Made in Holland: Heetman Patijn

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat het duo van HEETMAN | PATIJN centraal, ontwerpers Hans Heetman en Jaap Patijn: "Het woord design heeft een verkeerde associatie".

 

Hans Heetman Portret
Naam Hans Heetman
Geboortedatum 23 januari 1980
Opleiding Design Academy Eindhoven
Afgestudeerd
2005
Werkuren p/w 25
Website  www.heetmanpatijn.nl

 

Jaap Patijn Portret
Naam Jaap Patijn
Geboortedatum 24 januari 1977
Opleiding Design Academy Eindhoven
Afgestudeerd
2007
Werkuren p/w 25
Website  www.heetmanpatijn.nl

 

Wat kenmerkt jullie stijl van ontwerpen?

“Onze producten hebben (een) karakter, een eigen persoonlijkheid. Deze eigenschap geeft ze naast de functie die ze hebben iets extra’s en uiteindelijk een glimlach op het gezicht van de gebruiker. Deze toon of manier van ontwerpen is wel iets wat we graag willen volhouden gezien de reacties die we krijgen.”

Tafellamp Lumi

Beeld: Tafellamp Lumi.

 

Wie of wat is jullie grote inspiratiebron en waarom?

“Je ontwerpt voor gebruikers, mensen zoals jezelf. Inspiratie is daarom het meeste in het leven om je heen. Een ontwerp moet iets ‘voor velen herkenbaar’ in zich dragen. Dat kan overal vandaan komen. Ik denk dat ook humor bij ons hierbij een grote rol speelt.”

Studio Heetman Patijn 

Beeld: Studio van HEETMAN | PATIJN.


Wat is jullie grootste irritatie in designland?

“Irritatie is een groot woord. Het is jammer dat het woord design vaak een verkeerde associatie heeft. Alles wat ‘strak’ of ‘apart’ is, krijgt het stempel ‘design’. Design is ontwerp en of het ontwerp goed is maakt het onderscheid.”

 Tafellamp Coupe Soleil

Beeld: Tafellamp Coupe Soleil.

 

Kunnen jullie twee producten noemen waar jullie trots op zijn?

“Als eerste Coupe Soleil, dat is een keramische sfeer/tafellampje in de vorm van een archetype vrouwenkapsel, ook wel 'lampenkapsel' genoemd. Coupe Soleil wordt helemaal in Nederland gemaakt en is onlangs opgenomen in de collectie van Soonsalon, het keramieken deel van de lamp wordt bij Cor Unum in Den Bosch gemaakt. En TONY, die 3 maanden geleden bij de collectie van DriVK is gevoegd. TONY is een tweebenige staande vloerlamp met betonnen voeten. Door zijn lengte van twee meter heeft hij wel een indrukwekkend voorkomen en komt hij het beste tot zijn recht in grote hoge ruimtes. Binnenkort gaan we er ook twee opbouwen in hotel De Hallen in Amsterdam waar ze de lobby zullen bewaken. Ook deze lamp wordt helemaal in Nederland gemaakt. Tot nu toe zijn eigenlijk al onze producten ‘Made in Holland’.”

Vloerlamp Tony 

Beeld: Vloerlamp TONY.

 

Wat is jullie ultieme droom?

“Alle producten die in een huis thuis horen van onder tot boven ontworpen te hebben.”

 

Wat is jouw tip aan Heetman Patijn?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Hans en Jaap. Hebben zij goud in handen? Wat zou je ze als tip voor de toekomst willen meegeven?


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.