Op zoek naar visuele vormgeving: Kymo van Blokland

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat productontwerper Kymo van Blokland centraal in Jong Talent: "Zo wordt elke lamp uniek".

Kymo van Blokland portret
Naam Kymo van Blokland
Geboortedatum 14 december 1989
Opleiding Engineering, Design and Innovation (HvA)
Afgestudeerd
2011
Werkuren p/w 30 uur
Website  www.studiokymo.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

"Ik houd ervan om objecten in een andere context te plaatsen en daardoor toeschouwers te verbazen en verwonderen. Draai een negatief geladen verbodsbord voor motoren letterlijk eens om en het wordt plotseling een heel ondeugend gezichtje die het misschien toch lekker wel doet. Gebruik een fles eens in plaats van hieruit te drinken om je kamer te verlichten. Daarnaast houd ik van technische oplossingen die zijn werking niet direct onthullen."

Bottle Lamp hanglamp vanaf onder
Beeld De Bottle Lamp hanglamp vanaf onder.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

"Anders dan veel ontwerpers heb ik een werktuigbouwkunde opleiding waarin ik weinig met vormgeving bezig was. Echter heb ik hierdoor wel een brede kennis van verschillende technieken en materialen en dient dit als een grote inspiratiebron. Regelmatig kan een techniek of materiaal uit de industrie erg goed gebruikt worden in een doodgewoon product als een lamp."

The Hangout hangmat
Beeld The Hangout hangmat.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

"Op dit moment heb ik nog niet echt noemenswaardige irritaties. Dit is dan ook waarom ik me in designland ben gaan bewegen in plaats van in de werktuigbouw. De creativiteit, delen van ideeën en innovaties spreken mij aan.

Het enige wat mij nog hindert is dat het als beginnend ontwerper toch vreemd voor anderen is jezelf ook zo te presenteren en te moeten verantwoorden dat je hele dagen bezig kan zijn met het ontwerpen van een product waarbij hier nog niet meteen geld uit voortvloeit. Maar goed, dat kan ik wel aan."

Modulaire Knikkerbaan
Beeld Modulaire Knikkerbaan.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

"In de technische wereld waarin ik ben opgeleid gaat het vaak om het ontwikkelen van de beste, meest efficiënte, duurzame oplossing met een goede prijs. Visuele vormgeving was iets wat hierin vaak ontbrak en waarnaar ik in mijn leven daarom voortdurend op zoek ben. Twee projecten waar ik erg trots op ben zijn de realisatie van een speelgoed knikkerbaan voor kinderen en mijn eerste eigen product, de Bottle Lamp. Gedurende het eerste project had ik samen met een andere ontwerper de taak het project te leiden waarin we naar een volledig functioneel model van een nieuw knikkerspeelgoed werkten. Hieruit is een volledig modulair systeem voort gekomen wat á la Knex in ontelbaar verschillende manier opgebouwd kan bouwen en productieklaar is.

Ik word erg blij van het ontwerp van de Bottle Lamp waarbij ik door vrienden steeds weer op nieuwe mogelijkheden word gewezen. Door de creativiteit van meerderen te bundelen ontstaat er zoveel meer dan hetgeen wat deze individuen afzonderlijk zouden kunnen bereiken (Synergy 1+1 = 3). De Bottle Lamp is een kit die zonder flesjes wordt verkocht en iets creativiteit van de koper vraagt door zijn of haar eigen lamp samen te stellen. Zo wordt elke lamp uniek."

Bottle Lamp hanglamp groene en witte flesjes
Beeld De Bottle Lamp hanglamp van groene en witte flesjes.

 

Wat is je ultieme droom?

"Mensen blijven verbazen. Mijn producten in gebruik zien en hierbij de interactie tussen product en gebruiker zien is mij alles waard. Wanneer ik met één van mijn producten een glimlach op het gezicht kan toveren of iemands dag net een stukje beter kan maken zou ook mijn dag niet meer stuk kunnen!"

Studio Kymo
Beeld De werkplek van Studio Kymo.

 

Wat vind je van de producten van Kymo?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Kymo. Heeft hij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.