Pasteltinten: van zoet naar zuiver

Posted by Kiki Bosch in Interieurtrends

Bij het woord 'pasteltinten' denk ik automatisch aan Pasen. Rond die tijd van het jaar zie je overal kleuren als mintgroen, lichtgeel, poederroze, babyblauw en lila. Deze kleuren roepen bij mij altijd associaties op met ‘fris’, ‘vrolijk’ , ‘zacht’ en ‘lief’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat pasgeboren baby’s worden gekleed in zachtroze en lichtblauw. Maar waarom zou je deze kleuren eigenlijk niet het hele jaar door terug willen zien? Het gebruik van pasteltinten in je inrichting betekent heus niet dat je je in een snoepwinkel waant. Sterker nog, pastelkleuren zijn perfect om rust in je interieur te creëren!

Pasteltinten
Beeld Grijze meubels en accessoires in combinatie met zachtroze maken een ruimte zacht en romantisch. Kijk bijvoorbeeld eens naar een Design on Stock bank. Vanwege de grijze touch is het ook nog een beetje mannelijk. 

Mix & match

Pastelkleuren zijn ‘gemakkelijke’ kleuren, want je kunt ze met eigenlijk alles combineren en ze zijn ook niet seizoensgebonden. Ik vind pastelkleuren in een interieur écht iets toevoegen. Het maakt het namelijk in een klap gezellig. Zeker als je houdt van meerdere stijlen en bijvoorbeeld industriële meubels hebt, kan een poederroze muur of een zachtgele stoel het geheel net wat minder edgy maken. 

Pasteltinten

Beeld Pastelkleuren lenen zich prima voor ‘mix and match’. Verschillende kleuren, vormen en maten stoelen maken het een gezellig geheel zonder dat het rommelig wordt. Ook zie je hierboven dat de rust in een ruimte wordt bewaard door een houten eettafel neer te zetten.

Terug van weggeweest

De pastelkleuren trend stamt uit de jaren vijftig en is weer helemaal terug in mode & interieurland. Om een pastelkleur te maken, wordt een lichte kleur gemengd met een zuiver pigment, zoals wit of roze. Dit betekent dat je bijna iedere kleur als 'basis' voor een pasteltint kunt gebruiken. Dus ook champagne en matgrijs! Met deze kleuren als uitgangspunt en zachtroze poedertinten in meubels en accessoires, creëer je een romantisch geheel zonder dat het té wordt. Zo blijft het voor mannen ook nog aantrekkelijk…Net zoals met alle kleuren kunnen pastelkleuren ook heel goed gebruikt worden in een monochroom interieur. Hoewel je dan al snel uitkomt op een ‘zoet’ interieur kan het wel heel erg mooi zijn!

Pasteltinten 
Beeld Een monochroom interieur met verschillende tinten roze (rechts) of roze als accentkleur met witte meubels (links) en een houten vloer als basis. 

Pasteltinten
Beeld Ook in de slaapkamer kun je de pasteltrend toepassen door verschillende tinten van één kleur te herhalen.

Eenvoudig toe te passen

Zelfs in de badkamer kun je relatief eenvoudig de pastelkleuren trend toepassen door wat gekleurde accessoires toe te voegen. Als je wat meer geld en tijd te besteden hebt kun je ook tegels tegen de wand, op de grond, of allebei plaatsen. Lichtgroene tegels geven een badkamer een frisse uitstraling. Heb je bijvoorbeeld al een lichtgrijze wasbak, dan creëer je met roze poedertinten of babyblauwe accessoires in een handomdraai een originele badkamer. 

Pasteltinten 
Beeld Subtiele kleuren geven de badkamer net wat meer schwung.

 Pasteltinten

Beeld De Tonon Step stoel (linksboven) kun je gerust combineren met een zachtorze stoel uit de Muuto Visu serie (rechtsonder) . Lekker loungen doe je in een Normann Copenhagen Era Rocking Chair in champagne kleur, terwijl je voeten rusten op een Design on Stock BimBom kruk. En voor verlichting in pastelkleur kies je een vrolijke Muuto lamp, zoals de Luc Costanza hanglamp (rechtsboven) of de kleinere E27 hanglamp (midden). Keus genoeg, dus!

Pastel kan echt wel!

Pastelkleuren zijn dus echt niet alleen maar voor meisjes en het hoeft ook niet meteen een mierzoet resultaat op te leveren, dat laten bovenstaande foto’s wel zien. Probeer het gewoon eens uit, met deze kleuren kun je niet snel de fout ingaan! Heb jij veel pastelkleuren in je interieur, of ben je van plan je interieur een make-over te geven volgens de pasteltrend? Wij zijn heel benieuwd! Mail je foto naar redactie@flinders.nl of deel 'm via onze Facebookpagina

Onder redactie van Sabine Meekel