Schoonheid & kwaliteit: Een ode aan OX Denmarq

On posted by Merel Kosters in Interieurtrends

Liefhebbers van natuurlijke schoonheid, opgelet! Liefhebbers van kwaliteit en duurzaamheid, opgelet! Liefhebbers van klassiek en tijdloos, opgelet! Liefhebbers van de portemonnee, kijk uit! Want tja, goedkoop is het niet, maar wat zijn ze mooi: de ontwerpen van het Deense merk OX Denmarq. Als groot voorstander van het motto ‘liever kwaliteit dan kwantiteit’ probeer ik je vandaag te overtuigen van het feit dat deze meubels hun geld meer dan waard zijn.

Iconisch

Wie kent ze niet? De iconische KS Chair en Trifolium loungestoel. Misschien wist je niet van welk merk ze waren, maar deze twee fantastische lederen stoelen hebben de pagina’s van diverse interieurbladen gesierd en zijn bovendien niet weg te denken van inspiratieplatforms als Pinterest. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik me voornam om ‘als ik later groot ben’ zo’n prachtige lederen vlinderstoel te kopen. Nu is het inmiddels ‘later’, en val ik onder de definitie ‘groot’, én kwam ik er bij toeval achter dat Flinders precies die stoel uit mijn dromen in het assortiment had. Toeval? I don’t think so! 

OX Denmarq 1
Beeld De iconische Trifolium loungestoel in een Deens interieurmagazine.

OX Denmarq

De stoel uit mijn dromen bleek van het Deense merk OX Denmarq, een designlabel dat zich kenmerkt door het gebruik van hoogwaardige, natuurlijke materialen. Zo is ‘OX’ een verwijzing naar de os, het dier dat het prachtige leer voor de meubels van OX Denmarq levert. Naast leer zijn hout, roestvrij staal, marmer, messing en koper prominent aanwezig in de collectie. En om nog even terug te komen op de naam: ‘Denmarq’ verwijst uiteraard naar het land van herkomst, Denemarken, maar ook naar mede-oprichter en ontwerper Dennis Marquart. 

OX Denmarq
Beeld
‘OX’ is een verwijzing naar de os, het dier dat het prachtige dikke leer van o.a. de Trifolium stoel levert. OX Denmarq gebruikt leer van dieren uit Spanje die hun hele leven buiten hebben gestaan. Dit levert een kwalitatief sterk en tegelijk uniek leerproduct op: er worden vellen van tenminste drie milimeter dik gebruikt, die soms nog kleine sporen van littekens van het dier laten zien.

On trend

Ondanks het tijdloze design van de meubels, krijgt OX Denmarq het toch voor elkaar om continu on trend te zijn. Zo past het gebruik van natuurlijke materialen goed bij de Scandinavische woontrend. Ook sluiten de eenvoudige designs perfect aan bij minimalistische interieurs en voorzien de tafels met marmeren blad in een moderne behoefte: glanzende oppervlakken en chique prints. Wist je trouwens dat de tafels van OX Denmarq niet alleen in verschillende afmetingen, maar ook in verschillende kleuren marmer en andere steensoorten te verkrijgen zijn? Naast wit Carrara marmer kun je de Big O Table eettafel bijvoorbeeld ook in groen Indio marmer en zwart Marquina marmer aanschaffen. De Mini O Table bijzettafel is ook nog eens in zandkleurig travertijn en in verschillende tinten leer verkrijgbaar. Voor ieder wat wils, dus!

Mini O Table
Beeld
De Mini O Table bijzettafel is, naast dit model in wit Carrara marmer, verkrijgbaar in verschillende kleuren en steensoorten. Hoewel wij de grijze ‘ader’ in wit marmer tegenwoordig erg mooi vinden, staan de Carrara marmergroeven er overigens om bekend smetteloos marmer (zonder ader) te leveren.

David
Beeld
De Carrara marmergroeven werden al in de Romeinse tijd ontdekt en werden door de eeuwen heen gebruikt voor ontelbaar veel kunstwerken. Kunstenaars werkten het liefst met spierwit marmer, dus als er tijdens het beeldhouwen een gekleurde ader tevoorschijn kwam, kon het kunstwerk de prullenbak in. De beroemde Renaissance kunstenaar Michelangelo staat bekend om zijn grote marmeren beeldhouwwerken, zoals deze ‘David’ (1501-1504) te Florence. Het beeld is ruim vijf meter hoog en is gehouwen uit één blok smetteloos Carrara marmer. 

OX Denmar
Beeld
Door het eenvoudige design passen de ontwerpen van OX Denmarq goed in minimalistische ruimtes. En zie je hoe goed de Trifolium stoel bij marmer (in dit geval op de vloer) staat?

Favorieten

Helaas ben ik nog niet ‘groot’ genoeg voor het prijskaartje dat aan de meubels van OX Denmarq hangt. Dat geeft niet, ik hou de Trifolium stoel en (Mini) O Table koppig op mijn verlanglijstje tot het zover is. Want eenmaal in bezit, gaan deze meubels een leven lang mee. “Like good wine, OX leather furniture will only get more beautiful as time passes and natural patina sets in.” (Bron: Website OX Denmarq)

OX Denmarq
Beeld Leer wordt mooier met de jaren.

Enthousiast geworden? Flinders is officieel dealer van OX Denmarq en kan daarom alle ontwerpen van het merk leveren. Onderstaande stoelen staan bijvoorbeeld niet op de Flinders website, maar zijn wel hebberigmakend mooi!

OX Denmarq
Beeld
De November-, Stitch-, en OX stool.

OX Denmarq Bigt O Table
Beeld
Om het af te leren, een laatste afbeelding van de prachtige Big O Table eettafel met Stretch stoelen.