beddinghouse, van Es en Eijffinger.

Flinders - Heimtextil - Design voor ieder interieur

We hebben veel inspiratie opgedaan en ook in Frankfurt kan je heerlijk eten! Het is zeker een aanrader om deze beurs een keer te bezoeken. Met de trein, ben je er zo!