Simpel en spectaculair: hanglamp String Lights van Flos

On posted by Ilse Severijnen in Interieurtrends

De String Lights-hanglamp van verlichtingsmerk Flos bestaat uit een lang snoer en een lichtbron. Simpele elementen met een spectaculair resultaat, want de kabels kun je naar eigen inzicht door de ruimte spannen.

Flos String Lights bolvormig

Beeld String Lights-constructie met diffuse verlichting door bolvormige lamp.

Terug naar de basis

Wat hou je over als je een hanglamp terugbrengt tot de basis? Een snoer en een lichtbron? Ontwerper Michael Anastassiades bewijst dat je niet meer nodig hebt dan dat om een ruimte op spectaculaire wijze te verlichten. Zijn String Lights voor het Italiaanse verlichtingsmerk Flos zijn even simpel als imposant. Met de lange snoeren en de verbindingspunten kun je zelf een constructie maken die optimaal past bij de ruimte. Voor gerichte verlichting kies je de kegelvormige lichtbron; voor sfeerverlichting de ronde bol. Beide zijn uitgerust met ledlampen.

De hanglamp String Lights was te zien op Salone del Mobile in Milaan. Tijdens deze designbeurs werd de lamp bekroond met een ELLE Decoration International Design Award 2014 in de categorie Verlichting.

Gerichte verlichting door String Lights

Beeld String Lights met gerichte verlichting door kegelvormige lamp.

Verbinden en scheiden

Michael Anastassiades komt uit Cyprus en woont en werkt in Londen. Bij het ontwerpen van zijn String Lights-lampen liet hij zich door verschillende dingen inspireren. Ten eerste door het uitzicht vanuit de trein. ‘Altijd als ik in de trein zit, kan ik me verwonderen over de elektriciteitsdraden die de masten met elkaar verbinden,’ vertelt hij.’ ‘Zeker als de trein steeds harder doorraast, dan ontstaat er een perfecte, oneindige parallelle lijn. Een soort getekende potloodlijn. Het feit dat die lijnen tegelijkertijd de elektriciteitsmasten verbinden en door het landschap snijden, vind ik een mooi gegeven – poëtisch, haast.’

Een andere inspiratiebron was de voorstelling van een dorpsfeest in een mediterraan land, waar ’s avonds het plein met lichtsnoeren wordt omringd. ‘Mensen gebruiken licht om een ruimte af te bakenen,’ aldus Anastassiades.

Tot slot noemt de ontwerper nog een herkenbaar praktisch probleem dat hem bracht tot zijn String Lights: stopcontacten in huis zitten nooit op de plekken waar je ze hebben wil. ‘Met mijn String Lights maak je van de nood een deugd en los je dit op door het lange snoer de hele ruimte door te trekken.’

Ontwerper Michael Anastassiades

Beeld Michael Anastassiades voor zijn String Lights.

Flos String Lights boven de eettafel

Beeld String Lights boven Eames Plastic Chair van Vitra.

De hanglamp String Lights van Flos kun je naar eigen inzicht vormgeven. Je kunt kiezen voor een of meerdere lichtbronnen, een lang of een kort snoer en veel of weinig hoeken en verbindingspunten. Zo kan de String Lights-lamp variëren van een bescheiden lichtbron boven de eettafel tot een imposante blikvanger in een kantoorruimte. Een bijzonder en veelzijdig concept van Michael Anastassiades, kortom. Hoe zou jij je String Lights samenstellen?