Louis Poulsen: van wijnimporteur naar lichtfabrikant

On posted by Sabine Meekel in Interieurtrends

We hebben er weer een! Een prachtig, nieuw verlichtingsmerk bij Flinders: Louis Poulsen. Dit Deense designlabel bestaat al sinds 1874 en produceert ontwerpen van de grootste designers van de wereld, zoals Poul Henningsen. Zegt die naam je niet zoveel? Geen zorgen, na het lezen van dit artikel ben je weer helemaal bij!

Louis Poulsen

Twaalf ambachten, dertien ongelukken

Zoals gezegd werd het nieuwste merk van Flinders al in 1874 opgericht. Dit bedrijf heette toen echter nog geen ‘Louis Poulsen’ en had ook bar weinig met verlichting te maken. De heer Ludvig R. Poulsen begon namelijk als wijnimporteur onder de naam ‘The Copenhagen Direct Wine Import Company’. Na een kleine vier jaar legde deze onderneming in 1878 al het loodje.

Vervolgens deed Poulsen een tweede poging door een winkel te starten waar hij gereedschap en machines verkocht. Zijn neef Louis Poulsen, die hij tijdelijk inhuurde, nam in 1906 het bedrijf over toen de oude Poulsen kwam te overlijden. Pas in 1913 kreeg het bedrijf de naam die het nog steeds voert, dankzij de overname door Sophus Kaastrup-Olsen. Maar de stap naar verlichting is dan nog altijd niet gezet.

Louis Poulsen
Beeld
 In 1908 verhuist het bedrijf onder leiding van Louis Poulsen naar de Nyhavn 11 in Kopenhagen, waar het hoofdkantoor van Louis Poulsen zich nu nog steeds bevindt.

Geboorte van een designklassieker

Die stap zet men pas in 1924, wanneer Louis Poulsen de samenwerking aangaat met Poul Henningsen (1894 – 1967). Henningsen was een Deense auteur, architect en criticus. Met het oog op een internationale expositie in Parijs ontwerpt hij in 1924 de inmiddels legendarische PH lamp en laat deze door Louis Poulsen produceren.

Het verhaal gaat dat Henningsen koos voor een driedelige lampenkap omdat zijn moeder had geklaagd zij er zo gerimpeld uit zag in het harde, elektrische licht. Even ter herinnering: in die tijd werden huizen nog verlicht door het zachte schijnsel van olie- en gaslampen. Het ‘gebroken’ licht van de PH lamp was dus een stuk vriendelijker dan het felle licht van de nieuwe gloeilampen!

Louis Poulsen PH lamp
Beeld
De inmiddels legendarische PH lamp met zijn driedelige lampenkap, zoals deze er vroeger uit zag. Bron: Design Milk.

Louis Poulsen PH lamp
Beeld
Zo ziet de PH 2/1 hanglamp er nu uit!

Louis Poulsen ziet het licht

Vanaf dan gaat het snel. In 1926 tekenen Louis Poulsen en Poul Henningsen een contract om de grootste evenementenlocatie van Denemarken, Forum Copenhagen, te voorzien van verlichting. Kort daarna profileert Louis Poulsen zich als verkoper van exclusieve verlichting en brengt een catalogus met diverse armaturen uit. Als in 1941 ook nog de Laurits Hendriksen metaalfabriek wordt ingelijfd, is de transformatie compleet: Louis Poulsen is een verlichtingsproducent geworden. In rap tempo komen er filialen in Duitsland, Frankrijk en Zweden en breidt Louis Poulsen de collectie uit. Wat vind je bijvoorbeeld van deze prachtige ontwerpen?

Louis Poulsen Snowball
Beeld
De schermen van de PH Snowball hanglamp hebben een glanzende bovenzijde en gematteerde onderkant. Zo krijg je de perfecte lichtval!

Artichoke hanglamp
Beeld
Voor een spectaculair effect hang je de Artichoke 48 lamp aan het plafond. Deze constructie bestaat uit maar liefst 72 bladen die samen de lichtbron verbergen.

Louis Poulsen PH lamp Outdoor
Beeld
Zelfs buiten kun je genieten van de bijzondere, gelaagde lampenkap van Poul Henningsen. De PH 3-2,5 Outdoor wandlamp is namelijk ontworpen voor buitengebruik.

De A van Arne

Tegelijkertijd met Poul Henningsen, liep er nog een fantastische ontwerper rond in Denemarken: Arne Jacobsen (1902 – 1971). Je kent deze naam wellicht van de wereldberoemde Vlinderstoel die in productie is genomen door Fritz Hansen. Jacobsen was namelijk één van de grootste designers en architecten van Denemarken en vooral geroemd vanwege de door hem ontworpen stoelen.

Maar hij is daarnaast ook verantwoordelijk geweest voor het design van bijvoorbeeld deurklinken, sanitaire voorzieningen, bestek, behangpatronen en natuurlijk verlichting. Het zal je dan ook niet verbazen dat de AJ serie binnen de collectie van Louis Poulsen is afgeleid van de initialen van de ontwerper, Arne Jacobsen. 

Louis Poulsen AJ tafellamp
Beeld
De voet van de AJ tafellamp was oorspronkelijk bedoeld als houder voor een asbak, omdat in de jaren 60 iedereen nog rookte.

Louis Poulsen AJ vloerlamp
Beeld
Dankzij de prachtig vormgegeven afscherming van de AJ vloerlamp, kijk je nooit omhoog in de lichtbron.

Ben jij ook helemaal weg van de collectie van Louis Poulsen? Mooi, wij ook! Daarom kun je alle lampen vanaf nu bij Flinders bestellen. Je bestelling wordt niet alleen gratis, maar ook gegarandeerd binnen een week verzonden. Need we say more?