Het ruimtelijk gevoel benadrukt: Lotte Douwes

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat productontwerper Lotte Douwes centraal in Jong Talent: "De relatie tussen ruimte, object en hoe wij ons hiertussen bewegen vind ik interessant."

Lotte Douwes portret
Naam Lotte Douwes
Geboortedatum 13 november 1980
Opleiding Man & Living (DAE)
Afgestudeerd
2011
Ontwerpuren p/w Van geen tot 24/7
Website  www.lottedouwes.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

"Mijn ontwerpen kenmerken zich door simpele oplossingen die een andere kijk op de wereld om ons heen laten zien. Ik vind het interessant om de ruimte, met in het bijzonder het plafond, te betrekken in mijn ontwerpen. Het benadrukt het ruimtelijk gevoel. Door de producten in gebruik te nemen ontstaat er een letterlijke verbinding met de ruimte en het brengt dynamiek in veelal statische interieurs.

Een ontwerp ontstaat bij mij vaak uit een inspiratiebron, zoals architectuur, een materiaal of bijvoorbeeld uit de natuur. Mijn ontwerpen zijn vaak wel oplossingsgericht en echte gebruiksvoorwerpen. Ik vind het belangrijk om tactiele kwaliteit in mijn ontwerpen te brengen. Hierdoor nodigen ze uit om aan te raken. Ik besteed daarom veel aandacht aan de materialisering en detaillering van mijn ontwerpen."

Werkplaats van Lotte Douwes
Beeld De werkplaats van Lotte Douwes.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

"Ik raak geïnspireerd door ruimte en hoe dat ons gevoel kan beïnvloeden. Architectuur, licht en materiaal bepalen voor een groot deel of je je prettig en op je gemak voelt of juist helemaal niet. De relatie tussen ruimte, object en hoe wij ons hiertussen bewegen vind ik interessant. Dit vertaal ik vervolgens naar oplossingen die dit uitvergroten, zoals bijvoorbeeld mijn raam wat een ruimte is om in te zitten. Of door stopcontacten uit het plafond te laten komen."

Lamp&Socket hanglampen op kantoor
Beeld Lamp&Socket hanglampen op kantoor.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

"Er zijn veel (commerciële) bedrijven die een graantje mee willen pikken en onterecht het label ‘design’ op hun producten plakken. Erg jammer en inhoudelijk erg plat. Er zijn nog veel mensen die niet weten wat ons vak precies inhoudt en wat de waarde van ontwerpers kan zijn voor onze omgeving. Door alles ‘design’ te noemen wordt dit alleen maar onduidelijker."

Lamp&Socket hanglamp foto Michiel Landeweerd
Beeld De Lamp&Socket hanglamp, foto door Michiel Landeweerd.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

"Voor mijn afstudeer project ‘Kitchen Levels’, heb ik een porseleinen hanglamp en -stopcontact ontworpen om de vrijstaande tafel te voorzien van elektriciteit en verlichting. Dit is een flexibele oplossing voor iets gewoons als elektriciteit. Lamp&Socket zijn nu uitgegroeid tot een volwaardig product, inzetbaar voor het laden van laptops of telefoons, op kantoor, in huis of restaurants. Maar ze zijn ook functioneel boven het aanrecht, de eettafel of naast de bank. Naast dat de Lamp&Socket functioneel zijn, wil ik hiermee laten zien dat een stopcontact mooi kan zijn en een beeldbepalende rol in een interieur kan spelen.

De Spatial Vase is een vaas die je ophangt aan het plafond. Via een katrol kun je de hoogte verstellen. Ik vind het mooi om dynamiek in interieurs te brengen die vaak zo statisch zijn. De vaas nodigt uit om bloemen omhoog te hijsen, waardoor het een telkens nieuw beeld vormt. In het geglazuurde deel wordt de ruimte weerspiegelt, waardoor de vaas en de ruimte op een poëtische manier met elkaar verbonden zijn. Het spel tussen ruimte, product en de interactie met de gebruiker is een rode draad in mijn werk."

Spatial Vase vaas door Lotte Douwes
Beeld De Spatial Vase vaas.

 

Wat is je ultieme droom?

"Vlak na mijn afstuderen heb ik een ongeluk gehad. Mijn droom is dat ik over een tijdje niet langer fysiek beperkt ben, zodat ik een mooie balans kan creëren tussen werk en privé en ik wil héél graag weer reizen. Ik ben iemand die er graag op uit gaat, op ontdekkingstocht naar nieuwe dingen. Niet alleen ver weg de wereld over, maar ook dichtbij, in eigen land. Ik haal hier veel inspiratie uit en leer graag van mensen die ik onderweg tegenkom. Een mooie voedingsbodem voor nieuwe ideeën!"

Lotte Douwes
Beeld Lotte Douwes.

 

Wat vind je van de producten van Lotte?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Lotte. Heeft zij goud in handen?

Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.