Ontwerpen voor een betere wereld: Louise Knoppert

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat productontwerper Louise Knoppert centraal in Jong Talent: "Ik wil deze mensen iets terug geven om te ervaren en te delen".

 

Louise Knoppert portret
Naam Louise Knoppert
Geboortedatum 14 november 1989
Opleiding Product Design, Design Academy Eindhoven
Afgestudeerd
2014
Werkuren p/w 28 uur
Website  www.louiseknoppert.com

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

"Ik probeer slimme en simpele oplossingen te vinden en functionele en ergonomische producten te ontwerpen. Functie en ergonomie bepalen erg veel in de vormentaal van mijn producten. Iedere vorm en toevoeging heeft een duidelijke reden en is doelbewust gekozen. Zoals bijvoorbeeld mijn kruik die een vorm en materiaal heeft die beter is aangepast op de vormen en houdingen van ons lichaam dan de huidige kruik. Daarbij creëer ik met kleur, vorm, materiaal, etc. een mooi, interessant en vernieuwend beeld."

Hot Water Bottle
Beeld Hot Water Bottle, de vernieuwde kruik van Louise.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

"Ik vind inspiratie in het oplossen van problemen of het beter maken van de wereld. Zoals mijn project Proef wat een oplossing biedt voor mensen die leven met sonde voeding of andere eetproblemen hebben. De onderwerpen food, en de tradities en gebruiken daaromheen, meubels en handige accessoires fascineren me ook. Verder inspireert de zorg en medische wereld waarin veel te verbeteren valt en interessante samenwerkingen te vinden zijn tussen ontwerpers en medische experts."

Proef 1
Beeld Proef, een set producten om voor mensen een nieuwe eetervaring te creëren.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

"Irritatie is een groot woord, maar ik houd ervan wanneer je als ontwerper de wereld niet alleen een stukje mooier maakt maar met je ontwerp vooral de wereld een stukje beter maakt. Ik denk dat dit nu nog te weinig gebeurt."

Stella Desk
Beeld De Stella Desk.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

"Mijn project Proef: ieder jaar krijgen rond de 5.000 mensen in Nederland een permanente sonde in de maag geïnstalleerd waardoor hun voedingsstoffen dagelijks naar binnen gepompt worden. Deze mensen zijn in staat hetzelfde te leven als ieder ander behalve dat zij niet of bijna niet meer kunnen eten en drinken. Tijdens mijn research ontdekte ik dat er meer groepen mensen zijn die door ziekten en/of beperkingen niet of moeilijk kunnen eten. Ik wil deze mensen iets terug geven om te ervaren en te delen. Met de set die ik ontwikkeld heb kun je een nieuwe eetervaring creëren. De tools geven elk op hun eigen manier verschillende sensaties, smaken, texturen, bewegingen, etc..

Mijn project Stella, een meubel waarmee ik mensen wil motiveren om meer staand te werken. Natuurlijk kan niet iedereen de gehele werkdag staan, hiervoor is de kruk bedoeld waartegen je kunt leunen of waar je op kunt zitten. De graden hoeken in de bladen zorgen ervoor dat je niet in elkaar zakt of gaat leunen maar altijd in een gezonde houding blijft zitten. Dit zorgt niet alleen voor een betere lichamelijke gezondheid maar ook voor een betere concentratie en productiviteit."

De Stella Desk and Stool van Louise Knoppert
Beeld De Stella Desk and Stool van Louise Knoppert, waarmee je gemotiveerd wordt om staand te werken.

 

Wat is je ultieme droom?

"Mijn projecten en producten op de markt brengen. En ik kijk enorm uit naar super interessante en waardevolle samenwerkingen met creatievelingen maar zeker ook met mensen en specialisten uit andere disciplines om te verbeteren en te innoveren."

De werkplek van Louise Knoppert
Beeld De werkplek van Louise.

 

Wat vind je van de producten van Louise?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Louise. Heeft zij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.