Marcel Wanders x Rijksmuseum

On posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

Marcel Wanders, wie kent hem niet? In short: hij is de ontwerper van wereldberoemde designstukken als de Knotted Chair, eigenaar van het Andaz Hotel Prinsengracht én oprichter van designlabel Moooi. En nu blijkt deze Dutch Designer in hart en nieren blijkt nóg een kunstje te kunnen: schrijven.

Als de groot kunstliefhebber die hij is, lanceerde Marcel Wanders vorige week het boek ‘Rijks, Masters of the Golden Age’, een ode aan de zeventiende-eeuwse meesterwerken uit de Eregalerij van het Rijksmuseum. Flinders was aanwezig bij de exclusieve boekpreview tijdens de Eigen Huis & Interieur lezersdag die plaatsvond in de Moooi showroom in hartje Amsterdam. Kijk snel mee!

mOOOI

Moooi, moooier, moooist!

Breng je een bezoekje aan de Westerstraat? Zelfs als de Moooi showroom niet op de planning staat, kun je er nauwelijks omheen. De vrolijk schitterende lichtjes achter de ramen van prachtige grachtenpand zijn niet te negeren. Sterker nog, je móet gewoon wel naar binnen gaan. En Moooi stelt je niet teleur: de brandstore staat vol met de pronkstukken van het merk. En dankzij de perfecte uitgedachte opstellingen krijg je direct een indruk van hoe deze meubels bij jou thuis zouden staan. 

Moooi
Beeld Zie je de Moooi Prop Light Round Single hanglamp al naar je knipogen? 

Moooi
Beeld Een warm welkom bij de Moooi showroom in de Westerstraat, Amsterdam.

Moooi Carbon stoelBeeld Zo krijg je een goed beeld van de Moooi Carbon stoelen in combinatie met een eettafel.

Sfeer in de showroom

Speciaal voor de Eigen Huis & Interieur lezersdag was de brandstore helemaal in kerstsferen gehuld. Warme chocolademelk, bonbons, glühwein en natuurlijk een scala aan prachtige Moooi hanglampen: van de Heracleum II hanglamp LED tot de Paper Chandelier kroonluchter. Ik krijg spontaan zin in de feestdagen!

Moooi hanglampen
Beeld Lampjes en hapjes, wat wil je nog meer in de kersttijd?

Marcel Wanders treedt in detail

Op de derde verdieping van de Moooi brandstore, normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek, werd het boek ‘Rijks, Masters of the Golden Age’ gepresenteerd. Dit exclusieve boek is in de afgelopen drie jaar samengesteld door Marcel Wanders in samenwerking met het Rijksmuseum. Sla het open en geniet van hoogwaardige prints en detailafbeeldingen van de meesterwerken uit de Eregalerij. Bijzonder detail: op elk werk wordt zó ver ingezoomd, dat er in sommige gevallen een bijna abstract kunstwerk ontstaat.

MoooiBeeld Al goud wat er blinkt tijdens de boekpresentatie in de Marcel Wanders Studio.

MoooiBeeld Omdat alle stukken, dus ook de Nachtwacht en Het Melkmeisje, zonder lijst werden gefotografeerd door het Rijksmuseum, krijg je het gevoel dat je echt ín het kunstwerk duikt.

Baas boven baas

In het boek zijn meer dan 30 beroemdheden geïnterviewd over hoe kunstwerken uit de Eregalerij onze kijk op de wereld beïnvloeden. Filosoof Alain de Boton, fotograaf Anton Corbijn, chef-kok Ferran Adria: allemaal bespreken ze vanuit hun eigen expertise de betekenis van de werken uit het Rijksmuseum. Dit heeft geresulteerd in prachtige citaten, die in het boek naast het desbetreffende kunstwerk gekalligrafeerd zijn.

MoooiBeeld Over elk detail is nagedacht. Kijk maar eens naar de kleuren van de boekenlegger!

Omslagpunt

Niet alleen de inhoud van het boek is bijzonder, ook de buitenkant ziet eruit om door een ringetje te halen. Van het boek bestaan drie versies die in maart 2016 verschijnen: een Coffee Table Book, een Limited Edition en een Unique Art Edition. Het koffietafelboek is al een boek van formaat: het boek is ca. 33 x 24 cm groot, is voorzien van een laagje bladgoud, weegt 5 kilo en kost € 125,-. De Limited Edition is 70 x 50 cm groot, weegt maar liefst 35 kilo (!), en wordt dan ook geleverd met een bijbehorende bijzettafel (design Marcel Wanders). De kaft is prachtig gedecoreerd met zilverwerk, en kost dan ook € 6500,- in de voorverkoop.

Rijks MastersBeeld Prachtige prints en handgeschreven teksten. Bron: Rijks Masters Of The Golden Age.

't Gouden ei

De Unique Art Edition is hét ultieme pronkstuk. Deze versie (ook 70 x 50 cm) kun je helemaal laten personaliseren en bijvoorbeeld laten voorzien van je familiewapen. De pagina’s van textiel worden stuk voor stuk met de hand gekalligrafeerd. De kaft is volledig verguld en voorzien van een robijn, parel en saffier die samen de Nederlandse vlag vormen. De Unique Art Edition is letterlijk priceless: omdat het boek op bestelling wordt gemaakt en je het zo gek kunt maken als je zelf wilt, kunnen de makers op voorhand geen prijsindicatie geven. Hoe exclusief wil je het hebben...

Marcel Wanders
Beeld
Mastermind Marcel Wanders poseert met zijn levensgrote boek. Bron: Eigen Huis & Interieur.

Benieuwd naar alle ontwerpen van grootmeester Wanders? Bekijk dan de hele Moooi collectie in de Flinders webshop!