Stoer, elegant en eigenwijs: Iggie Dekkers

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze week staat architect en productontwerpster Iggie Dekkers centraal: "Schijn bedriegt."

 

Iggie Dekkers portret
Naam Iggie Dekkers
Geboortedatum 29 juli 1986
Opleiding Architectuur-Bouwkunde (TU Eindhoven)
Afgestudeerd
2010
Werkuren p/w 8
Website  www.iggie.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“Stoer, elegant en eigenwijs. Ik gebruik voornamelijk natuurlijke materialen en maak alles handmatig. Waar het in de jaren ’50 de kunst werd om industriële productieprocessen op te zetten om schaalvergroting te creëeren, is juist het ambacht nu weer helemaal terug. Mensen hechten waarde aan professionele en ambachtelijk gemaakte producten. Eerlijke producten met een verhaal, gemaakt in eigen land. Kleine oplages zorgen voor een bepaalde exclusiviteit en dat geeft ook de mogelijkheid om genoeg aandacht aan ieder individueel product te geven.”

Werkplek Iggie Dekkers 

Beeld: De werkplek van Iggie Dekkers. 

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Mijn grootste inspiratiebron is het ontwerpduo Charles and Ray Eames. Het meest sprekende ontwerp vind ik de welbekende Fiberglass Chairs uit de jaren ‘50. Het zijn de eerste industrieel geproduceerde stoelen van die tijd, ontworpen om design toegankelijk te maken voor het grote publiek door middel van industriële productieprocessen. De innovatie die deze nieuwe manier van kijken en denken teweeg heeft gebracht vind ik erg inspirerend.”

Driepotige kandelaar

Beeld: Driepotige kandelaar, vervaardigd uit eiken afvalhout.  

 

Wat is je grootste irritatie in design-land?

“Ik sta positief in het leven en probeer daarin vooral mijn eigen weg te gaan. Ik erger me daarom niet zo snel aan anderen, dus een grote irriatie heb ik niet. Ik verbaas me juist altijd hoeveel (jonge) creatievelingen bezig zijn met ontwerpen en innovaties. De hoeveelheid creativiteit is bijna ongelofelijk.”

Loes

Beeld: LOES: Latjes Op Een Stokje is een veelzijdig gebruiksvoorwerp.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“Van mijn nog beperkte oeuvre aan ontwerpen ben ik het meest trots op de Loes en de Kubuslamp. Beide ontwerpen stralen een soort basale eenvoud uit maar in werkelijkheid zijn ze juist vrij moeilijk te produceren. Schijn bedriegt, want eenvoudig is dus helemaal niet zo eenvoudig. Het is lastig om de lijnen zo strak en eenvoudig te krijgen zonder verzeild te raken in allerlei toevoegingen van andere materialen, schroeven en bouten. Uiteindelijk is het gelukt en daar ben ik trots op.”

Kubuslamp

Beeld: De Kubuslamp, geschikt als tafellamp. Een klein sfeervol lichtje gemaakt van massief eiken.  

 

Wat is je ultieme droom?

“Mijn ultieme droom is een eigen designlabel waaronder ik architectuur kan ontwerpen in combinatie met complete interieurs en producten. Alles onder één dak en alle kennis in eigen huis. Het lijkt misschien veel, maar de combinatie van allemaal mooie spullen in mooie gebouwen op allerlei verschillende schalen en niveaus lijkt me geweldig.”

Portret Iggie met kubuslamp

Beeld: Iggie met de Kubuslamp. 


Wat is jouw tip aan Iggie?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Iggie. Heeft zij goud in handen? Wat zou je haar als tip voor de toekomst willen meegeven?


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.