Ontdek ontwerptalent op de Dutch Design Week 2014 / deel 2

Posted by Laura van Olst in Interieurtrends

Van 18 t/m 26 oktober stond Eindhoven in het teken van design tijdens de DDW 2014: oftewel de Dutch Design Week 2014. Want design maakt de wereld beter, mooier, handiger en leuker volgens de organisatoren. Flinders sluit zich hier natuurlijk volledig bij aan. We bezochten de Dutch Design Week en daarbij hoort ook de Design Academy met alle afstudeerprojecten van dit jaar. Aanschouw hier de veelbelovende, originele en soms gekke projecten die we daar tegenkwamen.

Dutch Design Week 2014

My Constructable Corn door Janneke Bergholtz

Je eigen maïs verbouwen? Ja, dat is precies wat dit is. Maar dat is het niet alleen. Dit project is namelijk bedoeld voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Met een handboekje en al het benodigde gereedschap, leren kinderen van een zaadje maïs te kweken. Maar daar houdt het niet op. Vervolgens leren ze van het eindproduct een eigen lampje te maken. Dit hele proces duurt 30 weken. Kinderen leren op deze manier hoe je zaden moet planten, hoe er materiaal uit de plant gehaald kan worden en hoe je er vervolgens een eindproduct van kunt maken. De skills die worden uitgedaagd van het kind: geduld, zorg, verbeelding, inzicht én creativiteit. Daarnaast leert een kind zo meer van biologie, fysica en technologie. Kinderen iets bijleren en ze tegelijkertijd meubilair laten maken… Wij vinden dit een prachtproduct.

Maakbare maïs op DDW 14
Beeld
Mijn Maakbare Maïs.

Dining Stories door Debby Yu

Yu komt uit Singapore en daar zat altijd diepgeworteld in de cultuur dat je als gezin of familie in de avond gezellig uitgebreid gaat dineren. Dit gebeurt echter steeds minder, omdat het leven steeds drukker worden. Vele eettafels worden niet gebruikt of gebruikt als bureau om aan te werken. Yu heeft geprobeerd eettafels te ontwerpen waar je werkelijk alleen aan kunt eten en dit op allerlei verschillende manieren. Kunnen deze ontwerpen ervoor zorgen dat gezinnen weer knus bij elkaar aan tafel schuiven elke avond? Een mooi doel vinden wij.

Dining Stories op DDW 2014
Beeld
Dineren op verschillende manieren.

La Vostra Metamorphosi door Jasser van Oort

Voel je je graag als een koning of koningin op zijn of haar troon? Neem dan plaats in één van deze twee exemplaren. Van Oort streeft ernaar om mensen uit hun dagelijkse routine te halen, door ze op zo’n opvallende stoel neer te zetten. Zijn stoelencollectie moedigt door de woeste en dierlijke uitstraling een bepaald gedrag aan, gebaseerd op archetypes van wilde dieren. Doe zo slungelig als een giraffe, zo trots als een pauw of zo luid als een baviaan. Alles mag en alles kan.

Tronen op Dutch Design Week 2014
Beeld
Twee tronen.

Circular Contour Crafting door Sotiris de Wit

De Wit experimenteerde met aardewerk en zocht een manier om grote objecten van aardewerk industrieel te produceren. Tegenwoordig denk je dan al snel aan een 3D-printer als dé oplossing, maar de productie zou dan uren duren. Door een ingewikkelde extrusiemachine te combineren met een pottenbakkersschijf ontstond er een apparaat dat snel geometrische vormen kan produceren. Het resultaat mag er zijn: de machine produceert prachtige strakke potten en vazen.

Stapels potten op DDW 2014
Beeld
Stapels potten.

Ook zo enthousiast over deze afstudeeropdrachten als wij? Er komen er meer aan in de volgende blogpost! Lees hier meer over de Dutch Design Week 2014.