Over de hele wereld: Renate Vos

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze week staat productontwerper Renate Vos centraal: "Mijn lampen zijn over de hele wereld te vinden.".

 

Renate Vos portret
Naam Renate Vos
Geboortedatum 17 april 1976
Opleiding Ruimtelijk Ontwerp (AKV St. Joost, Breda)
Afgestudeerd
2003
Werkuren p/w Non-stop
Website  www.renatevos.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“Ik ontwerp interieurproducten en accessoires. Mijn ontwerpen ontstaan vaak vanuit een fascinatie voor een bepaalde techniek of materiaal. Mijn werk wordt dan ook gekenmerkt door het experimentele gebruik van materialen en/of technieken en onconventionele materiaalcombinaties. Daarnaast zijn al mijn producten herkenbaar door hun heldere vormtaal en verrassende esthetiek.”

Hanglamp Concrete

Beeld: Hanglamp Concrete.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Ik word meestal geïnspireerd door een bepaald materiaal of een techniek waar ik nieuwsgierig naar ben. Door te experimenteren met verschillende materialen en/of (voor mij onbekende) technieken ontstaan vaak dingen die ik van tevoren nooit had kunnen bedenken, maar die het wel erg waard zijn om verder mee aan de slag te gaan. Die experimentjes zijn dus veelal de basis of inspiratiebron voor mijn uiteindelijke ontwerpen.”

Atelier Renate Vos

Beeld: Renate aan het werk in haar atelier.

 

Wat is je grootste irritatie in design-land?

"Irritatie is niet het juiste woord. Wat ik lastig vind, is dat het vaak nodig is je heel zakelijk op te stellen. Terwijl ik, en ik denk vele andere ontwerpers met mij, dat van nature nou niet bepaald zijn…"

Kleed Crafty

Beeld: Vloerkleed Crafty, dat ook naar een zitobject kan worden getransformeerd.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“Crafty is een voortvloeisel uit mijn eindexamenproject. Een duidelijk voorbeeld van een ontwerp wat ik niet heb bedacht, maar wat is ontstaan uit weefexperimenten. Hierbij wilde ik het handweven als ambachtelijk medium herkenbaar maar op een nieuwe, constructieve manier toepassen. Resultaat: een kleed transformeerbaar naar zitobject en andersom. Het weefsel zorgt voor de constructie, het aangename karakter en transformatie, waardoor het object zowel 2D als 3D te gebruiken is.

Een andere productserie die ik graag uitlicht is Concrete. Dit is een reeks lampen die ontstaan zijn uit een materiaalexperiment met beton en siliconenrubber. Door deze onconventionele materialencombinatie geeft de lamp een warm licht, dat contrasteert met het industriële karakter. De serie bestaat uit meerdere modellen hanglampen, een reeks staande lampen en een muurlamp. Ondertussen zijn mijn lampen over de hele wereld te vinden, dat is echt geweldig!”

Vloerlampen en tafellampen Concrete

Beeld: Vloerlampen en tafellampen Concrete.

 

Wat is je ultieme droom?

“Ik ben sinds een tijdje aan het samenwerken met andere partijen. Bedrijven die voor mij produceren en/of mijn producten in de markt zetten. Dat samenwerken vind ik super; het is zo leuk allerlei mensen te ontmoeten, ieder met z’n eigen specialisme. Het zou geweldig zijn meer van dat soort partners te vinden, zodat ik me volledig kan concentreren op wat ik het allerliefste doe: ontwerpen…”

Kapstok Lous'

Beeld: Kapstok Lous'

 

Wat is jouw tip aan Renate?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Renate. Heeft zij goud in handen? Wat zou je haar als tip voor de toekomst willen meegeven?


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.