Telegraaf: Flinders opent deuren voor jong talent

On posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

In de Telegraaf van donderdag 6 september kun je een artikel lezen over de samenwerking van Flinders met jonge ontwerpers. Bekijk hier een deel van dit artikel (door: Ghislaine van Drunen).

„We willen de consument prikkelen”

Steeds meer winkels gaan een samenwerking aan met jonge ontwerpers, van kleine zelfstandigen tot grote ketens. Omdat ze talent een kans willen geven. En om zich te onderscheiden.

„Mijn ontwerp was zo extreem, ik had nooit gedacht dat een commercieel bedrijf het in productie zou nemen. Maar Sacha durfde het aan.” Rey Benedict Pador studeerde in juni af aan de Antwerpse Modeacademie. Samen met zijn klasgenoten nam hij deel aan de ontwerpwedstrijd die schoenenketen Sacha sinds vijf jaar voor de masterstudenten organiseert. Het winnende ontwerp neemt Sacha in productie. De keten wil daarmee een podium bieden aan jong talent.

Dat doet ook de Amsterdamse woonwinkel Flinders. In het cafégedeelte van de winkel worden de producten van jonge ontwerpers getoond. Bijvoorbeeld de Twirlight, een lamp van Studio Marte. Ontwerpster Marte Haverkamp: „De exemplaren die nu in de winkel liggen – een grote van 100 euro en kleine van 75 euro – heb ik met de hand gemaakt. Mocht iemand een van de lampen willen kopen, dan maak ik een nieuwe. Dan kunnen de andere twee nog even in de winkel blijven als showmodellen.” Haverkamp hoopt de Twirlight uiteindelijk op grote schaal te kunnen produceren en is daarover nu in gesprek met Flinders.

Flinders - Twirlight van Studio Marte - Design voor ieder interieur

Foto: De lamp Twirlight van Studio Marte.

„Productie is niet iets waar we ons op richten, maar we kunnen wel met Marte meedenken over hoe ze het moet aanpakken”, zegt eigenaar Geert-Jan Smits. „We willen beginnende ontwerpers een podium bieden waar ze hun werk kunnen presenteren aan de consument. Omdat we jong talent graag een kans willen geven, maar ook omdat we ons als winkel willen onderscheiden door nieuwe, unieke producten aan te bieden. We willen laten zien dat design niet alleen bestaat uit dure Italiaanse merken, maar dat er ook goed werk is van jonge Nederlandse ontwerpers. Wij willen design toegankelijk maken”, aldus Smits.

Flinders - Telegraaf - Design voor ieder interieur

Foto: Flinders winkel (links) en ontwerpster Marte Haverkamp (rechts) in de Telegraaf van 06-09-2012.

[...]

Ook ontwerpster Marte Haverkamp ziet veel voordelen in de samenwerking met Flinders. „Voor mij is het heel fijn om op deze manier wat naamsbekendheid te krijgen, en om te kijken of mijn producten aanslaan.”

Waar winkelketen Sacha haar ontwerpers van de academies plukt, sloot Flinders een partnerschap met Designrider, een platform van het Amsterdamse ontwerpbureau Veeel designers. Op Designrider komen ontwerpers uit binnen- en buitenland samen om ontwerpopdrachten te vinden en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Momenteel zijn meer dan 1.300 ontwerpers aangesloten. Via deze weg kwam de lamp van Marte Haverkamp – en later ook een zitzak – in de winkel van Flinders terecht. „Flinders had een pitch uitgeschreven op Designrider. De winnaar kreeg een plek op de blog van Flinders en later in de winkel.”

Bron: Telegraaf, 06-09-2912, Ghislaine van Drunen


Meer weten over de producten van Flinders of de lamp van Marte Haverkamp? Neem dan contact op met onze klantenservice via 020 - 30 30 630 of info@flinders.nl.