'Marcel Wanders: Pinned Up' in het Stedelijk Museum

Posted by Ilse Severijnen in Interieurtrends

Designer Marcel Wanders staat centraal in de eerste grote vormgevingstentoonstelling sinds het Stedelijk Museum heropend is. Aanleiding hiervoor is zijn 25-jarig jubileum. 'Marcel Wanders: Pinned up' geeft een overzicht van zijn hele oeuvre.

Marcel Wanders: Pinned Up

Beeld Openingsbeeld tentoonstelling 'Marcel Wanders: Pinned Up' in het Stedelijk Museum.

Marcel Wanders ken je wellicht van zijn ontwerpen voor onder andere Moooi, Alessi, Flos en Magis. Pinned Up is een overzichtstentoonstelling van – en tegelijkertijd een hommage aan – zijn werk van de afgelopen vijfentwintig jaar. De expositie is verdeeld in drie zones. In de witte zone is zijn werk systematisch gegroepeerd op basis van tien thema's – zoals innovatief materiaalgebruik, het vertellen van verhalen, ambachtelijkheid, de omgang met de 'huid' van objecten en het spelen met schaal. In de zwarte zone staat het meer experimentele werk van Wanders centraal: extravagante, lyrische ontwerpen, die refereren aan fantasierijke droomwerelden. De derde zone is de Art Direction Lounge. Hier zijn producten en projecten te zien waarvan Wanders de art direction in handen had. De drie zones tezamen vormen een compleet en inspirerend beeld van het werk van Marcel Wanders. Bekijk hieronder tien hoogtepunten uit zijn loopbaan.

1. Set Up Shade

Wanders vond een manier om een nieuwe lamp te scheppen uit het prototype lampenkap. Set Up Shade (1989) werd opgenomen in de collectie van Droog. Inmiddels is de lamp verkrijgbaar via Moooi, het eigen label van Marcel Wanders.

Marcel Wanders: Pinned Up - Set Up Shade

Beeld Vloerlamp Set Up Shade in drie formaten.

2. Knotted Chair

De Knotted Chair (1996) wordt vaak beschouwd als het begin van de internationale carrière van Marcel Wanders. Hij ontwierp de stoel destijds voor Droog Design. Bijzonder is het ultralichte gewicht van de stoel, terwijl hij wel degelijk draagkracht heeft. De Knotted Chair is ambachtelijk met de hand geknoopt en gemaakt van versterkt touw – een innovatief en ingewikkeld technisch proces. De stoel behoort tot de vaste designcollectie van het Stedelijk en staat ook in het Museum of Modern Art in New York.

Marcel Wanders: Pinned Up - Knotted Chair

Beeld Knotted Chair.

3. Egg Vase

In het kader van vernieuwend materiaalgebruik: deze Egg Vase (1997) is tot stand gekomen door een condoom met hardgekookte eieren te vullen.

Marcel Wanders: Pinned Up - Egg Vase

Beeld Egg Vase.

4. Big Shadow

De Big Shadow (1998) bevat zowel een lichtbron in de voet van de lamp als in de lampenkap. Wanders speelt met de schaal van deze paddenstoelvormig lamp – het grootste exemplaar is meer dan twee meter hoog.

Marcel Wanders: Pinned Up - Big Shadow

Beeld Big Shadow in verschillende groottes.

5. Fishnet Chair

Een vervolg op de Knotted Chair is de Fishnet Chair (2001). Bij dit ontwerp is het touw geknoopt in de vorm van een buis. De zitting werd aangebracht door de buis samen te knijpen.

Marcel Wanders: Pinned Up - Fishnet Chair

Beeld Fishnet Chair.

6. One Minute Sculpture

In één minuut fabriceert Wanders een sculptuur van keramiek, die hij vervolgens vergult. Steeds in een andere vorm. Dit leidt uiteindelijk tot een grote verzameling One Minute Sculpures (2004). Eens in de zoveel tijd kiest Wanders een exemplaar dat hij uitvergroot: de zogeheten Lucky One XL.

Marcel Wanders: Pinned Up - One Minute Sculpture

Beeld links One Minute Sculptures. Rechts Lucky One XL.

7. Skygarden

Ook als je niet in een historisch grachtenpand woont, geeft Wanders je de gelegenheid naar zo'n prachtig gedecoreerd plafond te kunnen turen. Deze Skygarden hanglamp (2007) heeft een gipsen binnenkant met ornamenten en reliëf.

Marcel Wanders: Pinned Up - Skygarden

Beeld Flos Skygarden met gipsen binnenkant.

8. Monster Chair

De Monster Chair (2010) is Wanders' interpretatie van het negatieve, donkere en naargeestige in de wereld. Zijn nachtmerries krijgen vorm met deze zwartleren, monsterachtige stoel.

Marcel Wanders: Pinned Up - Monster Chair

Beeld Monster Chair.

9. Troy Chair

De Troy stoel (2012) ontwierp Wanders voor het Italiaanse merk Magis. In eerste instantie lijkt het een 'gladde' stoel, zonder opsmuk. Aan de achterkant is echter een subtiel driedimensionaal patroon zichtbaar.

Marcel Wanders: Pinned Up - Troy Chair

Beeld Troy Chair met patroon.

10. Carbon Balloon Chair

Voor het eerst te zien tijdens deze tentoonstelling is de Carbon Balloon Chair (2013), een vederlichte stoel opgebouwd uit clownsballonnen. Slechts zeshonderd gram weegt de stoel: je kunt hem met je pink optillen. De ballonnen verstevigde Wanders met een dun laagje koolstofvezel en kunsthars. De puntige uiteinden aan de poten en de rugleuning verwijzen naar de tuutjes van ballonnen.

Marcel Wanders: Pinned Up - Carbon Balloon Chair

Beeld Carbon Balloon Chair.

De tentoonstelling 'Marcel Wanders: Pinned Up' is nog tot en met 15 juni 2014 te zien in het Stedelijk in Amsterdam. Meer informatie vind je op Stedelijk.nl.