Scandinavisch wonen

Posted by Laura van Olst in Interieurtrends

Scandinavisch wonen

Wat is Scandinavisch wonen?

Een Scandinavische inrichting straalt rust uit en is vrij sober. De meest gebruikte ‘kleur’ is wit en daarnaast worden ook veel grijstinten gebruikt. Ter contrast wordt er dan vaak gewerkt met zwarte accenten of pastelkleuren. Over het algemeen moet de woning zo licht mogelijk blijven, omdat het in Scandinavië relatief vroeg donker wordt elke dag. Zo wordt er het best gebruik gemaakt van het schaarse daglicht. Daarnaast worden er vaak woonaccessoires aangeschaft met grafische en geometrische prints. De accessoires mogen alleen niet te veel afleiden van de functionele inrichting, dus er mag niet overdreven worden met tierlantijntjes. De paar accessoires die er dan zijn komen zo meer tot hun recht.

De meubels zijn meestal authentiek en minimalistisch met de nadruk op functionaliteit, maar zonder het comfort uit het oog te verliezen. Ook is er veel aandacht voor details en slimme innovaties met betrekking tot duurzaamheid.

Ten slotte zijn de Noorderlingen dol op het gebruik van hout, wat logisch is met de vele bossen in Scandinavië. Het hout moet zo onbewerkt mogelijk blijven, zodat het ruw, authentiek en licht van kleur blijft. Hout zie je niet alleen terug in de meubelstukken, maar ook in de vloer, op het plafond en zelfs op de muren.

Er zijn veel Scandinavische designmerken, maar de populairste daarvan zijn op het moment: Hay, Muuto, Normann Copenhagen, Gubi en Ferm Living. Niet alleen de noorderlingen, maar ook de rest van de wereld kan de Scandinavische stijl steeds meer waarderen.

Inspiratie

Bekijk hieronder de mooiste inspiratiebeelden van Scandinavische interieurs.

Ferm Living
Beeld Een witte omgeving met veel licht en een authentiek, houten bureau. De accessoires op het bureau zijn van Ferm Living, waaronder de Brass Tray opberger.

Vitra
Beeld Een volledig witte keuken met minimalistische lampen en Vitra Eames DSW stoelen.

Scandinavisch wonen.
Beeld
Pastelkleuren, grijstinten en onbewerkt hout. Op de bank liggen kussens met een grafisch patroon.

Scandinavisch wonen
Beeld Wit en grijstinten met een Oosters kleed voor een beetje kleur. De stoel is de Vitra Eames RAR schommelstoel en de tafel is de Hay Tray Table. De lamp op de plank is de Muuto Wood tafellamp.

Scandinavisch wonen
Beeld Een witte basis met witte en grijze meubels. Bij de bank staat de Vitra Eames House Bird.

Scandinavisch wonen Muuto
Beeld Een werkplek vol met design van het Scandinavische merk Muuto. De stoel is de Visu stoel, het bureaulampje is de Leaf tafellamp LED en de tafel is de 70/70 tafel.

Scandinavisch wonen
Beeld
Een Scandinavisch moodboard met design van Flinders.
1. Het Hay Paper Carpet Pistache Green vloerkleed.
2. De Muuto Under the Bell hanglamp.
3. De Vitra Wooden Doll No. 16.
4. De Hay About a Chair AAC22 stoel.
5. De Muuto Connect bank.

Hopelijk is het inmiddels duidelijk geworden waarom Scandinavisch design zo populair is. Met alle inspiratie daarbij kun je nu zelf aan de slag. Tijd voor wat Noordse invloeden in huis!