Opvallende verlichting op de Dutch Design Week 2014

Posted by Laura van Olst in Interieurtrends

Van 18 t/m 26 oktober stond Eindhoven in het teken van design tijdens de DDW 2014: oftewel de Dutch Design Week 2014. Op vele locaties in de stad kon je terecht voor prachtig design. Eén van de grotere locaties was het Klokgebouw, de oude fabriek van Philips. Hier werd onder andere prachtige verlichting getoond en wij hebben twee collecties hiervan voor je uitgelicht. Kijk mee!

Felt + Paper: ambacht en design

Felt en paper, oftewel vilt en papier zijn de materialen waar deze lamp van is gemaakt. Twee Haagse ateliers, namelijk Vilt aan Zee en Mark Weijer hebben samen deze collectie lampen gecreëerd.

DDW 2014
Beeld
Twee lampen van de collectie Felt + Paper.

Beide makers hadden een eigen specialiteit: de één was gespecialiseerd in werken met vilt en de ander met papier. Alle lampen zijn handgemaakt en de ‘oermaterialen’ vilt en papier zijn samengesmolten. Het papieren oppervlak laat niet heel veel licht door, maar het oppervlak van vilt wel. Hier hebben de makers duidelijk mee gespeeld en zo zijn er meerdere ontwerpen ontstaan. Materiaal, ambacht en design komen samen in deze interessante samenwerking.

DDW 2014
Beeld
De lampen van vilt en papier in het Klokgebouw. De structuur van de lampen passen ook goed bij het karakter van het gebouw dat je op de achtergrond ziet.

Wij vinden deze lampen prachtig en houden ervan als oude, bekende materialen worden gebruikt om moderne lampen te maken.

Potpurri: culturele lamp

Potpurri is een collectie van Vanessa Redondo Angel, Anabella Vivas en Miguelangel Troccoli.

DDW 2014
Beeld
Potpurri is naast een lampencollectie ook een collectie met vazen en schalen.

De makers hadden de ambitie om met het project een verhaal te vertellen. Ze hebben geprobeerd om Venezolaans weven, een ambacht uit hun eigen cultuur, te combineren met hedendaags Europees design. De objecten zijn gemaakt van beton en metaal: twee sterke materialen, maar door de weefstructuur lijkt het aluminium vrij licht en kwetsbaar. Volgens de ontwerpers representeert dit de hedendaagse maatschappij: die is enerzijds sterk, maar anderzijds erg kwetsbaar.

DDW 2014
Beeld
Potpurri tentoongesteld in het Klokgebouw.

Je kunt als gebruiker van deze collectie vormen, materialen en kleuren mengen en combineren. Ook al hebben alle onderdelen verschillende afmetingen, ze passen bijna allemaal op elkaar en zo kan de gebruiker zelf een lamp samenstellen. Dit allemaal dankzij een innovatief magneetsysteem dat verwerkt zit in de onderdelen. Naast een lamp kun je ook schalen of vazen maken van de afzonderlijke onderdelen.

DDW 2014
Beeld
Hier zie je hoe de lamp uit elkaar gehaald kan worden.

Wat ons betreft is dit ontwerp erg innovatief. De combinatie van oude cultuur en hedendaags design is erg geslaagd. Fijn ook dat je zelf je lamp kunt samenstellen, zo raak je niet snel op de lamp uitgekeken.

Zoals je hebt gelezen en gezien, waren deze collecties die getoond werden in het Klokgebouw erg mooi en veelbelovend. Wij verwachten in de toekomst meer te horen van deze ontwerpers. Jij ook?