Ontdek ontwerptalent op de Dutch Design Week 2014 / deel 3

Posted by Ilse Severijnen in Interieurtrends

Van 18 t/m 26 oktober stond Eindhoven in het teken van design tijdens de DDW 2014: oftewel de Dutch Design Week 2014. Want design maakt de wereld beter, mooier, handiger en leuker volgens de organisatoren. Flinders sluit zich hier natuurlijk volledig bij aan. We bezochten de Dutch Design Week en daarbij hoort ook de Design Academy met alle afstudeerprojecten van dit jaar. Aanschouw hier de veelbelovende, originele en soms gekke projecten die we daar tegenkwamen.

Ontwerptalent op de Dutch Design Week 2014

Ambio door Teresa van Dongen

Teresa van Dongen kreeg in de media veel aandacht voor haar bijzondere afstudeerproject Ambio. Ze laat zien hoe we de natuur om ons heen kunnen gebruiken als bron van energie. Ze ontwierp een lamp die licht geeft met behulp van bacteriën uit de zee. Hoe dat werkt? Deze zeebacteriën stralen licht uit als reactie op zuurstof en beweging. Teresa van Dongen vertaalde dat principe naar een lamp. Een glazen langwerpige buis is voor de helft gevuld met een vloeistof die de bijzondere bacterie bevat. De buis balanceert tussen twee gewichten. Hierdoor beweegt de vloeistof, en blijft de lamp branden. In het filmpje hieronder zie je goed hoe dit in z'n werk gaat.

DWW14: licht van bacteriën
Beeld
Lamp Amboi van Teresa van Dongen.

An Invitation From Home door Debby Yu

Debbie Yu onderzocht een bepaalde weeftechniek: ‘looping’. Hiermee wilde ze textiel creëren met een uitnodigende uitstraling. Drie vloerkleden en een deken maakte ze, voor verschillende ruimtes in huis. Ze zijn bedoeld om de overgangen in huis te markeren. Zo bestaat een van de kleden deels uit een materiaal voor buiten en deels uit een zacht materiaal voor binnen. Het tapijt begeleidt op die manier de overgang van entree naar woonkamer.

DDW 14 An invitation from home
Beeld
Uitnodigend textiel van Debby Yu.

Click door Benediktas Burdulio

Student Benediktas Burdulio bedacht een vorm van verlichting die zeer gemakkelijk te maken, verpakken en verzenden is. Het design is namelijk plat en snoerloos. Je maakt er een lamp van door de magneetjes aan de zijkanten tegen elkaar aan te klikken. Het lampje gaat dan vanzelf branden. Je kunt de Click-lamp eenvoudig om iets heen klemmen, aan de muur bevestigen of op een oppervlak leggen.

DDW 14 Click
Beeld
Click-lampje in mintkleur.

12 x NL door Desirée Wevers

Desiree Wevers zocht het dichtbij huis in haar project 12 x NL. Ze ontwierp een fraai servies waarin ze de traditionele identiteit van de Nederlandse provincies laat herleven. Bijvoorbeeld een kom van zetmeel die aardappelprovincie Groningen representeert. De schotel die je ziet is versierd met ‘Staphorster’-stippen uit Overijssel. Verder bestaat de collectie van Desirée Wevers onder andere uit een waterkaraf uit Zeeland en een snijplank uit bosbouwprovincie Utrecht. Alle stukken zijn afgestemd op de grootte, de natuurlijke materialen en de vaardigheden van hun provincies.

DDW 14 12 x NL
Beeld
Servies 12 x NL van Desirée Wevers.

Ook zo enthousiast over deze afstudeeropdrachten als wij? Er komen er nog meer aan in de volgende (en laatste) blogpost! Lees hier meer over de Dutch Design Week 2014.