Spel met het licht: Kim Olde Loohuis

On posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Deze keer in Jong Talent staat productontwerper Kim Olde Loohuis centraal: "Het spel met het licht maakt het object interessant".

 

Kim Olde Loohuis portret
Naam Kim Olde Loohuis
Geboortedatum 2 maart 1975
Opleiding Autonome kunst (HKA / ArtEz)
Afgestudeerd
1997
Werkuren p/w 40
Website  www.kimik.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“Mijn ontwerpen worden gekenmerkt door het gebruikt van licht. Zowel bij de lampen als de gordijnen is het spel met het licht wat het object interessant maakt: Waar komt het vandaan, wat levert het op in combinatie met het materiaal, wat gebeurt er mee als ik op de lichtval ingrijp. Verder zijn ook de mooie detailleringen en het materiaalgebruik een doorlopende constante. Ik werk graag met subtiele contrasten; industriële materialen die een zacht lichtspel creëren, of combinaties van zachte, lichte stoffen met grove stiksels kunnen een mooie spanning geven.”

Hanglamp Ti Light wit

Beeld Hanglamp Ti Light in het wit.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Dat is vaak de natuur met zijn altijd verrassende details; onverwachte schaduwen, structuren en materialen, onvoorspelbare kleurcombinaties... Maar ook een stad kan een inspiratie zijn, de manier waarop de mens met zijn omgeving omgaat en er op ingrijpt, graffiti, architectuur, mode, dat zijn dingen die me fascineren.“

 Atelier Kim Olde Loohuis

Beeld Het huidige atelier van Kim Olde Loohuis.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

“Ik ben niet zo snel geïrriteerd. Maar het zou soms wel fijn zijn als de rol van een ontwerper wordt gewaardeerd zoals ieder ander functioneel-beroep. Men wil nog wel eens denken dat een ontwerper ‘alleen maar doet wat hij leuk vindt’ terwijl er toch wat meer bij komt kijken dan alleen dat.”

 Hanglamp Ti Light

Beeld Hanglamp Ti Light in het zwart.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“De Ti Light; een handgemaakte lamp van originele, industriële tie-wraps waarbij de zwarte variant sterke, krachtige lijnen laat zien met een mooi schaduwspel. Geaccentueerd door het licht binnenin. De witte variant heeft juist een zachte, luchtige uitstraling, bijna transparant. Wanneer het licht aan is schijnt er een bijna melkachtig verloop door de licht gebogen lijnen.

Het ‘Plooi de plooi’ gordijn. Een gordijn gemaakt van een lichte linnen stof waarbij alle verticale plooien benadrukt worden met een grove donkere zigzag. De lijnen eindigen op verspringende hoogtes waardoor er een horizontaal dansende lijn ontstaat die ‘more pleats please’ lijkt te zingen.”

Gordijn Plooi de plooi

Beeld Gordijn Plooi de plooi.

 

Wat is je ultieme droom?

“Ultieme droom; world domination, haha, nee hoor. Ik ben vrij snel tevreden; vooralsnog veel meer mooie dingen maken waar mensen blij mee zijn.

Een droom is wel een studio-uitbreiding zodat we meer projecten tegelijk aan kunnen pakken, meer mooie dingen maken en mensen kunnen inspireren met fijn werk. Belangrijk is dan wel dat het ambachtelijke behouden blijft, met oog voor de details en kwaliteit.. Dus het moet ook niet te groot worden, het wel behapbaar zijn zodat het eigen blijft.”

Kim Olde Loohuis achter naaimachine

Beeld Kim achter de naaimachine.

 

Wat vind je van de producten van Kim?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Kim. Heeft zij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.