Ongewoon gebruik van materialen: Jorinde Verweij

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat productontwerper Jorinde Verweij centraal in Jong Talent: "Afvalstromen zijn voor mij een bak van mogelijkheden".

Jorinde Verweij portret
Naam Jorinde Verweij
Geboortedatum 17 november 1979
Opleiding Product Design (HKU)
Afgestudeerd
2013
Werkuren p/w 50 uur
Website  www.jorindeverweij.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

"Met mijn vooropleiding als meubelmaker ben ik echt een bouwer. Ik zie mogelijkheden in andermans afdankertjes en neem dat als startpunt voor iets nieuws.

Vaak ga ik te werk door ruimtelijk te schetsen met verzameld materiaal. Zo geef ik vorm aan het idee wat ik in mijn hoofd heb en probeer het zo gelijk 1 op 1 uit. Ik combineer verschillende materialen in een ontwerp, maar hou het wel graag duidelijk en eenvoudig.

Door ongewoon gebruik van materiaal, wil ik de mensen prikkelen om buiten de standaard te denken en mogelijkheden te zien in onwaarschijnlijke dingen."

Detailfoto van "de grote Zwik"
Beeld Detailfoto van "de grote Zwik".

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

"Een tijdelijke oplossing van bij elkaar geraapte spullen kan bij mij leiden naar een bewust vormgegeven product. De dingen om me heen, een goeie docu of een wandeling met mijn hond op de hei, iets onverwachts.

'Afval'stromen van diverse materialen, karton, hout, plaatmaterialen, metaal, plastic en beton, zijn voor mij een bak vol mogelijkheden en prikkelen me om aan de slag te gaan met nieuwe ideeën en vormen."

Kinderstoeltjes van de stoelenfamilie "De hele zwik" 
Beeld Kinderstoeltjes van de stoelenfamilie "De hele zwik" 

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

"Ik heb wel over van alles een mening, maar verder irriteren dingen me niet zo snel.

Ik probeer niet té veel design te zien op de Dutch Design Week bijvoorbeeld. Ik word snel overspoeld en vraag me dan af wat ik er nog aan toe moet voegen. Al die ontwerpers met hun goede en bijzondere producten, stuk voor stuk. Maar ik ben er zelf ook een ontwerper, dat is pas irritant haha."

Dekenzitje
Beeld Dekenzitje.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

"Het Dekenzitje, een zitobject wat ik tijdens mijn opleiding meubelmaken heb ontworpen en waar ik nog steeds enthousiaste reacties op krijg. Dit ontwerp heeft mij aangezet om na mijn vakopleiding verder te studeren voor Product Design. Het startpunt voor dit ontwerp was een oude traditionele verbinding, een pengat met spie verbinding en mijn onderzoek naar de mogelijkheden ervan. Het dikke pak oude wollen dekens zorgt voor een zijwaartse druk waardoor de uitvergrote verbinding op zithoogte blijft steken, zonder lijm of andere constructie materialen. Ook toen vond ik het al interessant om verschillende materialen te gebruiken in één ontwerp. Het is leuk om te zien hoe mensen reageren als ze het Dekenzitje uitproberen en gaan zitten of als je vertelt hoe de constructie in elkaar zit.

Maar ook een van mijn nieuwste ontwerpen, het Zwikje uit mijn stoelenfamilie 'de hele Zwik', is een favoriet van me. Het kleuterstoeltje is gemaakt van afgedankt platmateriaal, verwarmingsbuizen en gekleurd elektradraad. Ik heb er een zelfbouwpakketje van gemaakt en kinderen kunnen samen met een volwassene hun eigen stoeltje in elkaar zetten in 9 stappen. Zo krijgen ze feeling met materiaal en ondervinden ze hoe je iets zelf kan bouwen. Het afgedankte materiaal wordt zo geüpgrade naar iets wat je graag bij je houdt, want je hebt er iets aan toegevoegd door het zelf in elkaar te zetten. Het is mooi als er dan ook met een andere blik naar het materiaal gekeken wordt."

Zwikje Zelfbouwpakket
Beeld Zwikje zelfbouwpakket.

 

Wat is je ultieme droom?

"Het mooiste is als anderen de producten die ik maak willen gebruiken, er blij van worden en door mijn materiaal- en vormgebruik zelf nieuwe mogelijkheden gaan zien in de dingen om hen heen! Tijdens de Dutch Design Week liet ik bezoekers mijn stoelen uitproberen. Een jochie was eerst verlegen, maar werd al snel nieuwsgierig. Hij kwam er achter dat als-ie erop ging staan, hij prachtig uitzicht had op de treinen buiten. Voor mij een blij moment!"

Stoelenfamilie "de hele Zwik"
Beeld Stoelenfamilie "de hele Zwik".

De werkplaats van Jorinde Verweij
Beeld De werkplaats van Jorinde Verweij. 

 

Wat vind je van de producten van Jorinde?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Jorinde. Heeft zij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.