Sebastian Wrong in de spotlights

On posted by Sabine Meekel in Interieurtrends

Afgelopen maandag was de redactie van Flinders te gast bij een exclusief evenement: het Lighting Event van Wrong for Hay. Dit designmerk presenteerde haar nieuwe collectie in 'het Arsenaal', een prachtig pand in Naarden waar onder andere ook Jan en Monique des Bouvrie gevestigd zijn. Tijdens het Lighting Event hebben we ons niet alleen vergaapt aan de nieuwe producten, maar ook alle ins & outs daarover mogen vernemen van een wel heel bijzonder persoon...

Wrong for Hay: niets mis mee

Eerst maar even een korte introductie van Wrong for Hay. Want is dit nu wel of niet een onderdeel van het Deense HAY zoals wij dat kennen? HAY werd in 2002 opgericht door Rolf Hay en zijn vrouw Mette. Zij haalden hun inspiratie voor de collectie uit de jaren '50 en '60 en wisten zodoende het Scandinavisch design weer helemaal op de kaart te zetten. En niet zonder resultaat! HAY is inmiddels één van de bestverkochte merken bij Flinders - en vele andere dealers wereldwijd. In 2013 richtten zij, na jarenlang overleg met de Britse topdesigner Sebastian Wrong, een zogenaamde co-brand op: Wrong for Hay. Op het London Design Festival van 2013 presenteerde Wrong for Hay de eerste collectie. 

London Design festival
Beeld De eerste collectie van Wrong for Hay tijdens het London Design Festival van 2013. 

Hoewel HAY en Wrong for Hay grotendeels met het hetzelfde sales & marketing team werken, zijn het toch twee individuele designlabels. De collectie van Wrong for Hay is een combinatie van ontwerpen van Sebastian Wrong himself en die van jong, aanstormend talent. Dit zorgt voor een gevarieerd en soms zelfs gewaagd geheel. De collectie van HAY, daarentegen, is een stukje 'veiliger'. Maar daarom niet minder mooi! Al met al zijn de ontwerpen van HAY en Wrong for Hay perfect met elkaar te combineren, maar tegelijkertijd toch goed van elkaar te onderscheiden. 

HAY vs Wrong for Hay
Beeld Links zie je de About A Stool kruk van HAY, rechts de Revolver kruk van Wrong for Hay. 

Wrong & HAY

De samenwerking tussen HAY en Sebastian Wrong is ontstaan op initiatief van Rolf en Mette Hay. In hun zoektocht naar een nieuwe verlichtingscollectie voor HAY kwamen zij uit bij de man die de awardwinnende Spun Light voor Flos had bedacht: Sebastian Wrong. Naast zijn eigen merk Reform (1996) was Wrong toendertijd ook betrokken bij The Lane (2003) en het spraakmakende Established & Sons (2005). Inmiddels heeft hij zich volledig toegelegd op de collectie van Wrong for Hay, die naast verlichting trouwens ook meubels, textiel, glaswerk en keramiek bevat. Met de lancering van wederom diverse nieuwe lampen, organiseerde Wrong for Hay afgelopen maandag heel toepasselijk het 'Lighting Event'.

Flos Spun tafellamp
Beeld Flos Spun Light tafellamp, ontworpen door Sebastian Wrong.

Het WH Lighting Event

Op naar Naarden! Het WH Lighting Event vond plaats in het Arsenaal, een prachtig pand in het centrum van Naarden waar ook de 'merken' Jan en Monique des Bouvrie gevestigd zijn. In één van de zalen bovenin het pand bevinden zich de collecties van HAY en Wrong for Hay. Voor liefhebbers van Scandinavisch design (zoals wij) een waar paradijs! Voorzien van een hapje en drankje hebben we rustig alle nieuwe en minder nieuwe items uit beide collecties kunnen bekijken.

Lighting Event
Beeld De locatie van het WH Lighting Event: het Arsenaal in Naarden. 

Vloerkleed
Beeld 'Boucherouite' is Frans voor voddenkleed. Maar wie kan dat wat schelen, wanneer ze zo prachtig zijn als deze nieuwe vloerkleden van HAY?

Nieuwe collectie Wrong for Hay
Beeld (Een deel van) de nieuwe collectie van HAY: van de Fray kussens tot de Time zandlopers. 

HAY Uchiwa loungechair
Beeld Stagiaire webredactie Marianne in de nieuwe 'padded' Uchiwa loungestoel van HAY, die we ook al op Maison&Objet zagen.

Zowel HAY als Wrong for Hay hebben een aantal opvallende nieuwe items toegevoegd aan de collectie. Wrong for Hay komt bijvoorbeeld met een uitschuifbare variant van de Frame tafel, die je nu tot wel een meter kunt verlengen. Ideaal voor een etentje! En wat dacht je van de zelfdovende kaarsenstandaard? Maar ook HAY heeft nieuwe items aan zijn collectie toegevoegd, zoals de geinige Eclectic kussens met twee verschillende Kvadrat stofsoorten, stapelbare wasmanden en een pen met pauwenveer. 

Wrong aan 't woord

Maar vandaag draait natuurlijk om de (nieuwe) verlichting van Wrong for Hay. En wie kan daar nu beter over vertellen dan Sebastian Wrong zelf? Zodoende waren wij getuige van een leerzame, enthousiaste en grappige presentatie door Mr. Wrong over de achtergrond van zijn ontwerpen. Ter illustratie haalde hij diverse lampen uit elkaar en liet ons zien welke mogelijkheden LED-verlichting biedt. Wist je bijvoorbeeld dat de Sinker hanglamp een speciale binnenkap heeft die ervoor zorgt dat het licht diffuus wordt verspreid? En dat de Turn On tafellamp nooit gemaakt had kunnen worden met een gloeilamp? 

Sebastian Wrong
Beeld Sebastian Wrong showt de werking van de nieuwe Rope Trick vloerlamp.

Turn On Light
Beeld Draai aan de cilinder van de awardwinnende Turn On tafellamp en het licht gaat aan. Hier had nooit de 'bulb' van een gloeilamp in gepast...

Sinker lamp
Beeld Joyce van HAY laat zien hoe de Sinker hanglamp LED large er van binnen uitziet. De binnenkap zorgt ervoor dat het licht op een prettige manier verspreid wordt. 

Sebastian heeft niet alleen op het gebied van verlichting een hoop te vertellen. De Hackney sofa, bijvoorbeeld, heeft ook een bijzonder verhaal. Deze is namelijk zodanig ontworpen dat hij als flat pack vervoerd kan worden. Waarom? Omdat men rekening hield met de smalle trappen en doorgangen van de typisch Victoriaanse town houses die je zoveel ziet in Londen en omgeving. En vraag jij je ook wel eens af waar je die patronen op de Printed Cushions toch van herkent? Deze ontwerpen van Nathalie du Pasquier zijn geinspireerd op het werk van haar vader, die destijds bioloog was. Dus daar komen die cel-achtige structuren op de kussens vandaan!

HAY Hackney sofa
Beeld De Hackney sofa van Wrong for Hay is zodanig verpakt dat hij zelfs door de smalste deuropening kan. 

Printed Cushions
Beeld De Printed Cushions waren er niet geweest als de vader van Nathalie du Pasquier geen bioloog was geweest.

Je leest het al: Flinders heeft weer een flinke dosis inspiratie opgedaan voor het komende seizoen. Bovendien zijn we nóg meer onder de indruk van de ontwerp- (en vertel!)kwaliteiten van Sebastian Wrong. Welk item van Wrong for Hay is jouw favoriet?