Op zoek naar ultieme puurheid: Oato

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat het duo van Oato centraal, ontwerpers Stefan Tervoort en Pim Snijdoodt: "Alles doet er toe en is ook zichtbaar".

 

Stefan Vervoort Portret
Naam Stefan Tervoort
Geboortedatum 12 mei 1986
Opleiding Product Design, HKU
Afgestudeerd
2012
Werkuren p/w 50-60
Website  www.oato.nl

 

Pim Snijdoodt Portret
Naam Pim Snijdoodt
Geboortejaar 9 oktober 1986
Opleiding Product Design, HKU
Afgestudeerd
2012
Werkuren p/w 50-60
Website  www.oato.nl

 

Wat kenmerkt jullie stijl van ontwerpen?

“Onze stijl is vrij eenvoudig, minimalistisch georiënteerd. Onze studio heet OATO of ‘one and the other’. Dit is eigenlijk hoe we naar een ontwerp kijken, naar hoe de individuele elementen samen komen tot een totaal, het één met het ander. Het doel is om een verhoogde simpelheid en helderheid te creëren. Het is belangrijk dat het uiteindelijk voelt alsof alles bijdraagt aan het ontwerp. Details net zo. Dit zijn geen toegevoegde elementen om het ontwerp op te leuken, ze zijn er omdat ze een functie hebben.”

Shift Bijzettafel
Beeld De Shift bijzettafel.

 

Wie of wat is jullie grote inspiratiebron en waarom?

“Natuur is een grote inspiratiebron. Al die ‘elementen’ die samen een gebalanceerd systeem vormen. Het één heeft het ander nodig, ‘one and the other’, haha. Tevens is natuur ook heel eerlijk. Het is wat het is, dit is ook iets wat wij wel zoeken, een ultieme puurheid. Geen verborgen constructieve elementen, alles doet er toe en is ook zichtbaar. Waar dan de spanning ligt is om te verbergen hoe dingen vast zitten. Het lijkt dan soms alsof alles ‘gewoon’ maar in elkaar past of ligt.”

 Scape vaasjes
Beeld Scape vaasjes.

 

Wat is jullie grootste irritatie in designland?

“Heel veel dingen. Maar daar proberen we niet teveel erover na te denken. Dingen die je irriteren kunnen ook een mooie drijfveer zijn om t anders te doen.”

Shift bijzettafel detail
Beeld Detailfoto van de Shift bijzettafel.

 

Kunnen jullie twee producten noemen waar jullie trots op zijn?

“De Shift bijzettafel. Deze tafel wordt gemaakt door een mens te laten doen wat standaard machines niet kunnen en machines wat een mens niet kan. De vorm van de tafel wordt eerst laser gesneden uit een rechthoekige vorm, waardoor het materiaalverlies minimaal is. De plaat wordt op zo’n manier gesneden dat het daarna mogelijk wordt om deze met de hand in vorm te brengen, waarna deze wordt afgewerkt. Door dit op deze manier te doen hebben we aanzienlijk kunnen snijden in het productieproces en is het mogelijk geworden om een scherpe prijs te krijgen in een oplage van slechts 4 stuks. Het mooie van dit ontwerp is dat het elke stap van het proces laat zien, de strakke lijnen (machine), de subtiel vervormde hoeken (mens) en de gaatjes in de voetjes die refereren naar het poeder-coaten. Alles is heel eerlijk, het enige wat verborgen is, is hoe het vast zit.

Het tweede product is het Scape vaasje, een modulair vaasje dat een oppervlak transformeert in een soort landschap. Het idee is dat wanneer er geen bloemen in staan, het product een soort object wordt in plaats van dat het een lege vaas lijkt. De bodem is gevormd als een zeskant, waardoor je ze naar eigen inzicht kunt plaatsen en kunt uitbreiden. Het product is in samenwerking gemaakt met porselein ambachtsman Frans Ottink. Een vorm als deze, vrij simpel, werkt alleen wanneer deze perfect is uitgevoerd. Daarom hebben we Frans gevraagd, die op zijn beurt weer heel enthousiast was over het ontwerp.”

Scape vaasje
Beeld Scape vaasjes.

 

Wat is jullie ultieme droom?

“Op korte termijn om te zorgen dat we van de studio kunnen leven, meer verkoop van eigen spullen. Natuurlijk is het een droom om voor al die mooie merken te mogen werken die ons werkveld te bieden heeft. Zowel groot als klein, industrieel als ambachtelijk, nationaal als internationaal. Het is natuurlijk een mooi compliment wanneer bedrijven bij jou komen omdat je een bepaalde kwaliteit te bieden hebt, waar zij gebruik van willen maken. Daarnaast is het mooi als je van hun kennis gebruik kan maken.”

 Shift bijzettafel met Pim en Stefan
Beeld Shift bijzettafel met Pim en Stefan.

 

Wat is jouw tip aan Oato?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Pim en Stefan. Hebben zij goud in handen? Wat zou je ze als tip voor de toekomst willen meegeven?


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.