Scandinavisch design als inspiratiebron: Tim Vinke

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Deze keer in Jong Talent staat ruimtelijk vormgever Tim Vinke centraal: "Een grote groep mensen vindt design vaak te duur".

 

Tim Vinke portret
Naam Tim Vinke
Geboortedatum 7 september 1983
Opleiding Ruimtelijk Vormgever (Academie Minerva)
Afgestudeerd
2010
Werkuren p/w 40+
Website  www.timvinke.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“Mijn ontwerpen kenmerken zich door functionaliteit en de eenvoud in het ontwerp. Mijn laatste ontwerpen zijn daarnaast allemaal in eigen beheer handgemaakt en de producten zijn gemaakt van natuurlijke materialen.”

Tafellampen BigFoot

Beeld Tafellampen BigFoot.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Niet een specifiek iemand maar ik vind het Scandinavische design wel een grote inspiratiebron. Merken zoals Hay en Normann (Copenhagen, red.) springen daarbij uit, tijdloos en functioneel. De kenmerken van het Scandinavische design en mijn ontwerpen hebben wel wat overeenkomsten.”

Pi stool

Beeld Pi stool.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

“Dat een grote groep mensen design vaak te duur vinden. Veelal word er niet bij stil gestaan dat wanneer een product volledig met de hand gemaakt wordt dat hier nogal wat arbeid in zit. Het wordt niet machinaal in China gemaakt en daardoor is de prijs die aan een product hangt iets hoger.”

Tafellamp BigFoot

Beeld Tafellamp BigFoot.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“De BigFoot lamp is een van mijn laatste producten en doordat het een lang proces van experimenteren is geweest ben ik blij met het uiteindelijke resultaat. De combinatie van verschillende materialen zoals beton, leer en hout is bij dit ontwerp erg geslaagd. Het geeft de lamp een industriële uitstraling.

Een ander ontwerp is de pi-stool. De pi-stool is een bijzettafel geïnspireerd op het wiskundige pi-teken. De vorm van het krukje kwam al eerder in een ontwerp van mij voor. Maar doordat ik het van materiaal veranderde, is destijds mijn gehele collectie meer veranderd naar natuurlijke materialen en eenvoudige vormen.“

Pi meubels

Beeld Pi meubels.

 

Wat is je ultieme droom?

“Mijn droom is door te gaan zoals het nu gaat en telkens mijn eigen studio iets uit te breiden. Een volledig eigen werkplaats met goede houtbewerkingsmachines staat hoog op mijn lijstje. En ik zou nog wel graag een keer een product willen ontwerpen voor een groot mooi design label.”

Werkplaats Tim Vinke

Beeld De werkplaats van Tim.

 

Welke overeenkomsten zien jullie tussen Scandinavisch design en de producten van Tim?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Tim. Heeft hij goud in handen? En in hoeverrre past dit in de Scandinavische stijl?


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.